22 °C Rethymno, GR
27/09/2021

Οι Κρήτες της Αυστραλίας τίμησαν την 80ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Εκδηλώσεις για την 80ή Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία από τους απόδημους Κρήτης.

Στην Μελβούρνη διοργανώθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης.

Η αρχή των εκδηλώσεων ήταν το Σάββατο 17 Απριλίου, με την πανηγυρική χοροεσπερίδα στην αίθουσα του Κρητικού χωριού. Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ευμένιος Βασιλόπουλος εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο της Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο. Χαιρετισμούς για την 80ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης απηύθυναν μέσω βίντεο, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας (ΓΕΕΘΑ) κ. Κωνσταντίνος Φλώρος. Τα χορευτικά συγκροτήματα της Κρητικής Αδελφότητας και της Παγκρήτιας Ένωσης χόρεψαν με την Κρητική λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς και απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα. Το μουσικό σχήμα αποτελείτο από τον Σήφη Τσουρδαλάκη (λύρα-τραγούδι), τον Paddy Montgommery (λαούτο), τον Αντώνη Ηλιού (κιθάρα) τον Γιώργο Ρεράκη (λαούτο) και την ορχήστρα «Δύο Πατρίδες».

Την Κυριακή 18 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων στην αθάνατη φλόγα του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη της Μελβούρνης, υπό την παρουσία των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, των θρησκευτικών, προξενικών πολιτικών Αρχών και εκπρόσωποι παροικιακών οργανισμών.

Επίσης έγινε τελετή και κατάθεση Στεφάνων στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο Domain Gardens. Μετά το πέρας της τελετής στο Κρητικό Σπίτι δόθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν των Βετεράνων των ANZAC’s παρουσία των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, των θρησκευτικών, προξενικών και πολιτικών Αρχών. Το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης και ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες δύο απογόνους των Βετεράνων για την προσφορά τους. Συγκεκριμένα τον κ. Peter Ford και την κ. Shirley Devery. Κατά τον επίσημο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του και την αγάπη του που συμμετέχει για πρώτη φορά στις Εορταστικές Εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης στη Μελβούρνη.

Την Δευτέρα 19 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Άξιον Εστί, στο Northcote, έδωσε ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος με ευθύνη οργάνωσης της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και των Κρητικών Σωματείων της Μελβούρνης, με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας κατά τη Μάχη της Κρήτης 1941-1945». Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσουρδαλάκης «είναι πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος κάνει ομιλία για τη Μάχη της Κρήτης» και συγκινημένος παρέδωσε στον Σεβασμιότατο αναμνηστικό πιάτο ως δώρο ευγνωμοσύνης για την ομιλία που έκανε.

Εκδηλώσεις σε Τασμάνια, Καμπέρα, Σύδνευ, Αδελαΐδα

Η Κρητική Αδελφότητα Τασμάνιας υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και με την στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Χόμπαρτ πραγματοποίησε την εκδήλωση τιμώντας τους νεκρούς και ήρωες της Μάχης της Κρήτης στο κενοτάφιο των ΑΝΖΑC του Χόμπαρτ. Την επιμνημόσυνη Δέηση τέλεσε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της περιφέρειας Τασμάνιας Πανοσιολογιότατος Πρόχορος Αναστασιάδης βοηθούμενος από τον π. Βασίλειο Βέρδο, ενώ χρέη τελετάρχη έκανε ο πρόεδρος του τοπικού RSL Kieran Lennard, ενώ τα Κρητικόπουλα του Συλλόγου τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Αυστραλίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν και στεφάνι, η Κυβερνήτης της Τασμάνιας κ. Kate Warner, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Τασμάνιας η βουλευτής Elise Archer MP, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής David O’Byrne MP, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας ο επισμηναγός Paul Gough, εκ μέρους του Πολεμικού Στρατού ο αντισυνταγματάρχης Paul O’Donnell, εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας ο υπολοχαγός Caleb Muggeridge, ενώ την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας εκπροσώπησε ο πρόεδρος Αντώνης Τσουρδαλάκης, την Κρητική Αδελφότητα Τασμάνιας ο πρόεδρος κ. Γιάννης Φιωτάκης και την Ελληνική Κοινότητα Τασμάνιας ο κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος και πολλοί άλλοι.

Μετά το πέρας της τελετής δόθηκε δεξίωση στο Ελληνικό Σπίτι της Τασμάνιας, όπου όλοι οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν λίγα λόγια για την σημασία της Μάχης της Κρήτης από τους προέδρους Γιάννη Φιωτάκη και Αντώνη Τσουρδαλάκη αλλά προπαντός από τον απόγονο της Μάχης της Κρήτης κ. Tom Dunbabin με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Την εκδήλωση ομόρφυνε με την παρουσία του το Χορευτικό Συγκρότημα της Κρητικής Αδελφότητας Τασμάνιας με χορούς της Κρήτης.

