Την ανάδειξη της τουριστικής ζώνης του δήμου Αγίου Βασιλείου μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, που δεν είναι άλλα από το φυσικό κάλλος και την άγρια ομορφιά σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα, περιλαμβάνει η μελέτη που έχει ετοιμάσει ο νότιος δήμος με σκοπό αυτή να ενταχθεί στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται επί της ουσίας για παρεμβάσεις που θα αφορούν τέσσερις περιοχές, στις οποίες ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί, να ψυχαγωγηθεί, να απολαύσει τη θέα αλλά και να γνωρίσει τους ντόπιους, να έρθει σε επαφή μαζί τους, με τη φύση αλλά και να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα.
Είναι ένας φιλόδοξος προγραμματισμός, που στόχο έχει να αναδείξει τις ομορφιές των νότιων περιοχών, με ήπιες παρεμβάσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, να προβάλλει τα πολιτιστικά του μνημεία, αλλά και να φέρει τους επισκέπτες σε επαφή με τα ντόπια κρητικά προϊόντα. Στην ίδια μελέτη που ανατέθηκε από τον δήμο στη μελετήτρια Μαρία Κυθραιώτη περιλαμβάνεται και η τουριστική περιοχή του Πλακιά, με στόχο αυτή να καταστεί λειτουργικότερη ως προς τους επισκέπτες και να αναδειχτεί με αισθητικές παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης από το ύψος της Αλίναθου μέχρι και τον δρόμο που οδηγεί στη Σούδα.
Ειδικότερα, η μελέτη που στοίχισε 20.000 ευρώ έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει αποσταλεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες για να κατατεθεί ακολούθως και αφού ανοίξουν οι αντίστοιχοι άξονες του νέου ΕΣΠΑ στη Διαχειριστική Αρχή διεκδικώντας χρηματοδότηση ύψους 2.5 περίπου εκ. ευρώ για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το σχέδιο που εκπονείται είναι επιλέξιμο με βάση τους άξονες, όπως αυτοί έχουν γίνει γνωστοί μέχρι σήμερα.
Αξιοποίηση του δάσους στον Άγιο Ιωάννη
Σύμφωνα με τη μελέτη της περιηγητικής διαδρομής στα νότια, η πρώτη στάση θα είναι το δάσος του Αγίου Ιωάννη, στο οποίο σχεδιάζονται να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε αυτό να μπορέσει να αποτελέσει ένα σταθμό των εκδρομέων επισκεπτών αλλά και των ντόπιων, οι οποίοι θα μπορούν εκεί να γευματίσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με καθιστικά και πετρόκτιστα τραπέζια, όπου θα υπάρχει και παροχή νερού και ρεύματος. Η κ. Κυθραιώτη που έχει αναλάβει τη μελέτη του έργου σε ότι αφορά το δάσος τόνισε: «Στο δάσος σχεδιάζονται ήπιες επεμβάσεις. Θα δημιουργηθούν δυο διαδρομές, δύο σημεία σε δυο υφιστάμενα μονοπάτια, θα γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις, ώστε να γίνει βατό το μονοπάτι και παράλληλα θα διαμορφωθεί ένας χώρος με καθιστικά για να μπορούν οι επισκέπτες με την οικογένεια τους να καθίσουν ακόμα και να να ψήσουν. Στον χώρο αυτό θα υπάρχουν παγκάκια, τραπέζια και χώρος ψησίματος».
Υπαίθρια έκθεση προϊόντων στα Λευκόγεια
Παράλληλα, στα Λευκόγεια προβλέπεται με βάση τον σχεδιασμό να λειτουργήσει μια υπαίθρια έκθεση με στεγασμένα περίπτερα, στα οποία θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα μπορούν να ξεναγηθούν οργανωμένα πλέον σε ένα χώρο για να γνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, να τα δοκιμάσουν και εφόσον επιθυμούν να τα αγοράσουν.
