Ας δούμε πως ξεκινήσαμε τουριστικά και που πάμε, για να δούμε αν το εξαρτάται θα γίνει «Ναι» ή «Όχι».
Το τουριστικό μας προϊόν, είναι η μοναδική τοπική, μεγάλου μεγέθους οικονομική δραστηριότητα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τους ντόπιους ιδιώτες επιχειρηματίες. Αναπτύχθηκε με τη συμβολή όλης της επιχειρηματικής μας τάξης και δεν το χρωστάμε σε κανένα, διότι δεν έγινε «κατόπιν ενεργειών» κανενός πολιτικού. Στο νομό μας υπήρχε σημαντική τουριστική ανάπτυξη, από τη δεκαετία του 1970, μέχρι τις αρχές του 2000. Στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκαν πολλές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Τότε κορυφώθηκε η τουριστική κίνηση και το Ρέθυμνο είχε χιλιάδες διανυκτερεύσεις τουριστών κάθε χρόνο. Χάρη σε αυτές αναπτύχθηκε και μεγάλωσε. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, άρχισε η αντίστροφη πορεία. Σταδιακά, άρχισε να παρατηρείται μείωση του τουριστικού ρεύματος και σημαντική υστέρηση σε νέες, τουριστικού ενδιαφέροντος επενδύσεις. Και όσες επενδύσεις είχαν ήδη γίνει, αφέθηκαν να φθίνουν, χωρίς τις απαραίτητες ανακαινίσεις. Χάθηκε το ενδιαφέρον, φταίει η κρίση, δεν υπάρχουν τα κεφάλαια ή οι επιχειρηματίες, αλλά και οι τουρίστες, στρέφονται προς άλλες περιοχές; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα συνδυασμό όλων των ανωτέρω και σε κάτι ακόμη. Εμείς ή κάποιοι εξ ημών, στην προσπάθειά μας να αρμέξουμε υπερβολικά την αγελάδα, τη ματώσαμε. Τη ματώσαμε με τη συμπεριφορά μας και τις αρπαχτές που γίνονται από τους διάφορους κακούς επιχειρηματίες. Η συμπεριφορά αυτή, σίγουρα αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές του κλάδου. Αποθαρρύνει και τους επισκέπτες φυσικά. Και αποτρέπει τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, που αποτελούν τη βάση για μια υγιή τουριστική ανάπτυξη. Πως δημιουργήθηκαν οι «κακοί» επιχειρηματίες και γιατί τους επιτρέπουμε να συνεχίζουν την βλαπτική για την Πόλη και τους υπόλοιπους, δραστηριότητά τους; Αυτό χρειάζεται συζήτηση, ανάλυση και στη συνέχεια θεραπεία. Με λύπη μας, παρατηρούμε να μη γίνεται από κανένα, αρμόδιο ή μη, τίποτα από αυτά.
Ας δούμε την απαράδεκτη κατάσταση του Ενετικού Λιμανιού. Αυτή πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της στρεβλής εκμετάλλευσης του τουριστικού προϊόντος στην Πόλη μας. Δεν είναι το μόνο, αλλά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Απόδειξη είναι και το ότι οι «ψιλιασμένοι ντόπιοι», σπανίως επιλέγουν το Ενετικό Λιμάνι για τις εξόδους τους. Ας θυμηθούμε το δυτικό τμήμα του, που μετατρέπεται σε χώρο parking των αυτοκινήτων όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εκεί. Ας θυμηθούμε τα «καμάκια» και τους «κράχτες» με τις τραγιάσκες, στις πόρτες των ταβερνών, τους κατειλημμένους από τραπεζοκαθίσματα διάδρομους διέλευσης των πεζών, τους αστακούς Καλιφόρνιας και τις «Jumbo» γαρίδες Μπαγκλαντές που χρεώνονται περισσότερο από τα φρέσκα. Ας αναλογιστούμε ότι την ίδια στιγμή που προσφέρουμε πανάκριβους, αμφίβολης ποιότητας, αστακούς Καλιφόρνιας και ροφούς Μαυριτανίας στους επισκέπτες μας, υπάρχουν φθηνότερα φρέσκα ψάρια που αλιεύονται καθημερινά, από τους παράκτιους ψαράδες μας, στη μαρίνα Ρεθύμνης. Τα ψάρια αυτά μένουν στα αζήτητα και δεν αγοράζονται από τις ταβέρνες του Ενετικού Λιμανιού. Και μη ρωτήσετε που είναι η πολυδιαφημισμένη σύνδεση του Πρωτογενούς με τον Τριτογενή τομέα, που έχει κάνει σημαία η Αντιπεριφέρεια. Μόνο αυτή ξέρει. Ας σκεφτούμε και τους υπέρογκους Λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν οι άτυχοι επισκέπτες μας και ειδικά οι «Ρώσοι». Έτσι αποκαλούνται πια όλοι οι εύποροι Ανατολικοί τουρίστες, που χρεώνονται με δεκάδες ή και εκατοντάδες Ευρώ το κεφάλι, για αυτό το υποβαθμισμένο και πλαστικό προϊόν που τους προσφέρουν οι «Επαγγελματίες» που δραστηριοποιούνται στο Ενετικό Λιμάνι. Είναι όλοι οι εκεί επαγγελματίες έτσι; Φυσικά όχι, αλλά δυστυχώς, οι κακοί ξεχωρίζουν πάντα και χαρακτηρίζουν και τους υπόλοιπους. Οι «κακοί» χρειάζονται έλεγχο, τιμωρία και συμμόρφωση. Για να γίνει αυτό απαιτείται άμεση παρέμβαση, τόσο από την Αντιπεριφέρεια, όσο και από το Δήμο και τις υπηρεσίες του, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Και φυσικά, χρειάζονται πιο στιβαρές και άμεσες παρεμβάσεις, τόσο από το Λιμενικό Ταμείο, όσο και από το Λιμεναρχείο.
Ας μη σφάξουμε λοιπόν την «αγελάδα», αλλά αντίθετα, ας την προφυλάξουμε από τους κακούς επιχειρηματίες, που εξακολουθούν να δουλεύουν με αρπαχτές και δυσφημούν την Πόλη. Ας διορθώσουμε και πολλά άλλα κακώς κείμενα. Ας ξαναγεννήσουμε «φρέσκες» ιδέες, και ας βάλουμε κάποια χρήματα, στον τομέα της διαφημιστικής προώθησης του Νομού. Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε το υπουργείο Τουρισμού να βοηθήσει και να μην αναλώνει τους λίγους πόρους του, στα «πάρτι προβολής» και στις επισκέψεις της Ηγεσίας του, σε διάφορες Ευρωπαϊκές και μη πρωτεύουσες. Αν γίνουν όλα αυτά, θα ενθαρρύνουμε ξανά τις τουριστικές επενδύσεις και θα κάνουμε την Πόλη μας πιο ελκυστική και σίγουρα καλύτερη, τόσο για τους ντόπιους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της. Και έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα προκύψουν περισσότερα εισοδήματα για όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου και κατ’ επέκταση για όλους μας.
Σήμερα, ιδιωτεύει, στο Ρέθυμνο
ekyriakakis@yahoo.gr