16 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ.

Οι Αρκάδιοι αγώνες που μεγαλώνουν…

Οι φετινοί Αρκάδιοι Αγώνες συνεχίζουν μια μεγάλη παράδοση 81 χρόνων. Κάθε χρόνο γιορτάζονται με τη λαμπρότητα που τους πρέπει. Φέτος όμως είναι μια ιδιαίτερη χρονιά γιατί επί της ουσίας, οι διοργανωτές προσπαθούν να διεξαγάγουν την εκδήλωση με τον τρόπο (τον όγκο των αθλημάτων) που τον γνωρίζαμε όλοι προ κορονοϊού. Αυτό ωστόσο δεν θα ισχύει και για τους φιλάθλους οι οποίοι για να μπορούν να εισέλθουν στο ιστορικό στάδιο της Σοχώρας και να τους παρακολουθήσουν, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους, πιστοποίηση εμβολιασμού ή νόσησης, PCR test 72 ωρών, rapid test 48 ωρών.
Χθες, έγινε στο περιφερειακό μέγαρο η συνέντευξη τύπου όπου παρέστησαν, η Αντιπεριφερειάρχης Εν. Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, ο Εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης και ο Υπεύθυνος Αθλητισμού και πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Σταύρος Παλτατζίδης όπου ενημέρωσαν τον τοπικό τύπο με ποιόν τρόπο θα διεξαχθεί το αθλητικό αυτό γεγονός αλλά και με ποιούς κανόνες θα διέπονται.
Φυσικά, η ατραξιόν των αγώνων είναι ο Αρκάδιος δρόμος των 22,4χλμ από την ιστορική Ιερά Μονή ως το στάδιο Σοχώρας ενώ τα αθλήματα που χαρακτηρίζουν τους αγώνες, το κρητικό βόλι σε βετεράνους και παιδιά!

Μαίρη Λιονή: «Δεν είναι απλοί αγώνες δρόμου»

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διοργανώνονται οι Αρκάδιοι Αγώνες για 81η χρονιά, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου και όλους όσιοι αναφέρονται.
Φέτος, έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές, παρά το ότι διανύουμε δύσκολες εποχές λόγω του Covid-19. Μάλιστα, έχουν κλείσει οι συμμετοχές με 300 αθλητές, οι οποίοι θα τρέξουν τον Αρκάδιο δρόμο, 300 αθλητές για τα 6 χλμ. και 400 παιδιά που θα συμμετέχουν στα αθλήματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνδιοργανωτές που είναι δίπλα μας για τη διοργάνωση των αγώνων, όλους τους αθλητές και τους πολίτες που συμμετέχουν, γιατί σηματοδοτούν πάρα πολλά πράγματα για το Ρέθυμνο.
Δεν είναι απλοί αγώνες δρόμου. Πλαισιώνουν ένα πολύ μεγάλο και ιστορικό γεγονός για την Κρήτη και το Ρέθυμνο. Και μόνο το γεγονός ότι οι αγώνες γίνονται προς τιμήν και σε μνήμη αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος, οφείλουμε να τιμούμε και να διοργανώνουμε τους εν λόγω αγώνες, να τους προσέχουμε και να τους εξελίσσουμε κάθε χρόνο. Έχουν και πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία.
Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών θα τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα για όλους (σ.σ. αθλητές, φιλάθλους).
Δυστυχώς, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων οπότε, πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μην κλείσει η κοινωνική ζωή του τόπου. Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι πάρα πολλοί για να μην δημιουργήσουμε εστία μετάδοσης του ιού μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις».

Δ. Λαχνιδάκης: «Απευθυνόμαστε σε πολίτες όλης της Ελλάδας»

«Σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής θέλω να τονίσω ότι όντως είναι ένα τεράστιο ιστορικό γεγονός. Τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας. Επανερχόμαστε δυναμικά στα φετινά Αρκάδια, με μπροστάρη τον Αρκάδιο δρόμο και τις 8 παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν.
Το Σάββατο θα ξεκινήσει ο αγώνας με πατίνια, με μικρά παιδιά στη μαρίνα της πόλης μας. Έχουμε αγώνισμα 1000μ. για άτομα με ειδικές ανάγκες, αγώνισμα 1000μ. για αγόρια και κορίτσια Δημοτικών σχολείων, αγώνισμα 2000μ. για μαθητές γυμνασίων και Λυκείων.
Ο λαϊκός αγώνας των 6000μ. για ενήλικες, επίσης, το δυναμικό βάδισμα του Αρκάδιου δρόμου και το Κρητικό βόλι. Η διοργάνωση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Η οργανωτική επιτροπή έχει δουλέψει πάρα πολύ για να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα και ευχόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες να απολαύσουμε αυτό το ιστορικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη μας. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, διότι δεν απευθύνονται μόνο στους πολίτες του Ρεθύμνου αλλά όλης της Κρήτης, ενώ θα έχουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.»

Στ. Παλτατζίδης: «Να αγκαλιάσουν οι Ρεθεμνιώτες την εκδήλωση»

«Από την πλευρά μου θέλω να συμπληρώσω και εγώ ότι οι εκδηλώσεις είναι υπεροτπικού χαρακτήρα και γι’ αυτό καθιερώσαμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται την ημέρα Κυριακή, ώστε να προσέρχονται αθλητές και από άλλα μέρη. Εμείς σαν οργανωτική επιτροπή το αναβαθμίσαμε στο μέτρο του δυνατού, συμπληρώνοντας με αθλητές όλες τις θέσεις που επιτρέπεται να συμμετάσχουν.
Θέλουμε για μία ακόμα φορά να αγκαλιάσουν τους αγώνες οι Ρεθυμνιώτες και να το προχωρήσουμε παραπέρα με περισσότερες συμμετοχές.
Θα υπάρχουν εθελοντές, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Φέτος, βάλαμε τα 6χλμ., ώστε να μη δημιουργήσουμε πρόβλημά στο κυκλοφοριακό. Οι απονομές θα γίνουν μέσα στο γήπεδο, με μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ρεθύμνου, ενώ θα υπάρχει και ένα κρητικό μουσικό συγκρότημα.»

 

Το πρόγραμμα των Αρκαδίων αγώνων:
Σάββατο 6 Νοεμβρίου
13.00 Πατίνια ταχύτητας (Μαρίνα Ρεθύμνου)

Κυριακή 7 Νοεμβρίου

08.15 Δυναμικό βάδισμα Αρκάδιας διαδρομής (Ι.Μ. Αρκαδίου – Σοχώρα)
10.10 Αγώνας 1.000μ. Α.Με.Α (Παλιό Λιμεναρχείο – Σοχώρα)
10.15 Αγώνας 1.000μ. αγόρια Δημοτικού Σχολείου (Παλιό Λιμεναρχείο – Σοχώρα)
10.20 Αγώνας 1.000μ. κορίτσια Δημοτικού Σχολείου (Παλιό Λιμεναρχείο – Σοχώρα)
10.25 Αγώνας 2.000μ. μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου (Σοχώρα)
10.30 Λαϊκός Αγώνας 6.000μ. 15 ετών και άνω (Σοχώρα)
11.30 Αρκάδιος Δρόμος 22.6χλμ. (Ι.Μ. Αρκαδίου – Σοχώρα)
12.30 Κρητικό Βόλι (Βετεράνων – Ανδρών, Σοχώρα)
13.00 Κρητικό Βόλι (μαθητών Δημοτικού, Σοχώρα)