8 °C Rethymno, GR
17/01/2022

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ GRECOTEL

Οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη σωστής οδηγικής συμπεριφοράς

• «Οδηγώ αλλά κυκλοφορώ με ασφάλεια» το σύνθημα της δράσης που περιελάμβανε προσομοιώσεις σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής

Για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής ενημερώθηκαν το πρωί της Κυριακής οι μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης του Ρεθύμνου, που συμμετείχαν σε σχετική δράση κυκλοφοριακής αγωγής που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου σε συνδιοργάνωση και με την χορηγία του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel «αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές σχεδόν σε καθημερινή βάση και ειδικά σε νέα παιδιά θέλουμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε στην εξάλειψή του», όπως επισημαίνει ο Όμιλος.

Η κοινωνική πρωτοβουλία, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τροχαία Ρεθύμνου και τον Σύλλογο ΟΚΑ Πρέβελη και περιελάμβανε δράσεις ευαισθητοποίησης και βιωματικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας. Η μαθητική κοινότητα ενημερώθηκε για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και συμμετείχε βιωματικά σε προσομοίωση που συνδυάζει το οικείο περιβάλλον των μαθητών με πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Το σύνθημα της κοινωνικής δράσης ήταν «Οδηγώ, αλλά κυκλοφορώ με ασφάλεια» με αποδέκτες τα παιδιά, με στόχο να εκπαιδευτούν από πολύ νωρίς στην κυκλοφοριακή αγωγή.

Για την πρωτοβουλία αύτη ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στη σημασία εκπαίδευσης των παιδιών που είναι και το μέλλον του τόπου μας: «ότι και να κάνουμε αν δεν ασχοληθούμε με το μυαλό και την νοοτροπία των ανθρώπων δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Και νομίζω ότι οι καλύτεροι μαθητές είναι πάντα τα μικρά παιδιά, τα οποία πολλές φορές μαθαίνουν και τους γονείς κυκλοφοριακή αγωγή, γιατί εμείς οι μεγάλοι είμαστε ίσως κακομαθημένοι ή δεν είχαμε δεχτεί ανάλογες παιδαγωγικές διαδικασίες στη παιδική μας ηλικία, ώστε να ενσωματώσουμε στον τρόπο ζωής μας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τα μέτρα και τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και έτσι να είμαστε προστατευμένοι και να επιστρέφουμε με ασφάλεια στα σπίτι μας. Αυτό που γίνεται είναι πολύ σημαντικό. Έχει επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις όλων των σχολείων του δήμου μας. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Grecotel, η οποία μας συνέδραμε και έτσι μπορούμε και δίνουμε και ένα αναμνηστικό μπλουζάκι με το μήνυμα «οδηγώ με ασφάλεια» και έτσι μένει και ένα αποτύπωμα στα παιδιά να θυμούνται και τη δράση και τα μηνύματα».

Ο δήμαρχος που συμμετείχε και στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (PAC) του Civitas στη Γερμανία αναφέρθηκε και στην βιώσιμη κινητικότητα, που είναι το μέλλον και στόχος όλης της Ευρώπης τονίζοντας πως: «Όλη η Ευρώπη πλέον συζητά τη βιώσιμη κινητικότητα και πως θα επεκταθεί ολοένα και περισσότερο. Υπάρχουν πόλεις στη Γερμανία που είναι η χώρα παρασκευής ίσως των καλύτερων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, και διώχνουν από τις πόλεις τους το αυτοκίνητο με την έννοια ότι έχουμε υποχρέωση οι πόλεις να δουν πως θα φιλοξενήσουν τους στόλους τους ιδιωτικούς των ΙΧ. Όλη η Ευρώπη εργάζεται πλέον για την βιώσιμη κινητικότητα για την ήπια και ασφαλή μετακίνηση για τη δημόσια συγκοινωνία, τη δημόσια μεταφορά, μοντέρνα συστήματα και μέσα στην πόλη, όπως είναι το car sharing, ένα σύστημα δηλαδή που βρίσκεις αυτοκίνητο, το παίρνεις, κάνεις τη δουλειά σου, το επιστρέφεις σε ένα σημείο. Μάλιστα έχει γίνει μια μελέτη από την οποία προκύπτει ότι ένα τέτοιο σύστημα γλιτώνει 15-20 θέσεις στάθμευσης. Αυτή είναι η επιβάρυνση που δέχεται η πόλη από τη χρήση των ΙΧ ότι μέτρα και χρηματοδοτήσεις βρεθούν με ορόσημο το 2030 θα κατατείνουν στο πως θα γίνουν οι πόλεις ελεύθερες από καυσαέριο, από ρύπους, που συμβάλλει και στην κλιματική αλλαγή, άρα χαίρομαι που το Ρέθυμνο πρωτοπορεί. Σε αυτή την ιδέα ξεκίνησε από νωρίς και επιβραβεύεται.

