18 °C Rethymno, GR
18/05/2022

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Παράταση του επιδόματος ανεργίας διεκδικούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ρέθυμνο που συμμετείχαν στην πανελλήνια κινητοποίηση της ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό -τουρισμό. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022, έως ότου επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους και αποκατάστασή του χρόνου τακτικής επιδότησης, ανάλογα με την απασχόληση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν το επίδομα ανεργίας έχει διακοπεί από τον Ιανουάριο, ενώ εκείνοι δεν προβλέπεται να πιάσουν δουλειά πριν τον Μάιο που σημαίνει ότι επί πέντε μήνες βρίσκονται με μηδενικό εισόδημα.

Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου Κωστής Νικολιδάκης ανέφερε: «Αυτό που ζητάμε είναι η οικονομική στήριξη του κράτους προς τους εργαζομένους στον τουρισμό. Τους εργαζομένους που δέκα χρόνια τώρα, στην οικημένοι κρίση έχουν βάλει πλάτη, γιατί ο τουρισμός ήταν ο μόνος κλάδος που έφερνε λεφτά στη Ελλάδα. Αυτό που ζητάμε είναι στήριξη μέχρι να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας. Το ταμείο ανεργίας έχει τελειώσει από τον Ιανουάριο, εμείς μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο πως θα ζήσουμε. Χρήματα θα λάβουμε από τον μισθό μας τον Ιούνιο. Ζητάμε άμεση παράταση του ταμείου ανεργίας. Όπως το έχουμε κοστολογήσει, το ποσό ανέρχεται σε 48 εκ. ευρώ και αφορά σε 60.000 οικογένειες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έλεγε ότι η σεζόν θα άνοιγε τον Μάρτιο. Να έρθει να μας πει πόσοι εργαζόμενοι έπιασαν δουλειά και πόσοι πελάτες ήρθαν στα ξενοδοχεία. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση. Αντίθετα βλέπουμε τρεις βουλευτές της ΝΔ να ζητάνε οικονομική στήριξη στους ξενοδόχους, περί το μισό εκ. ευρώ ανά επιχείρηση. Γνωρίζουν άραγε αυτοί οι βουλευτές ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι χωρίς εισόδημα; Εκτός του ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί και δεν υπάρχει στον ορίζοντα φως για αύξηση, βγαίνουν κάποιο και λένε ότι από τον Ιανουάριο δόθηκε αύξηση 2% στον μισθό και από τον Απρίλιο θα πάρουμε ακόμα 5-6%, αυτό είναι ψέμα. Η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι σε ισχύ μέχρι τις 31-12-2022 με μηδενική αύξηση».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Γεώργιος Πάγκος, ανέφερε: «Πρέπει να ξέρει η κυβέρνηση και οι ξενοδόχοι ότι ο κλάδος μας δεν ζητά την ανεργία επιζητά την εργασία. Μακάρι τα ξενοδοχεία να άνοιγαν τώρα και να επιστρέφαμε. Όμως τα ξενοδοχεία δεν προβλέπεται να ανοίξουν ανεξάρτητα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι τα ξενοδοχεία ανοίγουν τον Μάρτιο. Εμείς ζητάμε παράταση του ταμείου, ώστε να έχουν κάποια χρήματα στο σπίτι τους οι συνάδελφοι, γιατί υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό».

Αναλυτικά στο ψήφισμα που εξέδωσαν και το οποίο θα κοινοποιήσουν στην κυβέρνηση, τους βουλευτές και τις τοπικές αρχές του νόμου αναφορικά με τα αιτήματα τους περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

– Παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022 μέχρι να πιάσουμε δουλειά, κατάργηση του Ν.3986/11 και αποκατάσταση του χρόνου τακτικής επιδότησης ανάλογα με την απασχόληση.

– Nα ανακληθεί άμεσα η Κυβερνητική απόφαση για τους συνάδελφους που εργάζονται σε ξενοδοχείο, αλλά δεν ανήκουν στις ειδικότητες της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των οποίων το σύστημα δεν αναγνωρίζει τις μονομερείς αναστολές, με αποτέλεσμα να εκδίδει ο ΟΑΕΔ απορριπτικές αποφάσεις στα ταμεία, καθώς και αποφάσεις ανάκλησης των περυσινών ταμείων ανεργίας, βγάζοντάς τους χρέη χιλιάδων ευρώ!

– Εφαρμογή και τήρηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με διεκδίκηση Τοπικής Κ.Σ.Σ.Ε στα ξενοδοχεία με γενναία και πραγματική αύξηση.

– Επαναφορά της 20ετίας στο εφάπαξ.

– Δημιουργία και αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

– Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας-υγιεινής στους χώρους δουλειάς.

– Άμεση προστασία του λαϊκού εισοδήματος ενάντια στην ακρίβεια με μέτρα στήριξης.

– Πλήρη στελέχωση των Ελεγκτικών μηχανισμών (Επιθεώρηση Εργασίας. Υπηρεσίες ΕΦΚΑ).

– Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

– Κατάργηση των αντεργατικών νόμων (Χατζηδάκη-Αχτσιόγλου κ.λπ.).

Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχε το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου. Παράλληλα ο Σύλλογος Ιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εργαζόμενων Γ.Ν. Ρεθύμνου συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση. Σε σχετική ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου για τη διεκδίκηση των βασικών δικαιωμάτων τους που έχουν στερηθεί. Την κινητοποίηση εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, καθώς ο τομέας του Τουρισμού είναι από τους πιο κερδοφόρους στην Ελλάδα, αλλά έχει πληγεί βαθύτατα αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Συμμετέχουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους όλων των σωματείων, επειδή είναι υπόθεση όλων και όλοι μαζί διαδηλώνουμε, διεκδικούμε και απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μέτρα στήριξης για την εφαρμογή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας».

Την στήριξή του στους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση υπό βροχή στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως ο ρόλος των εργαζομένων είναι καθοριστικός στην επιτυχημένη πορεία του τουρισμού στο νησί. Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την κοινωνική συνοχή, μέσα από την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων, παράλληλα με την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.