Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στην Κρήτη διαρκώς αυξάνεται, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού, μολονότι οι διανυκτερεύσεις και οι τζίροι τους μειώθηκαν το 2012, διατήρησαν τα μεγέθη τους στον τομέα της απασχόλησης. Μάλιστα, η Κρήτη είναι μια από τις λίγες Περιφέρειες της χώρας όπου σημειώθηκε αύξηση των απασχολούμενων στις ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσίασε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).
Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2012 στα ξενοδοχεία της Κρήτης εργάστηκαν 27.569 άτομα, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση κατά 9,9%, καθώς τον Αύγουστο του 2011 οι απασχολούμενοι ήταν 25.096. Αυξημένος ήταν ο αριθμός των εργαζομένων και τον Μάιο του 2012, αν και ήταν ένας μήνας με μεγάλη μείωση στις διανυκτερεύσεις τουριστών. Συγκεκριμένα, τον περσινό Μάιο στα ξενοδοχεία του νησιού απασχολήθηκαν 22.043 άτομα, ενώ τον Μάιο του 2011 απασχολήθηκαν 20.453, επομένως η ποσοστιαία αύξηση μεταφράζεται σε 7,8%.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Ανδρέα Μεταξά, η αύξηση της απασχόλησης στην Κρήτη οφείλεται σε τρεις λόγους: στη διατήρηση του υψηλού ποσοστού αφίξεων στα αεροδρόμια του νησιού, στη μείωση του εργασιακού κόστους και στην ενίσχυση των μεγάλων ξενοδοχείων με επιπλέον προσωπικό, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ο κ. Μεταξάς σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Οι αφίξεις στο Ηράκλειο το 2012 σε σύγκριση με το 2011, ήταν περίπου -1% λιγότερες, επομένως κυμανθήκαμε στα ίδια επίπεδα. Επιπλέον, με την περσινή συλλογική σύμβαση, μειώθηκε το εργασιακό κόστος, άρα εξασφαλίστηκε η εργασιακή ειρήνη και επιπλέον δόθηκε περιθώριο σε ξενοδόχους να απασχολήσουν περισσότερο προσωπικό για να προσφέρουν καλύτερο σέρβις στους πελάτες τους.
Σε αυτές τις εποχές που ζούμε, με την ανεργία να μεγαλώνει συνεχώς και τις επιχειρήσεις να υστερούν σε τζίρους, το σημαντικότερο είναι ότι διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Το 2013 είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι απασχολούμενοι, με δεδομένο ότι αναμένεται να έχουμε καλύτερη σεζόν».
Όπως υπογραμμίζει στην έρευνά του το ΙΤΕΠ, σε περιφερειακό επίπεδο, καταγράφεται υψηλή μείωση της απασχόλησης στις περιοχές που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό Ελλήνων πελατών. Αντίθετα, σημειώνεται αύξηση της απασχόλησης στους παραδοσιακούς προορισμούς που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς πελάτες. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις περιοχές Ηπείρου-Θεσσαλίας με -31,5% τον Μάιο και -21,3% τον Αύγουστο. Ακολούθησε η Πελοπόννησος, όπου η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά 16% και η Αττική, όπου υπήρξε μείωση κατά 8,2% τον Αύγουστο.
Η σημαντικότερη άνοδος της απασχόλησης μεταξύ 2011-12 καταγράφεται στην περιφέρεια της Μακεδονίας-Θράκης αγγίζοντας το +11,4%. Στην Κρήτη και τα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου η απασχόληση αυξήθηκε για άλλη μια χρονιά.
Σημειώνεται ότι το 2012 το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αυξήθηκε κατά 3.000 δωμάτια. Τα περισσότερα από αυτά προστέθηκαν στο δυναμικό του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και της Μακεδονίας-Θράκης. Μάλιστα δίχως την παρατηρούμενη αύξηση της απασχόλησης που οφείλεται στη λειτουργία των νέων μονάδων, ο αριθμός των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία θα είχε συρρικνωθεί κατά 1,3% επιπλέον τον Μάιο, ενώ θα εμφάνιζε αρνητικό πρόσημο τον Αύγουστο. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, για άλλη μια χρονιά συνεχίστηκε η τάση συγκέντρωσης της τουριστικής δραστηριότητας στη νησιωτική χώρα. Το 2008 πρώτη σε απασχόληση ήταν η Κρήτη, ενώ το 2012 ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αντίθετα έχει συρρικνωθεί πολύ το μερίδιο της Αττικής στη συνολική απασχόληση. Πέρυσι την είχε υποσκελίσει σε απόλυτους αριθμούς η Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, ενώ φέτος την ξεπέρασε και η περιοχή των Ιονίων Νήσων.
Στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στην οποία φέτος συμμετείχαν 1.200 ξενοδοχειακές μονάδες, οριακή αύξηση ύψους 0,8% σημείωσε η συνολική απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Αύγουστο του 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ανερχόμενη στα 119.990 άτομα. Αντίθετα ποσοστιαία μείωση κατά 2,3%, εμφάνισε η συνολική απασχόληση τον Μάιο του 2012 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2011 πέφτοντας στα 92.100 άτομα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, απέδωσε την αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι, παρά τη μείωση που καταγράφηκε πέρσι στις διανυκτερεύσεις και κατά συνέπεια στους τζίρους, προτίμησαν να μην μειώσουν το προσωπικό, ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των τουριστών που φιλοξενούνται τους καλοκαιρινούς μήνες στα τοπικά ξενοδοχεία.
«Ένα ξενοδοχείο είτε έχει πληρότητα 70% είτε 100% η διαφορά είναι μικρή σε ότι αφορά τον αριθμό του προσωπικού που θα απασχοληθεί. Υπάρχουν τμήματα που αναγκαστικά είτε έναν πελάτη έχουν είτε 100, πρέπει να υπάρχει ο ίδιος αριθμός υπαλλήλων για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.
Οι ξενοδόχοι, βέβαια, το πληρώνουν αυτό από την τσέπη τους, καθώς στις αφίξεις υπήρξε μείωση περίπου 5% και στον τζίρο περίπου 15%. Παρόλα αυτά οι θέσεις των απασχολούμενων διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν κιόλας, καθώς σε κάθε σεζόν προσπαθούμε να παρέχουμε τις καλύτερες παροχές στους πελάτες μας» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Τσακαλάκης.
Αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα του ΙΤΕΠ για την εξέλιξη της απασχόλησης, είναι ότι το 2012 συρρικνώθηκε ο αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στα ξενοδοχεία. Τον Μάιο του 2012 το ποσοστό των αλλοδαπών εργαζομένων περιορίστηκε στο 20,48% και τον Αύγουστο στο 21,42% του συνόλου των απασχολουμένων. Συγκριτικά με το 2011, ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων μειώθηκε κατά 7,3% τον Μάιο και κατά 8,4% τον Αύγουστο.
Η υψηλότερη μείωση στην απασχόληση αλλοδαπών καταγράφεται στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας των μεσαίων κατηγοριών. Αύξηση του ποσοστού εμφανίζεται μόνο στα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. «Στις τοπικές κοινωνίες λειτουργούν τα αντανακλαστικά της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δηλαδή ξενοδόχοι στηρίζουν την απασχόληση των νέων που κατάγονται από την περιοχή τους, αψηφώντας την αναγκαιότητα για περιορισμό του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους» επισημαίνεται στο περιεχόμενο της έρευνας.
Στο ζήτημα της μικρής μείωσης των αλλοδαπών απασχολούμενων στα ξενοδοχεία της Κρήτης αναφέρθηκε ο κ. Α. Μεταξάς τονίζοντας ότι οι τοπικές επιχειρήσεις προτιμούν πλέον τα ντόπια «εργατικά χέρια». Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δήλωσε: «Η μείωση του εργασιακού κόστους αύξησε τη ζήτηση των εργατικών ελληνικών χεριών και μείωσε τη ζήτηση των εισαγομένων. Μετά τη μείωση του εργασιακού κόστους, ενισχύθηκε η τοπική αγορά, καθώς η ποιοτική διαφορά πια είναι πολύ μεγάλη και δεν συμφέρει τα ξενοδοχεία να έχουν ξένα εργατικά χέρια στις επιχειρήσεις τους».