29 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Οικονομική τόνωση για τους επαγγελματίες του Ρεθύμνου το τριήμερο της Αποκριάς

Χαμόγελα αισιοδοξίας και μία σημαντική (οικονομική) ανάσα πρόσφεραν οι μέρες της αποκριάς στους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου. Οι περιορισμοί της πανδημίας και ο κακός καιρός δεν μπόρεσαν να …σβήσουν τη φλόγα του κεφιού απ’ τον κόσμο, που έσπευσε από κάθε γωνιά της Κρήτης, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, στην καρναβαλική πρωτεύουσα του νησιού, για να διασκεδάσει.

Επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες τα πράγματα κύλησαν αρκετά καλά, θυμίζοντας… 2019, το τελευταίο προ covid (φυσιολογικό) έτος, που φαντάζει τόσο μακρινό. Οι εστιάτορες είχαν την περισσότερη κίνηση την Καθαρά Δευτέρα, ενώ τα καταστήματα διασκέδασης από την Παρασκευή έως και την Κυριακή ήταν γεμάτα. Δίχως υπερβολή, στα καφέ μπαρ επί της παραλιακής, από το απόγευμα και μετά (έως το πρώτο φως του ήλιου) δεν έπεφτε… καρφίτσα.

Πλέον, οι ενασχολούμενοι με την εστίαση και τη διασκέδαση προετοιμάζονται για την επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ελπίζουν σε εξομάλυνση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα, κυρίαρχα με την κατάπαυση πυρός στο μέτωπο της Ουκρανίας. Όσο μαίνεται ο πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση, τόσο θα εκτοξεύονται στα ύψη οι τιμές ενέργειας, συνακόλουθα των πρώτων υλών (άρα) και των περισσότερων προϊόντων.

 

Ικανοποίηση και αγωνία

«Το τριήμερο βγήκε καλό» κάνει τον απολογισμό του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός. Θα ξεχωρίσει την «Καθαρά Δευτέρα» που «Ήταν η καλύτερη μέρα απ’ όλες». Και η τελευταία Κυριακή της αποκριάς, όμως, δεν πήγε πίσω.

Με μία γενικότερη ματιά, «Είχαμε μία πτώση γύρω στο 20%, αλλά αυτό το περιμέναμε τηρουμένων των αναλογιών διότι δεν μπορούσαν τα πράγματα να είναι όπως προ covid. Και δεν έγιναν και οι εκδηλώσεις που γίνονταν, όπως το Καρναβάλι» σημειώνει ο κ. Κλαψινός. «Είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο τελευταίο τριήμερο της αποκριάς. Βγήκε πολλή νεολαία το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής στα καταστήματα και διασκέδασε. Τα καταστήματα, αμιγώς, εστίασης δούλεψαν Κυριακή και Δευτέρα».

Ούτε έπεσαν, ούτε πέταξαν στα σύννεφα οι επιχειρηματίες. «Είμαστε ευχαριστημένοι» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης Ρεθύμνου. «Ήταν μία οικονομική ανάσα που χρειαζόμασταν, γιατί πρέπει να καλύψουμε πάρα πολλές υποχρεώσεις. Τα έξοδα τρέχουν. Οι τιμές στις πρώτες ύλες με τις οποίες δουλεύουμε δεν σταματάνε, συνεχίζουν να ανεβαίνουν».

Κάτι άλλο σοβαρό που θα θίξει, άμεσα σχετιζόμενο με τον πόλεμο, είναι η έλλειψη προϊόντων. «Σε όλα σχεδόν τα είδη παρατηρούμε μεγάλη έλλειψη από αυτή την εβδομάδα. Οι επόμενες παρτίδες θα πολύ αυξημένες» εκτιμά. Όπως θα πει ο κ. Κλαψινός, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται στα ηλιέλαια, σε είδη από τον πρωτογενή τομέα και σε θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδια κ.λπ.).

«Έχουν να κάνουν με την τιμή του κοντέινερ, με την ενεργειακή κρίση και την τιμή του πετρελαίου» εξηγεί. Όσο δυσεύρετα τείνουν να γίνουν ορισμένα είδη, τόσο ακριβότερα θα είναι.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές μας σε ένα λογικό επίπεδο. Έχουμε κάνει μία αύξηση γύρω στο 5-10% – δεν μπορούμε να τις πάμε στο… Θεό, γιατί δεν θα έρχονται πλέον πελάτες στα μαγαζιά μας» εξηγεί ο κ. Κλαψινός, ευελπιστώντας πως η τουριστική σεζόν που έχουμε μπροστά μας θα πάει καλά, αντιστρέφοντας το υπάρχον προβληματικό κλίμα.

