13 °C Rethymno, GR
25/03/2023

Ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης (εικόνες – βίντεο)

- Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, έφτασε το πρωί του Σαββάτου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος.

Με τις καμπάνες του ναού να χτυπούν χαρμόσυνα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός υποδέχτηκε τον νέο Αρχιεπίσκοπο στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μυητσοτάκη, ο οποίος έφτασε 5 λεπτά πριν από τις 12 στον Μητροπολιτικό Ναό.

Παρόντες ήταν, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ,  Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκπροσωπήθηκε από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο και βουλευτή Γιάννη Ραγκούση.

Το «παρών» έδωσαν ακόμα εκπρόσωποι φορέων και Αρχών, αλλά κι εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Εκκλησιών της Ελλάδος και της Κύπρου.

Eντός του ναού εισήλθαν μόνο όσοι είχαν ήδη λάβει προσωπικές προσκλήσεις, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ.

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης:

«Με βαθιά συγκίνηση, αποδεχόμενος την κλήση του Θεού και το επίταγμα της Εκκλησίας επανέρχομαι σήμερα στο Ηράκλειο. Στη θαλασσοφίλητη και ιστορική αυτή πολιτεία. Στην έδρα της Εκκλησίας Κρήτης. Σκύβω κα προσκυνώ το μυροβόλο χώμα αυτής της πολιτείας που πριν από ακριβώς έναν αιώνα δέχτηκε την προσφυγική Μικρασιατική μας οικογένεια… που πριν από μισό και πλέον αιώνα υποδέχτηκε και τη γέννησή μου… Σήμερα δια του δικού σας αρχοντικού στόματος υποδέχεται την αναγέννησή μου στην εκκλησιαστική αυτού προσφορά. Επιστέφοντας στο Μεγάλο κάστρο της καρδιάς μου και στον Άγιο Μηνά μας, κρατώντας το ίδιο μικρασιάτικο οικογενειακό κειμήλιο της εικόνας του, αντικρύζω τα πρόσωπά σας και δοξάζω το Θεό γιατί βλέπω στα Μάτια σας την Πίστη την Αγάπη την Ελπίδα και την  θέληση να μείνετε εδραίοι στις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Κρήτης μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην αντιφώνησή του ο κ.κ. Ευγένιος.

«Είμαι βέβαιος ότι το χέρι του Θεού οδήγησε τα βήματά μου εδώ για να ζήσω όχι δίπλα σας αλλά μαζί σας. Να γίνω πατέρας και αδελφός σας», συμπλήρωσε.

«Αγαπητά μου παιδιά αδελφοί καστρινοί και φιλοκαστρινοί έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε.  Ζητώ την συνδρομή των προσευχών σας, με πρώτη αυτή την του προκατόχου μου κ.κ. Ειρηναίου. 

…Σας ασπάζομαι όλους με αγάπη πατρική και εύχομαι ο θεός να ευλογεί την αγία συμπόρευσή μας, στην πλατεία στράτα της κοινής μας ζωής η απαρχή της οποίας μόλις έγινε. Να εύχεστε κι εσείς από καρδιάς!», κατέληξε.

Δήμαρχος Ηρακλείου:

« Καλώς ορίσατε στην Αρχιεπισκοπή, καλώς ορίσατε στο Ηράκλειο. 

  Σας υποδεχόμαστε όλοι με τιμή και με χαρά και σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία. «ΑΞΙΟΣ»!

Με τα παραπάνω λόγια ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την προσφώνηση του στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, στο πλαίσιο της τελετής ενθρόνισής του, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022. 

Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά και τον προσφώνησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων: 

«Η προσήλωσή σας στις μεγάλες αξίες: της Χριστιανικής Θρησκείας και του Ανθρώπου, από κοινού με την πραότητα, τις συνετές επιλογές σε κάθε ζήτημα, τον ενωτικό σας λόγο, την επίγνωση των απαιτήσεων και των προβλημάτων της εποχής μας, τις θεολογικές σας γνώσεις και την πολύπτυχη εμπειρία σας στα εκκλησιαστικά θέματα, υπήρξαν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την έως σήμερα διαδρομή σας. Τα στοιχεία αυτά προσδιορίζουν εφεξής και την πορεία σας στο υψηλό λειτούργημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης. 

    Η παρακαταθήκη τού εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Χριστιανοσύνη, όχι μόνο του τόπου μας.

Με πνεύμα ενότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το βαθύτερο νόημα του Χριστιανισμού, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, είναι βέβαιον ότι το έργο σας θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της Εκκλησίας της Κρήτης, δικαιώνοντας την υψηλή διακονία σας. 

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και όλων των κατοίκων της πόλης μας, σας ευχόμεθα υγεία, φωτεινό και δημιουργικό έργο και πλήρη επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών σας, ως Προκαθημένου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Θα μας βρείτε συμπαραστάτες στο έργο σας, για το καλό του τόπου και των πολιτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια, και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσουν στον δρόμο της προκοπής, της κοινωνικής συνοχής, και της αλληλεγγύης».

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο και ακολούθησε η αντιφώνηση του Αρχιεπισκόπου. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Υπενθυμίζεται ότι στο κέντρο της πόλης ισχύουν σήμερα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της τελετής ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ειδικότερα:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση όλων των οχημάτων  στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου:

Στο κατερχόμενο τμήμα της οδού Έβανς, από Πύλη Ιησού έως οδό Αβέρωφ, καθώς και στη Πλατεία Κορνάρου και στις οδούς Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγ.Μηνά έως συμβολή με Λεωφόρο Καλοκαιρινού κατά τις ώρες 11:00 -14:30

Στην οδό Αβέρωφ από Πλατεία Ελευθερίας έως τη συμβολή με οδός ‘Εβανς κατά τις ώρες 14:00 έως 15:00

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται  μέσω παράπλευρων οδών, στις οποίες επίσης θα εφαρμοσθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.