Μιλώντας για την έκθεση των προϊόντων η κ. Κυθραιώτη ανέφερε: «Το κέντρο στα Λευκόγεια με την έκθεση των κρητικών προϊόντων θα αφορά έναν χώρο όπου θα δημιουργηθεί ένα κυλικείο με 11 περίπτερα, δηλαδή κατασκευές στις οποίες θα μπορούν οι παραγωγοί να εκθέτουν και να πωλούν τα προϊόντα τους. Δηλαδή θα ‘ναι μια υπαίθρια αγορά, απλά θα είναι στεγασμένα τα περίπτερα για να κλείνουν και να μπορούν να είναι ασφαλή τα προϊόντα τους».
Ανάπλαση στην τουριστική ζώνη του Πλακιά
Σε ότι αφορά το κομμάτι του Πλακιά, από το ύψος του Αλίανθου μέχρι την έξοδο για Σούδα, θα δημιουργηθούν πεζοδρόμια από τις δύο πλευρές του δρόμου ενώ θα υπάρχουν και δύο πλατώματα στα οποία θα δημιουργηθούν μικρές πλατείες με δενδροφύτευση για τους επισκέπτες. Ακολούθως στην προβλήτα θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ώστε οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με το νερό και τη θάλασσα. «Δεν πεζοδρομούμε το κομμάτι αυτό, απλά σε δύο τμήματα θα γίνουν πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά. Όπου υπάρχουν έχουν πλατώματα, θα υπάρχουν διαμορφώσεις με δενδροφυτεύσεις ως σημεία στάσεων. Στη διαπλάτυνση που έχουμε πριν από τις επιχειρήσεις με τις πέργκολες θα δημιουργηθούν μικρές πλατείες, δεξιά και αριστερά από το γεφυράκι. Μετά τις πέργκολες στην προβλήτα πάνω, όπου επίσης κάνουμε δύο σημεία στάσεων με σκίαστρα και τις ανάλογες πλακοστρώσεις και διαμορφώσεις θα μπορεί ο επισκέπτης να καθίσει και να απολαύσει τη θέα προς το Παλίγρεμο και την παραλία. Εκεί δημιουργήθηκαν δύο σημεία που θέλουμε ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με το στοιχείο του νερού καθώς σε όλο το υπόλοιπο μέτωπο περπατά σε ψηλότερα σημεία και η παρέμβαση μας ολοκληρώνεται στον δρόμο που ξεκινά η Σούδα» εξήγησε η κ. Κυθραιώτη.
Σε ότι αφορά το σπήλαιο στα Αγκουσελιανά η δημοτική αρχή είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κάτι που αποτελεί τον βασικό στόχο.
Γ. Ταταράκης: «Το έργο αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τουριστική ενίσχυση της περιοχής μας»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Ταταράκη, η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των περιοχών του δήμου. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για να ετοιμάσουμε τη μελέτη αυτή, η οποία είναι ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει τόσο την τουριστική ζώνη του Πλακιά όσο και δύο ακόμα σημεία στον Άγιο Ιωάννη και τα Λευκόγεια συμπεριλαμβάνοντας ήπιες παρεμβάσεις που ωστόσο θα αναβαθμίσουν σημαντικά τα χωριά αυτά του δήμου μας, καθιστώντας τα πόλος έλξης για τους τουρίστες επισκέπτες. Το σκεπτικό είναι οι εκδρομές που ξεκινούν είτε από το Ρέθυμνο, είτε από άλλους νομούς του νησιού, να περνούν από τις συγκεκριμένες περιοχές όπου θα υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για τους τουρίστες, τόσο για να ξεκουραστούν όσο και για να απολαύσουν και να απαθανατίσουν τη θέα, αλλά κυρίως να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους του νότου. Στην ίδια μελέτη θέλουμε σαν δήμος να εντάξουμε και την αξιοποίηση του σπηλαίου στα Αγκουσελιανά. Θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα εξασφαλίσουμε από το ΕΣΠΑ τα χρήματα για να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς σε αυτό το έργο που παράλληλα θα δώσει νέα ώθηση και στην τουριστική ζώνη του Πλακιά και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».