Το εύρος των καταστροφών, που άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία της 10ης Νοεμβρίου, που με πρόχειρες εκτιμήσεις μπορεί να ξεπερνά τα 25 εκ. ευρώ, αποκαλύπτουν οι αυτοψίες μηχανικών και αντιδημάρχων του δήμου Ρεθύμνου, οι οποίες είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η τεχνική υπηρεσία έχει χωριστεί σε τρεις ομάδες που κάνει καθημερινά αυτοψίες σε οικισμούς του δήμου.
Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δημήτρης Λελεδάκης με τη μηχανικό του δήμου Πόπη Τζανακάκη καταγράφουν τις ζημιές στη δημοτική ενότητα Ν. Φωκά και Λάππας, ο αντιδήμαρχος οικισμών Γιώργος Σκορδίλης με τον μηχανικό Βασίλη Ποθητό καταγράφουν τις ζημιές στη Δ.Ε Αρκαδίου και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς με τη μηχανικό του δήμου Μαριάννα Μαρκουλάκη έχουν αναλάβει την πόλη και τους οικισμούς του καποδιστριακού δήμου.
Εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου καταγράφονται από άκρη σε άκρη του δήμου, με κατεστραμμένους δρόμους, κυρίως αγροτικούς αλλά και δημοτικούς, ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, γεφύρια και άλλες τεχνικές υποδομές, ενώ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν αρκετά χωριά.
Υπενθυμίζεται ότι όλος ο νομός Ρεθύμνου στο σύνολό του έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες και πλέον από χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες, ώστε να γίνει μια πλήρης καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί και να συνταχθούν οι φάκελοι για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο δρόμος των χρηματοδοτήσεων έργων και μελετών, που είναι απαραίτητα για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους οι κάτοικοι. Αντίστοιχα έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ξεκινά από κάθε δήμο χωριστά και για τα νοικοκυριά που επλήγησαν.
Γιγαντώθηκαν οι ζημιές της προηγούμενης κακοκαιρίας
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, οι ζημιές σε όλο τον μητροπολιτικό δήμο είναι τεράστιες και τα προβλήματα που δεν αποκαταστάθηκαν από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019, καθώς ο δήμος δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το σύνολο των 14 εκ. ευρώ που του αναλογούσε για την αποκατάσταση των ζημιών, γιγαντώθηκαν,
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαλάς είπε: «Είναι τεράστιες και πολλές οι ζημιές καθώς υπάρχουν και οι παλαιότερες καταστροφές (Φλεβάρη του 2019) για τις οποίες δεν δόθηκαν κονδύλια για την αποκατάσταση τους με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να διευρυνθούν και να γίνουν σοβαρότερες και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες σε άλλα σημεία. Θεωρώ ότι το εύρος των ζημιών θα ξεπεράσει την προηγούμενη καταστροφή του 2019. Έναν χρόνο μετά θα απαιτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις γιατί είναι πολλά τεχνικά έργα, όπως γεφυράκια, συλλεκτήριοι αγωγοί, υπάρχουν πάρα πολλές αλλοιώσεις στα πρανή που είναι κοντά στους ποταμούς και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και σε αρκετούς οικισμούς υπάρχει ολοσχερής καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου. Σε ότι αφορά τα κτίρια υπάρχουν φθορές, υπάρχουν στατικά θέματα και κάποια ολοσχερώς κατεστραμμένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ζημιές στις κοινόχρηστες υποδομές, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης.
Εμείς περιμένουμε τα παλιά ποσά της αποζημίωσης. Η κατάσταση είναι τραγική και το χειρότερο όλων είναι η επανάληψη του φαινόμενου που σε βάζει σε σκέψεις ότι σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να συζητάμε και να προγραμματίσουμε μελέτες που θα αντιμετωπίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα με λίγο διαφορετικό τρόπο από ότι σήμερα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαλά ήδη με κονδύλια του δήμου και χρήματα που επιχορήγησε το υπουργείο για άμεσες αποκαταστάσεις προχωρά σε επείγουσες παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με θέματα βατότητας των δρόμων και την ασφάλεια των πολιτών. «Έχομε ξεκινήσει τη διαδικασία με κονδύλια του δήμου ύψους 800.000 ευρώ και με κονδύλια που δόθηκαν εκτάκτως από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να κάνουμε αποκατάσταση της βατότητας και άρση της επικινδυνότητας σε διάφορα σημεία καθώς και μικρές εργολαβίες που αφορούν συγκεκριμένα σημεία και έργα που έχουν να κάνουν με την προστασία και την ασφάλεια», ανέφερε.
