14 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Παραδίδεται στην κυκλοφορία η οδός Αγγ. Σικελιανού στην πλατεία της Καλλιθέας

Τον Οκτώβριο προσδιορίζεται η επίσημη παράδοση του έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης στην Καλλιθέα


Το αργότερο σε δέκα ημέρες από σήμερα αναμένεται να δοθεί τελικά στην κυκλοφορία ο κεντρικός δρόμος Άγγελου Σικελιανού στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα, στην οποία τους τελευταίους μήνες εκτελείται το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής.
Ο δρόμος παραμένει κλειστός τμηματικά από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες, γεγονός που πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μερίδας κατοίκων αλλά και επαγγελματιών, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής ότι η όχληση από το εργοτάξιο θα ήταν η λιγότερο δυνατή.
Ωστόσο, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μίνωας Αλεφαντινός οι εργασίες για την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως επίσης θα έχει τελειώσει και η πλακόστρωση της βασικής οδικής αρτηρίας. Κατά συνέπεια ο δρόμος θα μπορεί πλέον να δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ ο εργολάβος θα συνεχίσει τις εργασίες του σε άλλα σημεία.
«Με βάση τον προγραμματισμό μας και φυσικά εκτός απροόπτου, ο δρόμος θα δοθεί σε κυκλοφορία το αργότερο σε δέκα ημέρες από σήμερα, αφού τότε εκτιμούμε ότι ο εργολάβος θα έχει τελειώσει με τις υπογειοποιήσεις των δικτύων, αλλά και με τις απαραίτητες πλακοστρώσεις. Τα έργα όμως δεν πρόκειται να σταματήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θέλω να είμαι σαφής. Και για μία ακόμη φορά ζητώ την κατανόηση όλων των πολιτών. Οι εργασίες θα συνεχιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το κύριο μέρος της πλατείας, αλλά και του πάρκου, ενώ στις προτεραιότητες μας είναι να εγκατασταθεί έγκαιρα και ο απαραίτητος ηλεκτροφωτισμός», τόνισε με έμφαση στην εφημερίδα μας ο κ. Αλεφαντινός. Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή αντιλαμβανόμενη τις αυξημένες ανάγκες κυρίως των επαγγελματιών της περιοχής -λόγω της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου- θα φροντίσει και πάλι ώστε η όχληση να είναι η λιγότερο δυνατή, ώστε να μην διαταραχθεί καμία ξενοδοχειακή μονάδα ή άλλη επιχείρηση.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.550.000 ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ με βάση τα όσα προβλέπει η μελέτη, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι δώδεκα μήνες. Και παρά το ότι η αρχική συμφωνία της δημοτικής αρχής με τον εργολάβο ήταν το έργο να έχει περατωθεί σε οκτώ μήνες από την έναρξη του, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, (ώστε η περιοχή να μην είναι εργοτάξιο στην τουριστική περίοδο), αυτό δεν είναι εφικτό. «Θεωρώ ότι το έργο θα έχει παραδοθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο και αυτό εκτός απροόπτου, διότι καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού τα συνεργεία δεν θα δουλεύουν όλες τις ώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεφαντινός.
Η μελέτη
Εν τω μεταξύ, πολλές καινοτόμες παρεμβάσεις που σκοπό έχουν να αλλάξει όψη η πυκνοκατοικημένη περιοχή της Καλλιθέας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, περιλαμβάνει η μελέτη του έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής.
Με βάση τον αρχιτέκτονα του γραφείου παλιάς πόλης του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, που εκπόνησε την μελέτη του έργου, αυτό περιλαμβάνει:
• την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού
• τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του ιερού ναού
• τον σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς
• την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης.
Επιπλέον, βασικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι το πράσινο, ενώ περιλαμβάνει την δημιουργία μιας μεγάλης πλατείας συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ., στην οποία θα ενταχθεί μια σύγχρονη παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου πεζοδρόμου, συνολικού πλάτους 6 μέτρων, στον οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις και υπαίθριες αγορές, ενώ στην περιοχή θα γίνει και υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
Για την εκπόνηση της μελέτης -που έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα- υπήρξε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς οι επιστημονικές του υποδείξεις ήταν καθοριστικές για την ένταξη του έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο χώρος στάθμευσης
Σε ότι αφορά στον χώρο στάθμευσης που κρίνεται απαραίτητος για την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, η μελέτη προβλέπει ότι στο ανατολικό τμήμα της περιοχής θα διαμορφωθεί ένα νέο πάρκινγκ 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ σε μία συνολικά έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από την λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.
Από την λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στο χώρο της πλατείας και μπροστά από τον ιερό ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.
Το δυτικό πεζοδρόμιο και ο δρόμος
Επιπλέον, το πλάτος του δρόμου, είναι 13,70 μέτρα. Με την ανάπλαση θα δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο 3,85 μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται εσοχές για χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, στάθμευσης μηχανών σε πολλά μέτρα μήκος, αλλά και φορτοεκφόρτωσης μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων. Λόγω της αναγκαιότητας στάσης των μικρών φορτηγών οι εσοχές αυτές έχουν πλάτος 2,20 μέτρα.