Προ των ευθυνών τους έθεσε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, χθες ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, τονίζοντας πως μπορούν μόνοι τους να αλλάξουν την άσχημη εικόνα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του ενετικού μνημείου.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού, παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής και του Λιμενικού Ταμείου που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη και αναβάθμιση του μνημείου δίδοντας προτεραιότητα στον πεζό και τον επισκέπτη.
Αν και η μελέτη που έχει γίνει και η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεις. Οι επαγγελματίες εκφράζουν μεταξύ άλλων αντιρρήσεις ως προς τον κεντρικό διάδρομο του λιμανιού που θεωρούν ότι θα πλήξει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Ο Μίνως Αλεφαντινός πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του ενετικού λιμανιού, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι παρεμβάσεις θα γίνουν ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά, όπως καταλήξαμε μετά από συζήτηση που είχαμε με το δήμαρχο, παρά το γεγονός ότι εγώ είχα την άποψη ότι οι παρεμβάσεις που δεν χρειάζονται χρήματα αλλά απλά μια κανονιστική θα μπορούσαν να ισχύσουν από φέτος. Ωστόσο καταλήξαμε με τον δήμαρχο να πάει όλο το πακέτο μαζί. Υπάρχει ήδη στα συρτάρια του Λιμενικού Ταμείου η μελέτη των ύφαλων κρηπιδωμάτων έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις και περιμένουμε το νέο ΕΣΠΑ για να την εντάξουμε. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να ενταχτεί μαζί με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Ένα έργο που δίδει τεραστία υπεραξία και στις επιχειρήσεις σας και στην καθαριότητα και σε όλους τους τομείς. Το λιμάνι δεν μπορεί να μείνει «γαλατικό χωριό» μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αναβαθμίζεται. Σε ό,τι αφορά το διάδρομο των πεζών και των επισκεπτών κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το λιμάνι ως μνημείο και ως κοινόχρηστος χώρος ανήκει στους δημότες και τους επισκέπτες. Με αυτή την αρχή ξεκινήσαμε ότι πρέπει ο επισκέπτης απρόσκοπτα να έχει το δικαίωμα να δει, να φωτογραφίσει και να απολαύσει το μνημείο».
Ο Γιώργος Μαρινάκης απευθύνθηκε στους ίδιους τους επαγγελματίες, λέγοντάς τους ότι υπάρχει χρόνος για να βελτιώσουν από μόνοι τους τα «κακώς κείμενα» στην περιοχή, τα οποία όχι μόνο δυσφημούν το Ρέθυμνο και το ενετικό του λιμάνι, αλλά «πληγώνουν» ανεπανόρθωτα και τους ίδιους τους επαγγελματίες της περιοχής. «Ο “αντίπαλός” σας δηλώνει αναμονή και η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο. Άρα δεν έχετε παρά να αποδείξετε ότι πραγματικά θέλετε να μπει τέλος στις τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν τα καλοκαίρια στο ενετικό λιμάνι», τους είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνει τίποτα και δεν θα αλλάξει τίποτα στο λιμάνι αν δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο έργο από το ΕΣΠΑ. Σίγουρα όχι αυτό το καλοκαίρι και ίσως όχι και το επόμενο γιατί οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσεις είναι πολλές, ενώ πρέπει να ανοίξει και σχετικός άξονας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Ο νομικός εκπρόσωπος των επαγγελματιών από την πλευρά του, Γιάννης Νικολιδάκης, δήλωσε ικανοποιημένος από την τροπή που πήρε η συζήτηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης, υπενθυμίζοντας ότι δεν θα πρέπει κανείς να αγνοεί και τις ανησυχίες των επαγγελματιών. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι οι επαγγελματίες μπορούν ν’ αποδείξουν στην πράξη τους ισχυρισμούς τους, αρχής γενομένης από τη νέα τουριστική περίοδο. «Πρέπει αν αντιληφθούμε τις ανησυχίες τους διότι είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι φορολογικά ενήμεροι και έχουν και πολλούς εργαζόμενους».
Στην χθεσινή συζήτηση με τους επιχειρηματίες του ενετικού λιμανιού εκτός από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Λ.Τ συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Τάσος Παπαδουράκης.