16 °C Rethymno, GR
03/12/2021

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

Ολοκληρώθηκε η έκθεση χαρακτικών «Στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821»

Οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής, οι δια του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», για μια ακόμη φορά συνέβαλαν στην προάσπιση της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, παρουσιάζοντας μια εξαιρετική έκθεση χαρακτικών στην πόλη του Ρεθύμνου, αφιερωμένη στην αθάνατη ηρωίδα του 1821, υμνώντας και τιμώντας την συμβολή της γυναίκας στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Ύστερα από την ευγενή πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κου Ευγενίου, η έκθεση χαρακτικών υπό τον εμπνευσμένο τίτλο «στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821», του οποίου νονός φέρεται ο πρόεδρος Γεώργιος Βλατάκης, εγκαινιάστηκε την παραμονή της εορτής του Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων (27-10-2021) μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στην αίθουσα του Ιερού Ναού. Ήταν μια συμβολική εκδήλωση αφού οι Άγιοι Τέσσερις Νεομάρτυρες, οι Βλατάδες, σφαγιάσθηκαν κατά την τουρκοκρατία. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, όπου μοναδικά ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» έχει λάβει έγκριση, συμμετέχοντας στον εθνικό εορτασμό για τα 200 έτη από την παλιγγενεσία.

Εν πληθούση Εκκλησία παρευρέθηκαν στον κατανυκτικό και πανηγυρικό εσπερινό καθηγούμενοι, ιερείς και ιερομόναχοι ενώ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Ευγένιος, για μια ακόμη φορά καυτηρίασε στον λόγο του, αυτούς που θέλουν να υπερβούν τους Αγίους και φανερά πειραγμένος στηλίτευσε όσους είναι αντίθετοι με την περιρρέουσα υγειονομική κατάσταση. Γονατισμένος ενώπιον των χαριτόβρυτων καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων εξέπεμψε δέηση υπέρ της καταπαύσεως των σεισμών που ταλαιπωρούν τους Κρήτας.

Εν συνεχεία επεφύλαξε μεγάλη τιμή στον πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου κ. Γεώργιο Βλατάκη Άρχοντα Νομοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και συγγενικού εξ αίματος μετά των Αγίων, συνοδευόμενη από πιττάκιο και ένα πιάτο με το έμβλημα της μητροπόλεως για την πολύτιμη προσφορά του στον τόπο και στην τοπική εκκλησία, όπως επίσης τίμησε και την κα Ελένη Τζιφάκη Μισιρλή. Η τιμή αυτή αντανακλά και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που συμβάλουν τα μέγιστα για την ύπαρξη και συμβολή του.

Επαινετή αποτέλεσε η κίνηση του Σεβασμιωτάτου κου Ευγενίου να λιτανεύσει μόνος του με την συνοδεία ενός προσκόπου και του π. Νικολάου Νικηφόρου τις κάρες των Αγίων περιμετρικά της πόλεως του Ρεθύμνου προς αγιασμό και σκέπη πάντων, αφού απαγορευόταν η δημόσια λιτανεία λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε ο εγκαινιασμός της έκθεσης χαρακτικών, όπου ο Σεβασμιώτατος με μεγάλο ενδιαφέρον στάθηκε σε κάθε έργο, ρωτώντας την χαράκτρια κα Ελ. Τζιφακη για τα πονήματά της, δείχνοντας μεγάλο θαυμασμό, ενώ εκθείασε καταλλήλως στο βιβλίο των επισκεπτών. Μία μοναδική έκθεση χαρακτικών που με πολύ κόπο ιστόρησε η κα Ελ. Τζιφακη, αποδίδοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στην αγωνίστρια γυναίκα, μέσα από την σπάνια εμφάνιση της Λασκαρίνας ως έφιππη, την οπλαρχηγό Αντωνούσα, την καταστροφή της Κάσου και τόσες άλλες ηρωίδες του 1821.

Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης ανταπέδωσε την τιμή που τους επιφύλαξε ο Σεβασμιώτατος και ανακοίνωσε ότι μετά το πέρας της εκθέσεως, θα προσφερθεί στον Σεβασμιώτατο το χαρακτικό που απεικονίζει την εμβληματική μορφή της Δασκαλο-Χαρίκλειας, ώστε να του θυμίζει αυτήν την μοναδική στιγμή αλλά και να λάβει την θέση που της αρμόζει στην πινακοθήκη του μουσείου της Ι. Μονής Αρκαδίου.

Ήταν μια σεμνή τελετή αλλά και μία υψηλού επιπέδου έκθεση, όπως αρμόζει στα μεγάλα και θαυμαστά γεγονότα του τόπου μας, με την ικανοποιητική συμμετοχή των Ρεθυμνίων αλλά και της εκκωφαντικής απουσίας των αρχών του τόπου, καθώς και της κατ’ εξακολούθηση εξαφάνισης του δημοσιογραφικού τύπου, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαημέρου παραμονής της έκθεσης, φροντίζοντας να επιβεβαιώνουν την αδιαφορία τους από τα καλά έργα των αποδήμων.

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» επιθυμεί δημοσίως να εκφράσει τις εγκάρδιες και ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Ευγένιο, τον οτρηρό εργάτη του Ευαγγελίου, για την αγάπη που δείχνει αφειδώλευτα προς τα απόδημα τέκνα του αδιακρίτως, καθώς και τους ιερείς του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων π. Νικόλαο Νικηφόρο και π. Σωκράτη Ξενικάκη για την αβραμιαία φιλοξενία, την ανεκτικότητά τους και την αρωγή τους.

Οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής δεν θα παύσουν να δείχνουν την αγάπη τους για το Ρέθυμνο, που διαρκώς πυρακτώνεται, εκτελώντας το σκοπό της υπάρξεώς τους για τον πολιτισμό και την παράδοση, αφήνοντας στο περιθώριο κάθε κακόβουλο πνεύμα, ατενίζοντας μπροστά το φως, στηριζόμενο στα 92 έτη ευκλεούς παρουσίας του, με γνώμονα πάντα την αγάπη του Ρεθεμνιώτη.

Εξάλλου το πνεύμα της έκθεσης για τα 200 έτη από την παλιγγενεσία αποτελεί τρανό παράδειγμα μαρτυρίας και αποτίναξης κάθε υποταγής, κάθε μνησικακίας, με αποκορύφωμα την τελείωση για Ελευθερία, ομόνοια και αγάπη! Γένοιτο!

 

Υ.Σ. Οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αττικής διατηρώντας την αγάπη και τον σεβασμό προς τους Αγίους, τέλεσαν και φέτος (28-10-2021) στην Αθήνα την καθιερωμένη αρτοκλασία στον περικαλλή Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου στην οδό Ασκληπιού, όπου φυλάσσονται και τα ιερά λείψανα των Αγίων, τηρώντας όλα τα μέτρα για την πανδημία. Την επιμέλεια είχε η αντιπρόεδρος β’ κα Ελένη Σταμαθιουδακη, αναπληρώνοντας τον απουσιάζοντα στο Ρέθυμνο πρόεδρο για την άνω εκδήλωση. Ευχόμαστε οι Άγιοι να σκέπουν και να χαριτώνουν κάθε Ρεθεμνιώτη όπου γης.

 

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»