Ο Βασίλης Μηναδάκης, στέλεχος του Ομίλου Grecotel αναφερόμενος στην πρωτοποριακή δράση ανέφερε:

«Η Grecotel, η Ρεθεμνιώτικη εταιρεία που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξενοδοχειακό και τουριστικό Όμιλο της χώρας, είναι πάντα πρωτοπόρος και ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν τη Νέα Γενιά και την ανάγκη να αποκτήσει βιωματικά τη Γνώση για ένα καλύτερο Αύριο.

Παραμένουμε πιστοί στο όραμα και τις αξίες του ιδρυτή Νίκου Δασκαλαντωνάκη, που με τον αείμνηστο αδερφό του Τάκη σε δύσκολα χρόνια για το παντέρμο Ρέθεμνος πίστεψαν σε ένα ευοίωνο μέλλον για τον τόπο τους.

Στον Όμιλο Grecotel και στο ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης θα συνεχίσουμε να δίνουμε το παρόν δυναμικά με δράσεις που βοηθούν ιδιαίτερα τους νέους για να έχουμε ένα περιβάλλον προόδου, ασφαλές και υγιές για όλους.

Το σύνθημά μας «ΑσύγΚΡΗΤΗ» Grecotel περνά σε όλα τα επίπεδα:

«ΑσύγΚΡΗΤΗ» για το Περιβάλλον

«ΑσύγΚΡΗΤΗ» για την Υγεία

«ΑσύγΚΡΗΤΗ» για την Ασφάλεια

«ΑσύγΚΡΗΤΗ» για την Παιδεία και τη Γνώση».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βασιλείου στέλεχος της Grecotel, τόνισε:

«H Grecotel «ΑσύγΚΡΗΤΗ» καινοτομεί για μια ακόμα φορά και συμμετέχει στην πρωτοποριακή κοινωνική δράση «Οδηγώ, αλλά κυκλοφορώ με ασφάλεια» σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου, το Τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνης και τον Σύλλογο ΟΚΑ Πρέβελη.

Στη Grecotel, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τα τροχαία ατυχήματα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στερούν τη ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας. Ειδικά σε νέα παιδιά. Γι’ αυτό και θέλουμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε στην εξάλειψή του.

Με μεγάλη χαρά στηρίζουμε την προσπάθεια που υλοποιείται με σκοπό τα παιδιά όλων των τάξεων όλων των δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν στην σωστή οδηγική συμπεριφορά. Οι προσομοιώσεις που πραγματοποιούνται στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής βοηθούν τους μικρούς να εξοικειωθούν με τον τροχονόμο, τις σημάνσεις, τους φωτεινούς σηματοδότες και τις διαβάσεις, και με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η προσφορά μας αυτή που αγγίζει 5.000 παιδιά στην πόλη μας δεν αποτελεί κοινωνική υποχρέωση αλλά ιερό καθήκον προς αυτούς που έρχονται από το αύριο…