Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των ειδικευομένων γιατρών της ΔΥΠΕ και του υπουργείου έχει εξελιχτεί η οριακή λειτουργία του νοσοκομείου μετά και την απόφαση των εκπαιδευόμενων γιατρών να σταματήσουν τις εφημερίες πέραν των ημερών που προβλέπει ο νόμος. Η απόφαση τους έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του ίδιου του υπουργού, που με δηλώσεις του προχθές τους κάλεσε να συμβάλλουν όπως μπορούν για να κρατηθεί ανοιχτό το νοσοκομείο, όσο και με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΥΠΕ Κρήτης, όπου αναφέρεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ληφθούν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι γιατροί πάντως φαίνεται πως δεν ικανοποιήθηκαν από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ξανθού αλλά ούτε και αυτές του διοικητή και επανέλαβαν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ουδείς αρμόδιος αναλάμβανε την ευθύνη και υποστήριξαν πως οι υπερημερίες είναι παράνομες και επικίνδυνες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη γενική τους συνέλευση οι ειδικευόμενοι γιατροί αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Oυαί και αλίμονο εάν χαθεί ανθρώπινη ζωή». Εμείς οι ειδικευόμενοι ιατροί του ΓΝΡ επιστρέφουμε την απειλή στον διοικητή του νοσοκομείου. Επιστρέφουμε επίσης και τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας για την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να παραμείνει το νοσοκομείο ανοιχτό.
Για να γίνει απόλυτα ξεκάθαρη η κατάσταση του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή οι ειδικευόμενοι που καλούμαστε να καλύψουμε τον μήνα Νοέμβριο είμαστε:
– 3 στη χειρουργική κλινική
– 7 στην παθολογική κλινική
– 2 στην παιδιατρική κλινική
– 1 στην καρδιολογική κλινική
– 3 στη γυναικολογική κλινική
– 6 στη γενική ιατρική
– Κανένας ειδικευόμενος στην ορθοπεδική κλινική.
Ξανατονίζουμε πως σε ένα νοσοκομείο με ενεργή εφημερία κάθε μέρα καλούμαστε για πολλές μέρες τον μήνα να καλύψουμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου εξ’ ολοκλήρου, χωρίς την παρουσία ειδικού, όπως προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά από τον νόμο. Παράλληλα , σύμφωνα τόσο με το υπουργείο Υγείας όπως και με τη διοίκηση, ενώ είμαστε σαφώς λιγότεροι, είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε την ίδια απαράλλαχτη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως όταν ήμασταν σχεδόν οι διπλάσιοι.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα, να είμαστε ξεκάθαροι. Εδώ και πολλούς μήνες κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές εφημερίες όλο τον μήνα. Η κατάσταση όμως έχει φτάσει σε αδιέξοδο και κανείς αρμόδιος δεν δέχεται να αναλάβει την ευθύνη.
Ήδη, για να λειτουργήσει το νοσοκομείο, φαινομενικά και σίγουρα όχι όπως πριν, για τον μήνα Νοέμβριο απαιτούνται εννιά εφημερίες από κάθε ειδικευόμενο. Και όχι μόνο αυτό. Απαιτείται να κάνουμε « αλχημείες», να καλύπτουμε και ασθενείς άλλων ειδικοτήτων πέρα από τη δική μας, πράγμα επίσης παράνομο, επικίνδυνο και ανήθικο.
Είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη το νοσοκομείο να παραμείνει ανοικτό, διεκδικούμε όμως αυτό να μην είναι στα χαρτιά, ώστε όλοι να φαίνονται ότι παράγουν έργο, άλλα ουσιαστικά, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες του νομού. Αυτό στην παρούσα συγκυρία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άμεση πρόσληψη ειδικών. Τις διαπιστώσεις του υπουργείου για την αθρόα μετανάστευση νέων γιατρών στο εξωτερικό τις ξέρουμε από πρώτο χέρι. Αυτό που λείπει είναι κάποιος που θα ψάξει πραγματικές λύσεις για όσους επιλέξαμε να μείνουμε εδώ, δίνοντας αυτή τη μάχη.
ΔΥΠΕ Κρήτης: «Χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων παραμένουν ανοιχτές δομές δημόσιας υγείας»
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ειδικευομένων ιατρών του Γ.Ν. Ρεθύμνου η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ σε ανακοίνωση της αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για την πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ αλλά και για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για τη λειτουργία του ΤΕΠ στα πρότυπα της λειτουργίας των ΤΕΠΑ Βενιζέλειου και ΠΑΓΝΗ.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση της ΔΥΠΕ αναφέρονται τα εξής:
«Η πολιτική συρρίκνωσης των δαπανών για τη δημόσια υγεία των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, χωρίς την πρόβλεψη και μέριμνα αναπλήρωσης των με προσλήψεις νέου προσωπικού έχουν φέρει τα νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας σε συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσης.
Αυτή την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η μαζική φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των γιατρών που περιμένουν για έναρξη ειδικότητας, με συνέπεια την έλλειψη ειδικευομένων ιατρών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.
Το γεγονός αυτό, αφενός επιβαρύνει υπέρμετρα το υπάρχον και εν πολλοίς γερασμένο μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και αφετέρου αναγκάζει τους ειδικευόμενους σε πολύ μεγάλο αριθμό εφημεριών προκειμένου να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία.
Χάρη σε αυτές τις θυσίες και στο φιλότιμο πολλών εργαζομένων οι δομές της δημόσιας υγείας παραμένουν ανοικτές, παρά τις ελλείψεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους χειμαζόμενους πολίτες.
Είναι προφανές ότι η ανάσχεση της κρίσης που βιώνουν τα νοσοκομεία δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Το υπουργείο Υγείας έχοντας πλήρη επίγνωση των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία δρομολογεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπως, η πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ με αριθμό 4Κ/2015 για 226 θέσεις ΠΕ ΚΑΙ ΥΕ κατηγορίας, η με αριθμό 5Κ/2015 για 759 θέσεις κατηγορίας ΤΕ και ΔΕ και η προώθηση της δεύτερης δέσμης 2.440 προσλήψεων σε μόνιμες θέσεις όλων των ειδικοτήτων ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό).
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας επιτάχυνε την πρόσληψη επικουρικών ιατρών με την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και ήδη έχει αρχίσει ο διορισμός πολλών από αυτών.
Σε συνάντηση του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ στις 26 Οκτωβρίου με την ένωση ιατρών νοσοκομείου Ρεθύμνου και τους διευθυντές των κλινικών κατεγράφησαν τα άμεσα προβλήματα, με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΠ και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους στο άμεσο μέλλον και μέχρι την έλευση νέων ειδικευομένων και ειδικευμένων ιατρών.
Ως προσφορότερη λύση προκρίθηκε η λειτουργία του ΤΕΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων τμημάτων του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου και προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν άμεσα από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης οι σχετικές πρωτοβουλίες με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη αξιέπαινη στάση πολλών γιατρών που δήλωσαν ότι θα κάνουν ό, τι χρειαστεί προκειμένου να ανταποκριθεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου στην αποστολή του.
Σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης σαν αυτή που βιώνει η χώρα μας η ενεργής συμβολή όλων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη ειδικά όταν αφορά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».