Η Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας και Περιχώρων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αυστραλία πραγματοποίησε την επίσημη τελετή για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Αυστραλό Ελληνικό Μνημείο, το οποίο βρίσκετε στο ANZAC Parade απέναντι από το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο.

Την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Γιώργος Παπακώστας, η ύπατη αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κα. Μάρθα Μαυρομάτη, η ύπατη αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Αυστραλία Dame Annett King, ο υπουργός της Καμπέρας κ. Zed Sefelja εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής David Smith εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατού και Ναυτικού, ενώ από παροικιακής πλευράς ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Καμπέρας κ. Γιώργος Καθεκλάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιάννης Λουκαδέλλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Καμπέρας κ. Στέφανος Πασχαλίδης, η πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Καμπέρας κα. Γεωργία Αλεξάνδρου και της ΑΧΕΠΑ κ. Ανδρέας Μπομπίτης.

Την εκδήλωσή λάμπρυνε και τίμησε με την παρουσία του ο 101 χρόνος βετεράνος της Μάχης της Κρήτης κάτοικος της Καμπέρας κ. Les Cook, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στης μέρες εκείνες και για τα γεγονότα τις εποχής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης για την Μάχη της Κρήτης του Σύδνεϋ σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ και ΝΝΟ υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διοργάνωσε την Δοξολογία τιμώντας τους νεκρούς ήρωες της Μάχης της Κρήτης στον Ιερό Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Την δοξολογία τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Χρήστος Καρράς, ο βουλευτής Παναγιώτης Πούλος εκπροσωπώντας την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας και τον υπουργό Βετεράνων κ. Lee, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Ιορδάνης Ιορδανίδης, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ κ. Λευτέρης Σαβιολάκης και ο πρόεδρος του Ελληνικού ΡΣΛ κ. Γιώργος Γιακουμίδης κ.ά.

Μετά την Δοξολογία έγινε η επίσημη παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης με τίτλο «A Lot of time for the Greek» στην αίθουσα του Κολλεγίου Θεολογίας Αγ. Ανδρέα από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, το οποίο τιμά την μνήμη δεκάδων Αυστραλών Βετεράνων που πολέμησαν στην Κρήτη και κατά επέκταση στην Ελλάδα.

Συγκίνηση επικράτησε στην τελετή που έγινε στην Αδελαΐδα. Με τον σεβασμό που αρμόζει, οι ομογενείς τίμησαν τους ANZAC που πολέμησαν στην μεγαλόνησο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νέας γενιάς.

Η εκδήλωση, στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, οργανώθηκε από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αδελαΐδα Γιώργο Ψιάχα. Εκπρόσωποι της ομογένειας που κατέθεσαν στεφάνια. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο επίσκοπος Σινώπης Σιλουάν, ενώ παρευρέθηκαν ομογενείς πολιτικοί, εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων και αρκετοί ομογενείς στην πλειοψηφία τους Κρήτες. Χρέη τελετάρχη τέλεσε ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας κ. Παντελής Φριδάκης.

Στο μήνυμά του για την ιστορική επέτειο ο γενικός πρόξενος κ. Ψιάχας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε, σήμερα, την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με βαθύ σεβασμό σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και την μάχη κατά του ναζισμού. Εδώ στη Νότια Αυστραλία, τιμούμε ιδιαίτερα τους πεσόντες στρατιώτες ANZAC που πολέμησαν στα πάτρια εδάφη μας για να απωθήσουν τη γερμανική εισβολή. Οι θηριωδίες του πολέμου στη συγκεκριμένη μάχη διήρκησαν από τις 20 Μαΐου μέχρι και την 1η Ιουνίου 1941. Δυστυχώς, η Μάχη εκείνη χάθηκε, αν και οι σύμμαχοι κέρδισαν, τελικά, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμμετοχή των Αυστραλών στρατιωτών στη Μάχη της Κρήτης είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσουν την όμορφη Ελλάδα και να έλθουν σε ώσμωση με τον φιλόξενο ελληνικό λαό, συντελώντας έτσι στην εμπέδωση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Οι δεσμοί φιλίας που σφυρηλατήθηκαν εν μέσω του πολέμου έχουν χαραχθεί στις καρδιές μας μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ερευνητές εκατέρωθεν φωτίζουν κάθε τόσο νέες πτυχές της Μάχης της Κρήτης».