9 °C Rethymno, GR
16/01/2022

Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ (ΚΑΙ) ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Πάγωσε» ο καιρός, παραμένει… παγωμένη και η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης!

Ο καιρός κρύωσε, η ζήτηση όμως για πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει «παγωμένη»! Το μειωμένο ενδιαφέρον για το παχύρευστο θερμαντικό υγρό σκορπά προβληματισμό στους πρατηριούχους που πάντως δείχνουν να συμμερίζονται και να αντιλαμβάνονται την απροθυμία – αδυναμία των νοικοκυριών να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Το κόστος του επιβεβαιώνει πανηγυρικά και τον αποδιδόμενο χαρακτηρισμό: «μαύρος χρυσός»!

«Είναι ακριβό και ο κόσμος δεν έχει λεφτά» είναι η απλή εξήγηση που δίνει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης, Ηρακλής Ξυδάκης.

Οι καλές εποχές του «φουλάρισέ το» πέρασαν ανεπιστρεπτί. «Οι ποσότητες που διανέμονται δεν είναι μεγάλες – το μάξιμουμ είναι 500 λίτρα. Οι μεγάλες ποσότητες σταμάτησαν. Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα φουλαρίσματα τα έχουμε ξεχάσει εδώ και χρόνια!» επιβεβαιώνει ο κ. Ξυδάκης.

Οι πρατηριούχοι περιμένουν οι «Άγιες Μέρες» που έρχονται να είναι και καλύτερες για τον κλάδο τους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι με… το μέρος τους. Η (δύσκολη) οικονομική συγκυρία, βεβαίως, είναι εναντίον όλων!

«Ευελπιστούμε τώρα που κρύωσε ο καιρός, τώρα που έρχονται οι Άγιες Μέρες, ότι θα αναθερμανθεί κάπως η ζήτηση για να έχουμε μία καλή κίνηση και να δουλέψουμε κάπως» είναι η χριστουγεννιάτικη… ευχή του προέδρου των Βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης.

Τέτοια εποχή πέρυσι, η ζήτηση ήταν επίσης χαμηλή, «γιατί ο κόσμος είχε φουλάρει από την προηγούμενη χρονιά που ήταν φθηνό το πετρέλαιο» αναφέρει ο κ. Ξυδάκης.

Οι τιμές

Η περίοδος διανομής ξεκινά στις 15 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται 30 Απριλίου.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, εφέτος το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε από τα 1,25 ευρώ/λίτρο. Και τώρα κατέβηκε και κυμαίνεται από 1,14 έως 1,20 ευρώ/λίτρο.

«Αυτή τη βδομάδα οι τιμές παρουσιάζουν μία σταθεροποίηση. Θα δούμε τώρα μήπως μπορέσει να πέσει κι άλλο η τιμή, μήπως και κάτι γίνει μέσα στις γιορτές» προσδοκά ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών.

Γενικότερα, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του γίνονται δέκτες γκρίνιας. «Τα καύσιμα είναι ακριβά» είναι μία συνηθισμένη φράση – διαμαρτυρίας που ακούει σχεδόν κάθε μέρα ο κ. Ξυδάκης. «Αλλά η διεθνής τιμή του πετρελαίου κάνει κουμάντο, από τη στιγμή που το πετρέλαιο είναι ένα χρηματιστηριακό είδος. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» θα πει.

Είναι αυταπόδεικτο και το γεγονός ότι την παρούσα εποχή έπεσαν και μαζεύτηκαν πολλοί λογαριασμοί. Η πλειονότητα των καταναλωτών κοιτάει να… μαζέψει τα έξοδα, να κάνει οικονομία, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας.

«Ξέρουμε ότι τέλη του χρόνου είναι τα τέλη κυκλοφορίας, είναι ασφάλειες, είναι εφορίες. Οπότε, κάθε άνθρωπος κοιτάζει πώς θα καλύψει αυτές τις ανάγκες και μετά το πώς θα βάλει λίγο πετρέλαιο να ζεσταθεί τις γιορτές» παραδέχεται ο κ. Ξυδάκης.

Είναι και το γιορτινό τραπέζι, είναι που’ χουν πάρει την ανιούσα και οι τιμές προϊόντων, ο οικογενειακός προϋπολογισμός εύκολα κινδυνεύει να πέσει… έξω! Και το πετρέλαιο είναι το τελευταίο που θα σκεφτεί ένας πολίτης, όταν άλλα άμεσα έξοδα τον πιέζουν. Κοινώς θεωρείται είδος… πολυτελείας για αρκετά σπίτια!

«Δεν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» θα επαναλάβει ο κ. Ξυδάκης. «Να δούμε τι καλύτερο μπορεί να βγει» θα προσθέσει κλείνοντας.