Με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν στο Ρέθυμνο το μεσημέρι της Τετάρτης, οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές αρκετών σχολείων ανάμεσά τους και το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο στα οποία φοίτησε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, τίμησαν τη μνήμη του αδικοχαμένου νέου, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής παρελαύνοντας με μαύρα περιβραχιόνια.
Η παρέλαση στο Ρέθυμνο μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε χωρίς κάγκελα και εξέδρα για τους επισήμους, ενώ αρκετός κόσμος κατέβηκε στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη για να την παρακολουθήσει.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα η Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι έννοιες πατρίδα, ανεξαρτησία, ελευθερία για να έχουν νόημα και περιεχόμενο, προϋποθέτει μια κοινωνία όρθια, προϋποθέτει πολίτες με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, προϋποθέτει κοινωνική συνοχή, κράτος δικαίου και δημοκρατία. Η χώρα μας αυτή την περίοδο δίνει μια πολύ σκληρή μάχη για να διεκδικήσει μια ισότιμη θέση στην Ευρώπη των λαών, της Δημοκρατίας και της ευημερίας. Δεν εκλιπαρούμε τη συμπόνια και την ελεημοσύνη των εταίρων μας. Διεκδικούμε με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια, με πρωτοφανή κοινωνική στήριξη, με συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη, διεκδικούμε σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής του λαού μας, διεκδικούμε άλλες προτεραιότητες κοινωνικές και πολιτικές στη χώρα μας που θα βάζουν πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των ανθρώπων, τα κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. Πιστεύουμε ότι με τη στήριξη του λαού και με σοβαρή προσπάθεια, με σχέδιο επεξεργασμένο για την παραγωγική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, με προσεκτικά βήματα και με εμπιστοσύνη στη θέληση των πολιτών της χώρας μας για μια αλλαγή πορείας, που θα τα καταφέρουμε».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Είναι μία διπλή, μεγάλη γιορτή από τη μία η συνείδηση της ελληνικότητας και η φιλοπατρία κι από την άλλη η πίστη στην εν Χριστώ εκκλησία, ήταν τα δύο στοιχεία που κράτησαν ενωμένο τον ελληνισμό κατά τους αιώνες του τουρκικού ζυγού και μπόρεσαν να οδηγήσουν το 1821 στην αναγέννηση του έθνους και στην ανασύσταση του ελληνικού κράτους. Το 1821 πράγματι, ήταν μία χρονιά ορόσημο για τον ελληνισμό. Τα μηνύματά του είναι ακόμα επίκαιρα, ήταν μία Εθνική Επανάσταση κι όχι μία ταξική όπως κάποιοι ανιστόρητοι προσπαθούν να παρουσιάσουν. Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου να είμαστε καλά».
Η Εθνική Εορτή στο Ατσιπόπουλο
Το πρωί της 25ής Μαρτίου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου από τους εφημέριους της ενορίας πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη και Μιχαήλ Μυστράκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού εκπροσώπου της Ελληνικής κυβέρνησης, του κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κυρίας Μαίρης Λιονή, του δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γεωργίου Μαρινάκη, του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γεωργαλή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου κ. Αλέξανδρου Παπαλεξάκη του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αδάμ Παραδεισανού αστυνομικού υποδιευθυντή Ρεθύμνου των διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Ατσιποπούλου και η καθιερωμένη παρέλαση από τους μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων του Ατσιποπούλου.
Σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης στο Ρέθυμνο. Η συμβολική αυτή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων. Κάτοικοι του χωριού κρατώντας τη φωτογραφία του άτυχου σπουδαστή αλλά και πανό κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών του Ρεθύμνου που συμμετείχαν αυθόρμητα, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ο πρόεδρος του Ποτιστικού Συλλόγου Αρμένων Γιώργος Κτιστάκης, μιλώντας για τη συμβολική αυτή κίνηση ανέφερε: «Νομίζω ότι όσο περνούν οι μέρες και ο χρόνος, τόσο η κοινωνία θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση γιατί ο κοινωνικός εκφοβισμός σε όλες τις μορφές, δεν θα σταματήσει αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει. Όπως γράφει και το πανό, η ανοχή είναι συμμετοχή. Θα πρέπει όλοι να είμαστε στις επάλξεις για να μπορέσουμε αυτό το φαινόμενο να το εξαλείψουμε και να μην έχουμε άλλες αθώες ψυχές σε αυτό το βωμό».