“
Αφανίστηκε δίκτυο 250 χλμ. στη Δ.Ε. Αρκαδίου – Τεράστιες οι καταστροφές
Αφανίστηκε αγροτικό δίκτυο συνολικού μήκους 250 χλμ. στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου, τονίζει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τους οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Σκορδίλης, επισημαίνοντας πως οι καταστροφές σε υποδομές, δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης, γεφύρια, είναι τεράστιες και ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου. Οι τέσσερις ποταμοί Αρκαδιώτης, Αρσανιώτης, Πηγιανός και Καρούλιος πλημμύρισαν καταστρέφοντας τις υποδομές που βρίσκονται στις περιοχές από τις οποίες διέρχονται. Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έως και σήμερα η Αμνάτος, τα Σκουλούφια και οι Ρούπες ενώ στην Αμνάτο μέχρι και χθες μετέφεραν νερό με τα βυτία.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σκορδίλης τόνισε: «Στο Αρκάδι το αγροτικό δίκτυο έχει εξαφανιστεί, σε ένα μήκος δρόμου 200-250 χλμ. αγροτικού δικτύου χρειάζεται εξ αρχής να φτιαχτεί. Το Αρκάδι «λαβώθηκε» από τους τέσσερις ποταμούς Αρκαδιώτη, Αρσανιώτη, Πηγιανό και Καρούλιο, που είχαν πλημμυρικά φαινόμενα και το πιο σημαντικό είναι ότι οι υποδομές δεν «άντεξαν» τα νερά με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια προβλήματα σε γεφύρια, σε απορροές υδάτων και σε λεκάνες απορροής όμβριων υδάτων με συνέπεια οι ζημιές, πλην του αγροτικού δικτύου, να ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ με πλημμυρισμένα σπίτια, καταστροφές σπιτιών ιδίως στου Πίκρι, με σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Αμνάτο, στα Σκουλούφια και τις Ρούπες με τις γεωτρήσεις να έχουν εξαφανιστεί σε αυτά τα τρία χωριά. Στου Πίκρη αποκαταστάθηκε η παροχή νερού ενώ στην Αμνάτο κουβαλούν νερό με βυτιοφόρα».
Ολοσχερής καταστροφή στη γέφυρα Σφακάκι
Τεράστια είναι τα προβλήματα και στον Σταυρωμένο και Σφακάκι όπου καταστράφηκε η γέφυρα και, σύμφωνα με τον προϊστάμενο τεχνικών έργων της Διεύθυνσης Ηρακλείου, χρήζει καθολικής αποκατάστασης. Η γέφυρα στο Σφακάκι είχε πάθει σοβαρές ζημιές ήδη από την κακοκαιρία του 2019 και εδώ και ενάμιση χρόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας παραμένει κλειστό. Αντίστοιχα η γέφυρα Σταυρωμένου χρήζει συνολικής αποκατάστασης, καθώς, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Ηρακλείου, η γέφυρα πρέπει να μεγαλώσει και θα εκπονηθεί εξ αρχής σχετική μελέτη.
Συγχρόνως υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο δίκτυο για να κατευθυνθούν τα αυτοκίνητα από τα ανατολικά και νότια του Σταυρωμένου από την παλαιά εθνική οδό που εξυπηρετούνταν μέχρι πρότινος ο κόσμος, ώστε να έχουν πρόσβαση στην πόλη του Ρεθύμνου. Περνούν μέχρι σήμερα παράνομα από τον ΒΟΑΚ στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ήδη η τεχνική υπηρεσία του δήμου εστάλη έγγραφο προς την περιφέρεια για την εκτροπή της κυκλοφορίας ώστε αυτή να γίνει με ασφαλή τρόπο.
Έως τις 24 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων νοικοκυριών
Εν τω μεταξύ, τις αιτήσεις τους για τη επιδότησή τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν απλές επισκευαστικές εργασίες ή για να αντικαταστήσουν την κατεστραμμένη οικοσκευή τους, μπορούν να καταθέτουν οι συμπολίτες που πλήγηκαν από την πρόσφατη πλημμύρα που προκλήθηκε στο Ρέθυμνο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί μας.
Οι πληγέντες συμπολίτες μπορούν να απευθύνονται στο πρωτόκολλο του κεντρικού δημαρχείου (Λ. Κουντουριώτη) και του πρώην δημαρχείου Αρκαδίου (στο Άδελε), καθώς και στα ΚΕΠ, κατά το ωράριο λειτουργίας τους.
Για να καταθέσουν την αίτηση χορήγησης επιδόματος για την κύρια κατοικία τους, όπως ορίζει η Νομοθεσία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα, η οποία παρέχεται από τον δήμο.
- Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1) του φορολογικού έτους 2019 από την οποία θα επιβεβαιώνεται ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια, είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, είτε μισθωμένη, είτε παραχωρημένη, καθώς και το πλήθος των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του νοικοκυριού.
- Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) σε περίπτωση που η κατοικία είναι ιδιόκτητη.
- Εξουσιοδότηση όλων των ενήλικων μελών που συγκατοικούν με τον αιτούντα (σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός).
- Στους συμπολίτες θα χορηγούνται εκτυπωμένες αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις και θα τους παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεών τους.
Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά και θα γίνονται δεκτές έως τις 24 Δεκεμβρίου 2020.
Διευκρινίζεται ότι, ειδική επιτροπή θα διενεργήσει τις αυτοψίες σε κάθε νοικοκυριό (κύρια κατοικία) που έχει αιτηθεί επιδότησης. Επειδή, κατά το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη διενέργεια της αυτοψίας, τα νοικοκυριά πρέπει να καταστούν κατοικήσιμα, καθώς πρόκειται για κύριες κατοικίες, παρακαλούνται οι συμπολίτες να φωτογραφήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί το σπίτι ή η οικοσκευή τους προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών, να φυλάξουν την κατεστραμμένη οικοσκευή, ώστε να την επιδείξουν στα μέλη της επιτροπής, στα οποία και θα προσκομίσουν το σχετικό φωτογραφικό υλικό όταν τους επισκεφθούν για την αυτοψία.
Σε περίπτωση που έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και απαιτείται π.χ. ανακατασκευή ή επισκευή φερόντων και μη φερόντων στοιχείων, αντικατάσταση καυστήρα ή κυκλοφορητή ή ανελκυστήρα κλπ. αρμόδια υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασής τους είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων). Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τους ο δήμος Ρεθύμνης αναλαμβάνει την υποχρέωση παραλαβής των σχετικών αιτήσεων και την προώθησή τους στην υπηρεσία των Χανίων.