«Ο τουρισμός είναι ένα ευπαθές προϊόν. Πιστεύαμε όπως και όλος ο κόσμος ότι αυτή η ιστορία στην Ουκρανία θα είχε τελειώσει σύντομα, αλλά βλέπουμε και κρατάει και δεν βλέπουμε και να σταματάει. Όλο αυτό σημαίνει ενεργειακή κρίση, χειρότερη από αυτή που είναι τώρα. Και αύξηση των τιμών ειδικά στις πρώτες ύλες και αντίκτυπος και στις τσέπες των τουριστών. Δεν θα μπορούν να κάνουν ταξίδια. Δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά δεν βλέπουμε να τελειώνει γρήγορα κι αυτή η ιστορία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης Ρεθύμνου.

 

Το τριήμερο του Ρεθύμνου

Πανομοιότυπη εικόνα με το 2020 είχαν αυτές οι μέρες σύμφωνα με τον κ. Όθωνα Χριστουλάκη, ιδιοκτήτη εστιατορίου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, υπολογίζοντας και την Τσικνοπέμπτη. «Ευτυχώς, η Καθαρά Δευτέρα κράτησε λίγο-λίγο ψηλά την όλη κατάσταση. Είχαμε αρκετούς επισκέπτες και μάλιστα νέους από διπλανούς νομούς (Χανιά και Ηράκλειο), αλλά ακόμα και από την Αθήνα. Έκαναν Κούλουμα στην Κρήτη, γεύτηκαν νηστίσιμα πιάτα και πέρασαν καλά» θα μας περιγράψει. Το ταμείο που κάνει είναι θετικό. «Εξαρτάται με τι το συγκρίνεις» διευκρινίζει. «Αν είναι να το συγκρίνεις με το 2019, που ήταν μία φυσιολογική χρονιά, είμαστε γύρω στο 20% πίσω. Αν είναι να το συγκρίνεις με το 2020 που ήταν καθ’ οδόν ο κορονοϊός και δεν κάναμε εκδηλώσεις, αλλά μεμονωμένα γεγονότα, είμαστε στα ίδια επίπεδα. Η Καθαρά Δευτέρα ίσως ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών. Αυτή ανέβασε τη συνολική εικόνα. Ήταν μία ένεση, μία καλή οικονομική ανάσα».

Ο κ. Χριστουλάκης δεν παραγνωρίζει ότι «Βιώνουμε πολύ δύσκολες ώρες», εννοώντας το ολοένα και μεγαλύτερο οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει και εκείνος και οι συνάδελφοί του. Ενδεικτικά θα μας φέρει ένα παράδειγμα, με μία φιάλη υγραερίου 60 λίτρων. «Στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη την αγόρασα 74 ευρώ και τώρα κάνει 130 ευρώ! Είναι τρελά τα πράγματα. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι εκεί που είναι – δεν είναι να το βλέπει πλέον κανείς. Συν τις προμήθειες και τις πρώτες ύλες, που σε όλα αυτά έχουμε αυξήσεις από 30-60%».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου παραλιακής ζώνης, Βαγγέλης Μπικάκης, στέκεται σε κάτι άλλο σημαντικό: «Ακόμη και χωρίς Καρναβάλι, υπενθυμίσαμε στον κόσμο ότι το τριήμερο αυτό είναι του Ρεθύμνου. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος από την υπόλοιπη Κρήτη. Είναι επίσης πολύ θετικό, ότι υπήρξε κόσμος και εκτός νησιού που δεν τον περιμέναμε. Διασκέδασε πάρα πολύ ο κόσμος, πέρασαν τέλεια όλοι χωρίς να γίνουν πολλά ευτράπελα: Ούτε ακραίες καταστάσεις όσον αφορά το αλκοόλ, ούτε φασαρίες, ούτε τίποτα».

Οι βάσεις επανατοποθετήθηκαν και για την επερχόμενη τουριστική περίοδο και για του χρόνου. «Ήταν μία πολύ μεγάλη οικονομική ένεση μετά από όλα αυτά που πέρασε η εστίαση: Κλείσιμο – άνοιγμα, πρόστιμα, μείωση χώρων, ωράρια κ.λπ. Αλλά είναι και το κατάλληλο backround για να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Πιστεύω να πάει καλά, με βάση τα μηνύματα που έχουμε και να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα» είναι η ευχή του κ. Μπικάκη.

 

Δεκαεννιά άτομα στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης

Παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν επίσημες εκδηλώσεις στην πόλη του Ρεθύμνου, χιλιάδες κόσμου διασκέδαζε επί δυο ημέρες στα καταστήματα. Συνολικά 19 άτομα κατέληξαν στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου το διήμερο της Αποκριάς ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ειδικότερα, το βράδυ του Σαββάτου τέσσερα άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης, ενώ το βράδυ της Κυριακής ο αριθμός έφτασε τους 15. Όλοι τους έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια αποχώρισαν.