30 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

Πέντε μέρες στον ρυθμό της μουσικής των κρουστών το Ρέθυμνο

Η Act for Art σε συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ διοργανώνει το «Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου» που θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του το καλοκαίρι 2021. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από την Τρίτη 20 Ιουλίου έως το Σάββατο 24 Ιουλίου.

Καλεσμένοι από το εξωτερικό, μεγάλα ονόματα της διεθνούς κοινότητας κρουστών, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής σκηνής, καθώς και σημαντικοί μουσικοί από την Κρήτη, θα αφηγηθούν την δική τους ιστορία σε έναν διαπολιτισμικό μουσικό διάλογο, που θα ορίζεται από μια πανδαισία ήχων και ρυθμών, μια μουσική γιορτή για όλες τις ηλικίες. Αρχέγονη παράδοση, world music, street culture, flamenco, σύγχρονη μουσική, συνθέτουν ένα μουσικό μωσαϊκό που μέσα από την τέχνη των κρουστών θα αναδείξει το Φεστιβάλ σε ένα τριήμερο γεμάτο ρυθμό!

Πλαισιωμένο από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης της μουσικής των κρουστών μέσα από άλλες τέχνες το Φεστιβάλ αναδεικνύει τον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του χαρακτήρα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Τάκη Βασιλείου, έχει ως στόχο να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων μουσικών Φεστιβάλ, και να γίνει θεσμός, στεγάζοντας κάθε καλοκαίρι τη μαγεία της αρχέγονης τέχνης των κρουστών στην πόλη του Ρεθύμνου.

Εκτός των κεντρικών συναυλιών, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, με ελεύθερη είσοδο, που θα φιλοξενηθούν στην Πλατεία Μικρασιατών και στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στις 22-23-24 Ιουλίου στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους! Στις συναυλίες θα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι: Itamar Doari: (Ισραήλ), The Bucket Boy (Matthew Pretty) (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), και από Ελλάδα οι: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής, Percussion4one feat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλας. Θα συμμετέχουν επίσης τοπικές μπάντες από την Κρήτη: οι Topos, οι Al Hanim Trio, και οι Σκίουρο 5 feat. Μαρία Κώτη.

Πρόγραμμα Συναυλιών 

Πέμπτη 22 Ιουλίου-Έναρξη στις 20:15

 • Topos
 • Percussion4one feat. Tigran Sargsyan
 • Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Παρασκευή 23 Ιουλίου-Έναρξη στις 20:15

 • Σκίουρο 5 feat. Μαρία Κώτη
 • The Bucket Boy (Matthew Pretty)
 • Βαγγέλης Καρίπης

Σάββατο 24 Ιουλίου-Έναρξη στις 20:15

 • Al Hanim Trio
 • De Todas Formas
 • Itamar Doari

Special Musician Guests

 • Haig Yazdjian
 • Πέτρος Βαρθακούρης
 • Τάκης Φαραζής
 • Παντελής Ντζιάλας

Παράλληλες πολιτιστικές δράσεις

Στο πλαίσιο του Rethymnon Percussion Festival ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερη αλλά και ξεσηκωτική μουσική των κρουστών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Γαστρονομία «Percussion B [eat]s», Live & Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις και Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή.

 • 20-21 Ιουλίου, Πλατεία Μικρασιατών- Προσέλευση από τις 19:00

«Percussion B [eat]s», (Κρουστά και Γαστρονομία)

Πως συνδέονται τα κρουστά με τη γαστρονομία; Μέσω της μουσικής! Η μουσική των κρουστών μέσα από τις 4 ηπείρους που εκπροσωπούνται στο Rethymnon Percussion Festival (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική), θα ενωθεί με τη γαστρονομία σε μία πολιτισμική ενότητα που θα περιλαμβάνει κουζίνες του κόσμου μαζί με την φημισμένη κουζίνα της Κρήτης!

 • 20-21 Ιουλίου, Πλατεία Μικρασιατών – Προσέλευση από τις 19:00

Live & Performances

Μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικά στον ρυθμό των κρουστών, θα πρωταγωνιστούν στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο στις 20 και 21 Ιουλίου! Ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους headliners στις συναυλίες του Φεστιβάλ Κρουστών, το σύνολο κρουστών o Bombo από το Ρέθυμνο που θα μας ταξιδέψει με βραζιλιάνικους ρυθμούς, οι Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνής Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και η εικαστικός Λία Κουτελιέρη με ένα art- in- progress έργο που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στην Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική και τα κρουστά, η επιμέρους επιμόρφωση σπουδαστών μουσικής ή μουσικών αλλά και η εν γένει καλλιτεχνική όσμωση που θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών: Μαριάννα Τζιράκη, τηλ. 6989870159

To πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων είναι το παρακάτω:

 • 20 Ιουλίου: «Η παραδοσιακή Μουσική στο σήμερα» (από 15 ετών)

Σεμινάριο για τους τρόπους εξέλιξης και ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα μέσα και σύγχρονα μουσικά όργανα.

Από την Ομάδα Σκίουρο5 – Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:00

 • 21 Ιουλίου:« Ας μιλήσουμε στην Γλώσσα των Κρουστών» (από 10 ετών)

Εργαστήρι για τις βασικές αρχές του ρυθμού ως γλώσσα μέσα από το πρίσμα των Βραζιλιάνικων ρυθμών. Ζωηροί, χορευτικοί, παιχνιδιάρικοι και δυναμικοί, δίνουν αφορμή στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ταλέντα και πτυχές που ίσως αγνοούσαν. Γνωριμία με τα όργανα και εισαγωγή στο ρυθμικό αλφάβητο.

Από τον Μάνο Ναζλή – Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:00-11:30

 • 21 Ιουλίου: «Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του Flamenco»

Εργαστήριο γνωριμίας με τον χορό και την μουσική Flamenco μέσα από τα μουσικά όργανα των κρουστών.

Από την Ομάδα De Todas Formas – Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:30-12:30

 • 22 Ιουλίου: «Street Drumming» (από 15 ετών)

Πως να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς.

Από τον Matthew Pretty «The Bucket Boy»- Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:30-12:00

 • 23 Ιουλίου: «Κρουστά για τρεις, από τους Percussion4one» (από 15 ετών)

Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensemble κρουστών!

Από τους Percussion4one – Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:30

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών: Μαριάννα Τζιράκη, τηλ. 6989870159

 • Έκθεση φωτογραφίας/Προβολή

Θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και προβολή video, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου.

 • «Ρέθυμνο: Μια διαφορετική προσέγγιση»: Έκθεση Φωτογραφίας, στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, της ομάδας «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Καραταράκη. Ανακαλύπτοντας χρώματα και άγνωστα τοπία μέσα από τη ματιά του φωτογράφου.
 • «Κρουστά»: Στην Φορτέτζα, οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την ιστορία των μουσικών οργάνων των κρουστών και τους καλλιτέχνες. Σκηνοθεσία / Μοντάζ : Γιάννης Ανδρίτσιος.

Εισιτήρια για τις συναυλίες

Γενική Είσοδος: 15€

Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Άνεργοι): 12€

Προσφορά Τριημέρου: 32€

Προπώληση:

 • Κιόσκι του Δήμου: 4 Μάρτυρες (ωράριο: 9:00-14:00)
 • PUBLIC Κρήτη:

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00

Σημ. Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευσή τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο της συναυλίας.