24 °C Rethymno, GR
28/09/2021

Παρουσίαση του σχεδίου του ΒΟΑΚ Κρήτης: Ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη

Το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα εμβληματικό έργο υποδομής για την Κρήτη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά.

Από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη και για τον οποίο έχει διασφαλιστεί πλήρης χρηματοδότηση.

“Χωρίς τον Βόρειο οδικό Άξονα η Κρήτη θα έμενε ανατπυξιακά ακρωτηριασμένη σε σχέση με τα έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για “έργο -οδηγό για την Κρήτη και δρόμο προς το μέλλον, με φιλικό για το περιβάλλον αποτύπωμα”.

Μιλώντας για τη χρηματοδότηση του νέου ΒΟΑΚ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξουν κεφάλαια και από το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια εκκρεμότητα που μας έρχεται από το παρελθόν» και η οποία πρέπει να ρυθμιστεί για «να πάψει η Κρήτη να είναι αναπτυξιακα ακρωτηριασμένη, ενώ αναφέρθηκε στην οδική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι στην Κρήτη έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία δυστυχήματα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού, να θρηνούν πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η ενιαία χάραξη ήταν μονόδρομος», προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το έργο, με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες.

Όπως είπε, ο νέος ΒΟΑΚ αναμένεται να δημιουργήσει έως και 150.000 νέες θέσεις εργασίας. «Το μεγαλόπνοο οδικό και αναπτυξιακό έργο αναμένεται με την ολοκλήρωσή του να αλλάξει τις μεταφορές, τον Τουρισμό και την ασφάλεια στην Κρήτη».

Ο κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που είχε όπως είπε το ίδιο όραμα και “στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσυς έβαλα ένα λιθαράκι στην ιστορική πορεία της Κρήτης”. “Είμαι εδώ για να ξαναπώ ό,τι και προεκλογικά, ότι η Κρήτη θα αποκτήσει τον δρόμο που της αξίζει, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί ο νέος ΒΟΑΚ θα συνδέει την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

Ο αυτοκινητόδρομος θα φθάνει σε μήκος τα 300 χλμ., με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο οδικό έργο που χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι τα πρώτα εργοτάξια θα ανοίξουν στα τέλη 2022, με το έργο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις αρχές του 2024.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα για την Κρήτη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσης του Βόρειου Οδικού Άξονα που είναι σε εξέλιξη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά.

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Στ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως έχουμε για τον ΒΟΑΚ έχουμε μια νέα χάραξη. «Από την πλευρά τη δική μας θελουμε να συμβάλλουμε θετικά έτσι ώστε όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα προκύψουν να αντιμετωπιστούν και να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως αυτή η δεκαετία είναι η δεκαετία των μεγάλων έργων για το νησί και απεύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό για την στήριξη της στρατηγικής που θα δημιουργήσει στην Κρήτη ένα κόμβο καινοτομίας η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Εύχομαι να είμαστε καλά και να ξεκινήσει σύντομα αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο», ανέφερε στην κατακλείδα του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.