26 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΦΥ

Οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί των Κ.Υ. του νομού Ρεθύμνης στην πρώτη γραμμή των εμβολιασμών

 

Με στόχο την ανάσχεση του πανδημικού κύματος της μετάλλαξης Δέλτα (…ακολουθεί η μετάλλαξη Έψιλον) του ιού SARS-CoV-2 και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί και το προσωπικό της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας του νομού μας είναι εκείνοι που με την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει πραγματοποιούν αποκλειστικά τους εμβολιασμούς COVID-19 στις τοπικές κοινότητες και τους εμβολιασμούς κατ’οίκον (6/7 Αγ. Γαλήνη, 7/7 Αγκουσελιανά, 8/7 Πλακιάς, 9/7 Σπήλι, 10/7 Ανώγεια, 12/7 Γωνιά, 13/7 Επισκοπή, 14/7 Εσταυρωμένος, 15-16/7 Φουρφουράς, 17/7 Δροσιά, 19/7 Λιβάδια, 20/7 Ζωνιανά) στην ενδοχώρα του Νομού.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερική (NEJMp, Μάιος 2021) δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην εμπιστοσύνη των πολιτών στον Γενικό-Οικογενειακό Ιατρό, ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών. Γι’ αυτό και για τους κατοίκους των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών και κυρίως όσων έχουν δυσκολία στη μετακίνησή τους είναι σημαντικό ο εμβολιασμός τους να γίνεται στο περιβάλλον των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τους είναι «οικείο», που βρίσκεται κοντά τους και όπου φροντίζονται με συνέπεια και συνέχεια για τα οξέα και χρόνια νοσήματά τους από εξειδικευμένους Γενικούς-Οικογενειακούς Ιατρούς, τους οποίους γνωρίζουν και έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως μέσο ενθάρρυνσης.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ρέθυμνο (ποσοστό θετικότητας 1,85%) και με την πεποίθηση ότι με την επιτάχυνση των εμβολιασμών έναντι του ιού SARS-CoV-2 (41,43% των κατοίκων του νομού έχουν λάβει μία μόνον δόση, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 33,55%) θα επιτευχθεί το επιθυμητό συλλογικό τείχος ανοσίας (>62% πλήρως εμβολιασμένοι), ώστε η κανονικότητα να μην διαταραχθεί ξανά αλλά και με την ελπίδα ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα για μαζικό εμβολιασμό για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό οχυρό έναντι του υπερμεταδοτικού ιού, οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί του Νομού Ρεθύμνου, πέραν των εκατοντάδων εμβολιασμών που εδώ και μήνες πραγματοποιούν καθημερινά από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, ακόμη και τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα στα 5 Κέντρα Υγείας της περιφέρειας του νομού (Ανωγείων, Περάματος, Αγ. Φωτεινής, Σπηλίου) και της πόλης, μεταβαίνουν συντεταγμένα ως «Κινητές Εμβολιαστικές Ομάδες της Δημόσιας ΠΦΥ» και εμβολιάζουν τους συμπολίτες μας με συγκεκριμένο είδος διδοσικού εμβολίου που έχει γνωστοποιήσει καλύτερο προφίλ ασφαλείας. Βασικός πυλώνας αυτού του εγχειρήματος παραμένει η κατανόηση της σημαντικότητας του εμβολιασμού και της προστασίας που παρέχει, ιδίως αυτή την περίοδο που ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός λόγω τουριστικής θερινής περιόδου και διάθεσης, ανάπαυλας και διακοπών είναι αυξημένος.

Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το επιστημονικό προσωπικό της πρωταγωνιστεί για μία ακόμη φορά στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Με γενναία ενίσχυση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να επεκτείνει την πρόσβαση σε εμβόλια και να ξεπεράσει τη διστακτικότητα των εμβολίων, δημιουργώντας ευελιξία στους χώρους, τους χρόνους και τις μεθόδους για τη χορήγηση εμβολίων COVID-19, καθώς και να εμπλέξει τους πιο αξιόπιστους φορείς σε κάθε κοινότητα.

Με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς τη δημιουργία λίστας πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά και με τη συνεχιζόμενη αξιόπιστη επιστημονική ενημέρωση από τους ιατρούς της Κοινότητας αναφορικά με τους εμβολιασμούς, διαφαίνεται ότι η όποια διστακτικότητα τείνει να μειώνεται σταδιακά και ο αριθμός των εμβολιασμένων στο νομό μας να αυξάνεται.

Απαιτείται να αντιληφθούμε άπαντες ότι η νέα υγειονομική πραγματικότητα, οι κοινωνικές αλλαγές που επιφέρει, η οικονομική δυσπραγία που προκαλείται από τα επαναλαμβανόμενα πανδημικά κύματα κορωνοϊού, η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθιστά απαραίτητο τον εμβολιασμό ΟΛΩΝ μας.

Όλοι πλέον κατανοήσαμε ότι η λεγόμενη κανονικότητα δεν είναι δεδομένη, συνειδητοποιώντας συγχρόνως πόσο εύκολα ανατρέπεται.

Μοναδική θωράκιση της υγείας μας  αποτελούν τα εμβόλια!

«Εμβολιαζόμαστε ….κλείνουμε ραντεβού με την ανοσία!»

 

ΣΥΓΕΝΙΑΡ -Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