Για νέο χαράτσι στους αγρότες για την υποβολή της δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης, κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας την οικονομική επιβάρυνση των αγροτών στα πλαίσια της διαχείρισης του ΟΣΔΕ.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Ξανθός επισημαίνει:
«Μετά την μνημονιακή λεηλασία των αγροτικών εισοδημάτων και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, ο έλληνας αγρότης καλείται να πληρώσει πρόσθετο ληστρικό χαράτσι, για την υποβολή της δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.
Όλο το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) ελέγχεται πλέον από την Ανώνυμη Εταιρεία Gaia Eπιχειρείν (πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Νeuropublic και η ΠΑΣΕΓΕΣ), οι δε αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν εκβιαστικά εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις προς τους πιστοποιημένους φορείς και να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων, όλες τις πράξεις φορέων αυτών ως να έγιναν από τους ίδιους, ενώ με δεδομένη την κατάργηση από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, επιβαρύνονται οικονομικά με πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με το παρελθόν, για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης τους.
Η Κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν φέρνουν ακέραια την ευθύνη και οφείλουν να λογοδοτήσουν απέναντι σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, για την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ΟΣΔΕ η οποία συνθλίβει οικονομικά τους αγρότες προς όφελος μερικών κερδοσκόπων.
Ως ΣΥΡΙΖΑ καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή τον φωτογραφικό διαγωνισμό για τους φορείς διαχείρισης του ΟΣΔΕ, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και δημιουργεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που θα ελέγχει το σύνολο των γεωργικών δραστηριοτήτων στη χώρα και που θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών. Δυστυχώς, τώρα έρχεται η δραματική επιβεβαίωση των προβλέψεων μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ακύρωση αυτής της μεθόδευσης και για τη διερεύνηση των πάσης φύσης ευθυνών για το νέο αυτό σκάνδαλο στον αγροτικό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο ως μηχανισμού διανομής επιδοτήσεων αλλά ως βασικού εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής, με αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ προς όφελος των αγροτών της χώρας και φυσικά χωρίς την επιβάρυνση τους.
Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν και αυτοί να διεκδικήσουν με συλλογικό τρόπο την διαφανή, δίκαιη και παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ (2015-2020), χωρίς πελατειακές σχέσεις και συναλλαγές και με στόχο την αξιοπρεπή επιβίωση του αγροτικού κόσμου, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και τη διατροφική επάρκεια-ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας».
Την στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητά με παρέμβασή του ο Λ. Αυγενάκης
Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από ακαρπία κατά την περυσινή χρονιά, και κατά συνέπεια επλήγη και το εισόδημά τους, πρέπει σήμερα να στηριχθούν, καθότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής των παροχών ρεύματος στις γεωτρήσεις τους, επισημαίνει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Μανιάτη και Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει τη σημασία του θέματος καθότι από μια τέτοια ενέργεια, κινδυνεύουν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τα ελαιόδενδρα κ.λπ. καθώς και τα ζώα των αγροτών.
Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της χώρας σε ελαιόλαδο αριθμώντας 33.000.000 ελαιόδεντρα και παραγωγή σε ετήσια βάση 100-120 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου. Παράλληλα η ελαιοκομική δραστηριότητα αποτελεί το κύριο εισόδημα 100 χιλιάδων γεωργικών οικογενειών με ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη οικονομία της Κρήτης. Ωστόσο, την περασμένη ελαιοκομική περίοδο, η παραγωγή ελαιόλαδου ήταν μειωμένη προσεγγίζοντας το μισό της μέσης ετήσιας παραγωγής, δηλαδή για την περίοδο 2013-2014 κυμάνθηκε στις 50-60 χιλιάδες τόνους, πράγμα που σημαίνει απώλεια εισοδήματος από 125 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι η επικράτηση μη ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών από την αρχή του περασμένου έτους και κυρίως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, οι οποίες επέδρασαν αρνητικά στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιόδεντρων. Με βάση τα καταγεγραμμένα μετεωρολογικά δεδομένα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο επικράτησαν ισχυροί νότιοι άνεμοι και υψηλότερες σχετικά θερμοκρασίες ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων μειώθηκε σημαντικά περιορίζοντας την διαθέσιμη εδαφική υγρασία, κατά τη κρίσιμη περίοδο των δένδρων.
Όπως υπογραμμίζει στο έγγραφό του ο Λ. Αυγενάκης: «όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά και το εισόδημα των αγροτών, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινώσει πολύ τα οικονομικά των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι λόγω ακαρπίας- σχοινοκαρπίας προηγούμενων ετών, αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την χρήση των γεωτρήσεών τους. Η ΔΕΗ από την πλευρά της ειδοποιεί ότι θα διακόψει άμεσα τις παροχές ρεύματος εάν δεν καταβάλλουν τουλάχιστον το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προκειμένου να προβούν σε διακανονισμό κάτι το οποίο όμως είναι αδύνατο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως θα είναι καταστροφικό για τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο που διανύουμε.»
Τέλος ο Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τους αρμοδίους υπουργούς ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση, και να μην διακοπούν οι παροχές ρεύματος προς τους ελαιοπαραγωγούς των οποίων τα ελαιόδενδρα επλήγησαν από ακαρπία και πότε θα εκδοθεί το πόρισμα από την επιστημονική επιτροπή για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από ακαρπία, με ποια διαδικασία και πότε θα καταβληθούν.