30 °C Rethymno, GR
15/08/2022

ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

«Ο δήμος καλείται να καλύπτει υποχρεώσεις του κρατους»

Συνεχίζονται οι πιέσεις του δήμου Ρεθύμνου προς το υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση της χρηματοδότησης για τις σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ρεθύμνου, όπως ενημέρωσε χθες τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.

Όπως ανέφερε το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ που αντιστοιχεί στον δήμο Ρεθύμνου για τη φετινή χρονιά, με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν από το υπουργείο, είναι κατά 280.000 ευρώ περίπου λιγότερα από πέρυσι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραμείνουν οι σχολικές καθαρίστριες στο πρότερο εργασιακό καθεστώς και ταυτόχρονα να δημιουργείται πρόβλημα στην καθαριότητα των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης η κατανομή των κονδυλίων έγινε από το υπουργείο με κριτήριο τα τετραγωνικά μέτρα των σχολείων κάτι που, όπως τόνισε, αδικεί τον δήμο Ρεθύμνης και ωφελεί δήμους της πρωτεύουσας, καθώς τα 91 συγκροτήματα του δήμου που είναι διάσπαρτα δεν μπορούν να καλυφθούν με τον περιορισμό του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διαθέσει από ιδίους πόρους το συνολικό ποσό για να καλυφθούν οι ανάγκες παρά 77,000 ευρώ, ώστε να μην γίνουν οι πλήρους ωραρίου τρίωρες αλλά να πάνε στο 4ωρο.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του τόνισε πως διαρκώς ο δήμος καλείται να καλύπτει ανάγκες του κράτους, ενώ αναφέρθηκε στη συνεχή χρηματοδότηση του δήμου προς τις σχολικές επιτροπές, αλλά και τη σειρά παρεμβάσεων και συντηρήσεων που γίνεται ώστε αυτά να είναι λειτουργικά. Παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την καθαριότητα στα σχολεία την περσινή χρονιά, τονίζοντας μάλιστα ότι αν και το ποσό που είχε διατεθεί για τις καθαρίστριες ήταν αρκετό εν τούτοις ήταν αναντίστοιχη η εργασία που παρείχαν.

Πρόσθεσε δε ότι καταγράφηκαν 1.890 ώρες απουσιών για τις σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις εργασίας, ενώ πριν δυο χρόνια οι καθαρίστριες που ήταν με σύμβαση έργου δεν είχαν καμιά απουσία από την εργασία τους».

«Οφειλή» 213.000 ευρώ για τις σχολικές καθαρίστριες του δήμου για την περίοδο 2002-2006

Στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των σχολικών καθαριστριών ο Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε χαρτί που έλαβε από τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον οποίο οφείλει 213.000 ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα για τις σχολικές καθαρίστριες την περίοδο 2002-2006, που δεν ήταν καν δήμαρχος.

Όπως ανέφερε θα κινηθεί νομικά για την επίλυση του προβλήματος αυτού. «Πριν λίγες μέρες έλαβα αιφνιδιαστικά ατομικά ως δήμαρχος και ο δήμος Ρεθύμνου χαρτί από ΕΦΚΑ ότι οφείλω σαν Μαρινάκης 213.000 ευρώ από τις σχολικές καθαρίστριες του 2002-2006, όταν δεν ήμουν καν δήμαρχος. Προφανώς θα κινηθώ νομικά γιατί δεσμεύουν την προσωπική μου περιουσία και την ασφαλιστική μου ενημερότητα και τη δυνατότητα μου να ταξιδέψω στο εξωτερικό. Με κάτι τέτοιες ενέργειες που εμείς αμφισβητούμε και τη νομιμότητα και την ορθότητα και κυρίως ότι στρέφονται κατά του προσώπου μου ατομικά χωρίς να είμαι καν δήμαρχος τη συγκεκριμένη περίοδο και χωρίς να έχει οχληθεί ποτέ ο δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος όταν οχλήθηκε πρόσφατα κατέθεσε ένσταση η οποία πότε δεν εκδικάστηκε. Είμαστε σε συνεργασία με την κ. Ψαρουδάκη, τη δικηγόρο του δήμου, για να δούμε πως θα διευθετήσουμε το θέμα όχι μόνο για το πρόσωπο μου αλλά και για τον δήμο Ρεθύμνου γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι μας κοινοποίησαν μια υπόθεση που είναι και παραγραμμένη από λάθος της υπηρεσίας».

Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των παρατασιούχων εργαζομένων του δήμου Ρεθύμνου, το οποίο έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό με την έφεση να εκδικάζεται στις 2 Νοεμβρίου.

«Εν κατακλείδι; Δεχόμαστε ιδιαίτερη πίεση από τρία μέτωπα από σχολικές καθαρίστριες, τους παρατασιούχους και από έναν απρόσμενο ας πούμε βεβαιωτικό κατάλογο που μας καλούν να πληρώσουμε 213.000 στον ΕΦΚΑ και μάλιστα έχοντας και εμένα προσωπικό υπόχρεο και αφορούν περίοδο που δεν ήμουν καν δήμαρχος», κατέληξε ο δήμαρχος.