24 °C Rethymno, GR
14/08/2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

Παρεμβάσεις στο υπουργείο για αύξηση της χρηματοδότησης για την καθαριότητα των σχολείων

-Για αδικία σε βάρος δήμων της Κρήτης σε ό,τι αφορά την κατανομή των κονδυλίων έκανε λόγο ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης

Σειρά παρεμβάσεων με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης για την καθαριότητα των σχολείων ετοιμάζει ο Δήμος Ρεθύμνου μετά και την περικοπή των πόρων και των ωρών για τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών του Δήμου. Όπως ενημέρωσε χθες ο δήμαρχος στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου έχει επιληφθεί προσωπικά του θέματος των σχολικών καθαριστριών και ήδη έχει επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης που είχε επικοινωνιακά με τον κ. Βορίδη, ώστε να μεταφερθεί το κύμα αντιδράσεων που υπάρχει για την άνιση κατανομή της χρηματοδότησης στους δήμους του ένσημου.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, δεν πρόκειται για κυβερνητική απόφαση περικοπής των πόρων για την καθαριότητα των σχολείων αλλά για άνιση κατανομή των ιδίων κονδυλίων. Όπως ανέφερε, ενώ πέρυσι ο δήμος έλαβε 780.000 ευρώ, φέτος το ποσό που του κατανέμεται είναι μόλις 380.000 ευρώ. Προέθεσε δε ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, προκειμένου να εξευρεθούν χρήματα ύψους 70.000 ευρώ, ώστε οι καθαρίστριες με σύμβαση τριών ωρών να γίνουν τετράωρες. Είναι αδύνατον όμως, όπως προσέθεσε, να καλυφθούν ως εξάωρες με κονδύλια του δήμου, γιατί απαιτούνται 400.000 ευρώ χρήματα τα οποία ο δήμος δεν διαθέτει. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια διεκδίκησης στα υπουργεία τόσο από τον δήμο Ρεθύμνου όσο και από πλευράς ΠΕΔ προκειμένου άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί να επιλυθεί και να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες αλλά και αποτελεσματικός καθαρισμός των σχολικών μονάδων όπως επιβάλλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ειδικότερα, χθες στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα του Δ.Σ. για τις εξελίξεις τονίζοντας μεταξύ άλλων: «θα γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί η λύση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ενώ πέρυσι ο δήμος είχε πάρει 780.000 ευρώ από το υπουργείο, φέτος η κατανομή προβλέπει μόνο 380.000 ευρώ με δραστική περικοπή ωρών και ανθρώπων. Έψαξα το θέμα, μίλησα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχουμε συντάξει και έχουμε στείλει στην ΠΕΔ Κρήτης ψήφισμα διαμαρτυρίας και θα μιλήσει και ο πρόεδρος της ΠΕΔ στον υπουργό για να λυθεί το θέμα. Αυτό που είναι σαφές και ξεκάθαρο είναι ότι δεν έχουμε περικοπές χρηματοδότησης σε όλη τη χώρα. Αδίκησαν την Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και ευνόησαν την Αθήνα και άλλες περιοχές. Δεν έκανε το υπουργείο περικοπή. Η εσωτερική διανομή έγινε με λάθος τρόπο. Είναι θέμα των τοπικών βουλευτών και της ΠΕΔ Κρήτης να απαιτήσουμε την διόρθωση των αδικιών» και πρόσθεσε ότι: «Όταν με ενημερώσανε από το τμήμα παιδείας ότι υφίσταται το θέμα αυτό και είδα ότι οι εξάωρες σχολικές καθαρίστριες γίνονται τρίωρες παρακάλεσα και ήρθα σε επαφή με την οικονομική υπηρεσία να κάνει το αδύνατον δυνατό για να ενισχύσουμε με 70.000 ώστε να γίνουν οι τρίωρες τετράωρες. Το να παραμείνουν εξάωρες με χρήματα του δήμου είναι αδύνατον, καθώς το κόστος ξεπερνά τις 330.000 ευρώ, χωρίς τα 70.000 ευρώ είναι περίπου 400.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα, όχι μόνο δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια δεν μπορούμε να τα βρούμε. Ακόμα και το ποσό ων 70.000 που θα διαθέσουμε είναι με μεγάλη θυσία. Επειδή η εικόνα όπου έχουμε είναι ξεκάθαρη, δηλαδή δεν αφορά κυβερνητική απόφαση περικοπής χρημάτων αλλά αναδιανομή που έγινε με κριτήρια εσφαλμένα και τα οποία κριτήρια πλήττουν τον δήμο Ρεθύμνου, αλλά και άλλους δήμους της Κρήτης θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι να αρθούν αυτές οι αδικίες και να μην υπάρχει μείωση στα εισοδήματα των καθαριστριών αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία να τηρούνται άψογα».

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου στον υπουργό Εσωτερικών

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου εκφράζει την διαμαρτυρία του για την περικοπή της χρηματοδότησης για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και ζητά αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε ο αριθμός των εργαζομένων καθαριστριών να είναι επαρκής και οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου να επανέλθουν στη πρότερη εργασιακή τους κατάσταση.

Χαρακτηριστικά, στην επιστολή αναφέρουν: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου σας προς τους Δήμους και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ρεθύμνου για την καθαριότητα σχολικών κτιρίων, είναι μειωμένη κατά 50%, όπως πληροφορηθήκαμε έπειτα από συνάντηση με τον Δήμο.

Με αυτό το δεδομένο είναι σίγουρο ότι οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας θα καθαρίζονται πλέον ελλιπώς, κάτι που θέτει κινδύνους Υγιεινής και Ασφάλειας στα παιδιά μας και στην σχολική κοινότητα γενικότερα, μάλιστα εν μέσω πανδημίας, γεγονός που έχει ήδη επιφέρει μεγάλη αναταραχή και στο Νομό μας.

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων μετατρέπονται πλέον σε μερικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό και βιοτικό τους επίπεδο,

  • Με μισθούς εξαθλίωσης.
  • Με συναδέλφους, οι οποίοι ένα βήμα πριν τη σύνταξη, βλέπουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να μειώνονται για πάντα.

Απαιτούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος για αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων να είναι επαρκής και οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στην προτέρα εργασιακή τους κατάσταση».

Εγκρίθηκαν 30.000 ευρώ για τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε χθες την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 30.000 ευρώ για τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Ρεθύμνου. Οι 15.000 ευρώ αφορούν στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αντίστοιχο είναι το ποσό για την σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου, η επιχορήγηση αύτη χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για τις σχολικές επιτροπές, καθώς η ΣΑΤΑ του 2021 έφτασε μόλις τον Ιούνιο και τα ταμεία ήταν άδεια καθώς δεν υπήρχαν έσοδα από τη κυλικεία.

«Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις, μικρές βέβαια, με φειδωλό προγραμματισμό. Τα σχολεία μας είναι 91 στον αριθμό, θα κάνουμε μονώσεις και χρωματισμούς ειδικά σε εξωτερικούς χώρους που δεν μπορούν να γίνουν στη διάρκεια της χρονιάς. Επιβάλλεται να γίνουν οι συντηρήσεις αυτές τώρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» είπε.