15 °C Rethymno, GR
07/12/2021

Οι κρισιμότερες εκλογές

Οι επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΚινΑλ, στην μετεξέλιξη του μεγάλου και ιστορικού ΠΑΣΟΚ δηλαδή για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι η κρισιμότερη διαδικασία από την ίδρυση του Κινήματος το μακρινό 1974. Ποτέ άλλοτε ο χώρος δεν βρέθηκε σε τέτοιο σταυροδρόμι . Απέναντι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όλοι οι Δημοκρατικοί Πολίτες της χώρας, συμμετέχοντες και μη στον κομματικό αυτό φορέα, οφείλουμε να τοποθετηθούμε.

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας τα τελευταία χρόνια κυριαρχείται από ένα δίπολο, που μόνο μπροστά δεν μπορεί να πάει τη χώρα, ειδικά στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε. Οι πολίτες καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πάντα συντηρητική Νέα Δημοκρατία – όσο και αν ο Πρόεδρος της προσπαθεί, αλλά αδέξια, να δώσει άλλα χαρακτηριστικά  – και σε ένα λαϊκιστικό κόμμα που μπορεί να συμπλεύσει με τις πιο επικίνδυνες απόψεις όταν πρόκειται να συλλέξει ψήφους  – όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να στήσουν ένα δήθεν αφήγημα προοδευτικής στροφής τους.

Από την χώρα λείπει ο χώρος που θα μπορέσει  – όπως πάντα έκανε  – να καταθέσεις τις ρεαλιστικές, ορθολογικές και σύγχρονες απόψεις, που θα πάνε τη χώρα μπροστά, πάνω στις οποίες θα μπορέσει να θεμελιωθεί μια μετα-κρισιακή, Ευρωπαϊκή, Σύγχρονη Χώρα.

Στο σταυροδρόμι των επιλογών των Δημοκρατικών πολιτών, αυτός ο χώρος οφείλει να αποφασίσει αν θέλει στο μέλλον να αποτελέσει τον παράγοντα εκείνο, που θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς που ζούμε και που σήμερα βυθίζουν τη χώρα, αν θα βγεί μπροστά αυτόνομος, δυνατός και με νέο και ρεαλιστικό σχέδιο ή αν θα επιλέξει να συνεχίσει να παίζει έναν ρόλο κομπάρσου στο πολιτικό σύστημα, βλέποντας τα δυο σημερινά ρεύματα να συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Προσωπικά, έχοντας πάντα παραμείνει σταθερά εντός αυτού του πολιτικού χώρου, δίνοντας συνεχώς μάχες για τη δικαίωση του, έχοντας πάντα κρατήσει ψηλά τη σημαία των προοδευτικών προτάσεων, ακόμα και όταν κληθήκαμε να σηκώσουμε δυσανάλογο των ευθυνών μας βάρος, ακόμα και όταν διχαστικές διαδικασίες μίκρυναν τον χώρο μας, ακόμα και όταν αισθανθήκαμε αδικημένοι αλλά δικαιωμένοι από την Ιστορία, έχω επιλέξει να κοιτάξω το Μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης.

Έχω αποφασίσει να μην ασχοληθώ με το Παρελθόν, γνωρίζοντας όμως πως αυτό είναι πάντα δίπλα μας και μας ακολουθεί, σαν σκιά στον πρωινό  – καταπράσινο  – ήλιο. Γνωρίζοντας πως η πορεία και η διαδρομή του καθενός μας καταγράφεται τόσο συνειδητά όσο και υποσυνείδητα στον καθένα, είναι σταθερή και ακλόνητη η απόφαση μου να ασχοληθώ και να στηρίξω τις προτάσεις εκείνες που θα κοιτούν την Επόμενη Μέρα.

Είναι απόφαση – στάση ζωής να επιλέγω πάντα τις προτάσεις εκείνες που προέρχονται από την ανάγκη της κοινωνίας να προοδεύσει, τις ιδέες εκείνες που χαράζουν τις τομές που πάντα χάραζε αυτός ο πολιτικός χώρος για τους πολίτες, όπως αυτές αποτυπώνονται στα πρόσωπα που διεκδικούν την θέση του επικεφαλής του χώρου στις επερχόμενες εσωκομματικές διαδικασίες.

Είναι «θέλω» και ανάγκη να συνταχτώ με όσους πάντα ήμασταν μαζί, με όσους ενώνουν απέναντι σε όσους διχάζουν, με αυτούς που φέρνουν την ανανέωση στη πράξη, στα πρόσωπα και στην πολιτική ζωή του τόπου, με εκείνους που κοιτούν τις ανάγκες της Νέας Γενιάς αλλά και των μεγαλύτερων με ρεαλιστικό αλλά ταυτόχρονα και ρηξικέλευθο τρόπο, με όσους δεν βολεύονται με έναν χώρο μικρό, διαχειρίσιμο ή ελεγχόμενο, με αυτούς που λένε πως θέλουν να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα όχι άλλο λόγο αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, με τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν να ξαναδώσουν την Ελπίδα του ξαναμεγαλώματος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η απόφαση μου να στηρίξω για επόμενο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι βασισμένη σε θέσεις, ιδέες, προτάσεις, σε αυτά που λέει, σκέφτεται και προτείνει για ένα Σύγχρονο Θεσμικό Κόμμα, για μια Κοινωνία Δημοκρατική, Σύγχρονη, Προοδευτική, Ευρωπαϊκή, με οδηγό τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Στο ιστορικό σταυροδρόμι της Παράταξης, στην ερώτηση κατεύθυνσης, η απάντηση για τον χώρο και τη χώρα μπορεί να είναι μόνο μία για τον κάθε Δημοκράτη Πολίτη.

Μόνο Μπροστά Μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να Κερδίσουμε και να Αλλάξουμε το Μέλλον.

* Ο Γιάννης Λίτινας είναι πολιτικός μηχανικός