27 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Ο εμβολιασμός, απαραίτητη προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα

-Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη επισημαίνουν οι επιστήμονες -Νέος θάνατος από κορονοϊό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου - 15 ασθενείς στην κλινική covid και μία διασωληνωμένη στη ΜΕΘ

Σε 18.094 ανήλθαν  τα νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενώ ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 460 ασθενείς.

Στην Κρήτη τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 1.691 εκ των οποίων τα 162 στο Ρέθυμνο, 185 στο Λασίθι και 284 στα Χανιά.

Εν τω μεταξύ, ένας 65χρονος Ρεθεμνιώτης έχασε χθες το πρωί τη μάχη με τον κορονοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή. Στη ΜΕΘ παραμένει διασωληνωμένη μια 63χρονη γυναίκα, ενώ 15 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική covid.

Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας του κορονοϊού μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων, ωστόσο ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση, διαμήνυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. «Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη. Θα είναι η πιο αδύναμη ομάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου κύματος» δήλωσε.

Ως προς το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, είπε ότι προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ αναμένεται έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και το εμβόλιο της Sanofi και της GSK, που έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου του βασικού εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης 4ης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Όπως υπενθύμισε, για παιδιά και εφήβους, 5-17 ετών, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση και χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης.

Η ίδια τόνισε για ακόμη μία φορά, ότι εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση για την χρήση των εμβολίων διεθνώς και ότι φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο μετά από τη φυσική νόσηση όσο και μετά από τον εμβολιασμό. Όμως εξήγησε ότι η υβριδική ανοσία, η ενισχυμένη δηλαδή ανοσία είναι σημαντική μετά από νόσηση και εμβολιασμό, ανεξάρτητα με το τι προηγήθηκε από τα δύο. Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Αυτό το διάστημα που όλες οι χώρες βαίνουν στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του ΠΟΥ, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.

 

20 εκατ. εμβολιασμοί

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έσπασε το «φράγμα» των 20 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα. Όπως τόνισε, στη χώρα μας έχουν γίνει 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 7.837.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Συμπλήρωσε ότι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι 74,9% και 85,4%.

Παράλληλα, τόνισε ότι περισσότεροι από 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι 71,4% και 82,5%.

Όπως τόνισε, οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.828.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν οι 5.260.000 (90,2% των δικαιούχων) και άλλοι 100.000 (1,6% των δικαιούχων) έχουν κλείσει ραντεβού.

Επιπλέον, ανέφερε πως από όσους έχει κλείσει το χρονικό διάστημα του επταμήνου και πρέπει να εμβολιαστούν, μόνο ένα 4,3% δεν έχει εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και θα επιβληθεί το πρόστιμο, με τα νέα ραντεβού να κινούνται χαμηλά, περίπου 1.000 την ημέρα.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν νεότερα σε ό,τι αφορά την ημερομηνία παραλαβής του εμβολίου της Novavax, γι’ αυτό και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα εμβόλια κατά της covid-19 θα γίνονται και από φαρμακεία, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «Οι διάφορες συνθήκες που θα επέτρεπαν τον εμβολιασμό από τα φαρμακεία δεν έχουν αλλάξει στα εμβόλια της covid-19. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φτάσουμε και 150.000 εμβολιασμούς με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα».

 

ΕΟΔΥ για σχολεία: Αποτελεσματικά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας στα σχολεία υποδεικνύουν τα στοιχεία για τα κρούσματα λοίμωξης covid-19 σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών τη χρονική περίοδο από 3 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι από την έναρξη της νέας χρονιάς και λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον υπήρξε σημαντικός προβληματισμός αναφορικά με την πιθανολογούμενη επικείμενη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, μετά το άνοιγμα των σχολείων τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Παράλληλα υπήρξε προβληματισμός αναφορικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοσθούν, για την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου covid-19 στα παιδιά. Για τον σκοπό αυτό, στις 9 Ιανουαρίου 2022 εφαρμόστηκε οριζόντιος διαγνωστικός έλεγχος τρεις φορές την εβδομάδα στους εκπαιδευτικούς και σε ολόκληρη την πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν περίπου 4.200.000 τεστ για την πρώτη εβδομάδα της επαναφοράς στις σχολικές αίθουσες. Η πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών είναι η μοναδική που ελέγχεται εξ ολοκλήρου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων προβλέπει εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη, καθώς και εφαρμογή επιπλέον προληπτικών μέτρων.

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτήρηση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών.

Συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (03/01-09/01/22) στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών δηλώθηκαν συνολικά 43.816 κρούσματα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός αυτός παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα (με εύρος κρουσμάτων από 36.444 έως 43.349 ανά εβδομάδα) μέχρι και τις 15/02/2022, οπότε και εμφανίστηκε μείωση των κρουσμάτων στα 11.831 ανά εβδομάδα.

«Τα δεδομένα της επιτήρησης υποδεικνύουν ότι η εβδομαδιαία επίπτωση των κρουσμάτων covid-19 παρέμεινε σταθερή στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το άνοιγμα των σχολείων απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του ιού στα παιδιά, παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών» αναφέρει ο ΕΟΔΥ και σημειώνει:

«Αν τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά και λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας του στελέχους Όμικρον εκτιμάται ότι θα συνέβαινε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ανάλογη με την εκθετική αύξηση που συνέβη την περίοδο των εορτών στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων.

Τα μέτρα πρόληψης στα σχολεία αποτελούν ένα θετικό παράδειγμα αποτελεσματικής πρόληψης της διασποράς με παράλληλη διασφάλιση της ομαλής εκπαιδευτικής δραστηριότητας».