14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ

«Παγώνει» το έργο ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΛΜΕΠΑ στο Ρέθυμνο

• Η μετάβαση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης δεν επιτρέπει τη μετάβαση του ως έργο γέφυρα

Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος προκήρυξης του διαγωνισμού και κατ’ επέκταση η υλοποίηση του  έργου που αφορά στην ανακαίνιση του κτιρίου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο από τον δήμο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στα Περιβόλια, στις οποίες φιλοξενείται η λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.

Το έργο, αν και ώριμο και έχοντας εξασφαλίσει από το περασμένο καλοκαίρι τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, ύψους περίπου 800.000 ευρώ, «σκάλωσε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ειδικότερα, το έργο είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την υπογραφή της υπουργού Ν. Κεραμέως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων άλλαξε και μετονομάστηκε σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης επέρχονται αλλαγές ως προς την υλοποίηση του.

Σύμφωνα με τα όσα μας εξήγησε ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριος Παπαδογιάννης, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν επιτρέπει να περάσουν στο νέο ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) ως έργα γέφυρα όσα είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Αντιθέτως θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία, η οποία προβλέπει την προκήρυξη σχετικών προσκλήσεων από το κάθε υπουργείο, στην προκειμένη από το υπουργείο Παιδείας και οι πλέον ώριμες προτάσεις θα αξιολογηθούν για να χρηματοδοτηθούν. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδογιάννης, μέχρι σήμερα, άγνωστο το γιατί, δεν έχει γίνει η σχετική προκήρυξη. Και μπορεί η ωριμότητα του φακέλου να θεωρείται σίγουρη και η χρηματοδότηση εξασφαλισμένη, ωστόσο η αγωνία και η ανησυχία είναι έντονη για τους χρόνους που θα ακολουθηθούν έως ότου γίνει οι διαγωνισμός και εγκατασταθεί εργολάβος, λαμβάνοντας κανείς υπόψη του τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.

Όπως προσθέτει ο χρόνος είναι πολύτιμος καθώς το συγκεκριμένο έργο εκτός από ακραίως αναγκαίο για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο γειτνιάζουν με το πειραματικό γυμνάσιο, στο οποίο επίσης έχουν προβλεφθεί κάποιες εργασίες και δεν μπορεί εν μέσω της σχολικής χρονιάς αυτές να εκτελεστούν.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για εργασίες που θα διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης για τους σπουδαστές των τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού για την επόμενη πενταετία, οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να γίνει η μεταστέγαση του τμήματος στις εγκαταστάσεις του Γάλλου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση νέων κτιρίων για το ΕΛΜΕΠΑ.

«Το ΕΛΜΠΕΠΑ συστεγάζεται με το πειραματικό σχολείο και οι επεμβάσεις στους εξωτερικούς χώρους αφορούν και τα δυο συγκροτήματα, γι’ αυτό θέλουμε οι εργασίες να γίνουν το καλοκαίρι. Όμως με την καθυστέρηση που υπάρχει τώρα με τη μετάβαση από το ΠΔΕ στο ΕΠΑ και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί πολύ φοβάμαι ότι οι εργασίες θα μεταφερθούν για το καλοκαίρι του 2023, καθώς αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν κατά τη  διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αγωνιούμε για το έργο αυτό και για πολλά ακόμα που βρίσκονται στην αντίστοιχη φάση εξαιτίας αυτής της διαδικασίας και ευελπιστούμε πολύ σύντομα το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση ώστε να υποβάλλουμε εκ νέου τους φακέλους μας και να προχωρήσει το έργο».