18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Περιορισμένη η προσφορά ακινήτων, αυξημένη η ζήτηση

«Χρειάζεται υπομονή και ψάξιμο», υποστηρίζουν κτηματομεσίτες που μίλησαν στα «Ρ.Ν.»

«Παρέλαση» στα κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης μας έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν οι γονείς αρκετών νέων φοιτητών, που με βάση τις επιδόσεις τους υπολογίζουν ότι θα έχουν περάσει σε κάποια σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Η αναζήτηση φοιτητικής -αλλά και γενικότερα- στέγης στο Ρέθυμνο έχει μετατραπεί σε δοκιμασία για γερά νεύρα, καθώς και φέτος οι κανόνες της αγοράς «δείχνουν» ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, την ώρα που η προσφορά, παραμένει αρκετά περιορισμένη.
Αυτό δεν είναι φαινόμενο που το συναντά κανείς μόνο στο Ρέθυμνο, υποστήριξαν μεταξύ άλλων κτηματομεσίτες που μίλησαν για το θέμα στα «Ρ.Ν.». Όπως σημείωσαν, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως τα τελευταία χρόνια σε όλες τις πόλεις που συνδυάζουν πανεπιστήμια και τουρισμό. Και μάλιστα τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η ανοικοδόμηση νέων κατοικιών έχει κυριολεκτικά «παγώσει» τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικής ύφεσης.
Κατά συνέπεια, όπως τόνισαν οι κτηματομεσίτες, Ανδρέας Ανδρουλιδάκης και Μιχάλης Σαμψών, η προσφορά κατοικιών είναι περιορισμένη και η ζήτηση αυξημένη. «Αυτό όμως που χρειάζεται, είναι υπομονή και συνεχής αναζήτηση… Και στο τέλος όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν σπίτι. Κανείς δεν πρόκειται να μείνει στον δρόμο», όπως υπογράμμισαν και οι δύο με έμφαση.
Ανδρέας Ανδρουλιδάκης: «Θα βρει κάποιος σπίτι ανάλογα τα χρήματα που διαθέτει»
Στην περίπτωση της φοιτητικής στέγης, η πλειοψηφία των φοιτητών αναζητά πάντα σπίτι στο κέντρο, ώστε να μην χρειάζεται μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις, παρά μόνο το λεωφορείο της γραμμής για το πανεπιστήμιο στου Γάλλου. Αυτό -αυτόματα- σημαίνει ότι τα σπίτια στο κέντρο είναι αφενός δυσεύρετα και αφετέρου τα ενοίκια τους, είναι υψηλά.
«Βέβαια, δεν θα πρέπει κανείς να αγνοεί και το θέμα της μίσθωσης οικιών μέσω του Airbnb, που συνεχώς «κερδίζει έδαφος», με αποτέλεσμα όλα τα σπίτια να είναι νοικιασμένα. Πάντα όμως, οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται ανάλογα την παλαιότητα, αλλά και την τοποθεσία που βρίσκονται τα σπίτια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλιδάκης.
Ενδεικτικά όπως μας ανέφερε, η τιμή του ενοικίου για μία γκαρσονιέρα, λόγου χάρη, κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ, ανάλογα τη θέση της, ενώ η τιμή για τα 2άρια είναι από 300 έως 350 ευρώ και άνω. «Αυτή την ώρα υπάρχει 2άρι στην περιοχή της Καλλιθέας που το ενοίκιο του αγγίζει τα 400 ευρώ. Όμως, είναι σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τη θάλασσα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Εκείνο πάντως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στους κτηματομεσίτες είναι το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά οι γονείς των νέων φοιτητών έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν σπίτι για τα παιδιά τους, νωρίτερα από ποτέ. «Είναι η πρώτη ίσως φορά φέτος που βλέπουμε στην πόλη μας, γονείς νέων φοιτητών να ψάχνουν ένα κεραμίδι για τα παιδιά τους, πριν καλά-καλά ανακοινωθούν οι βάσεις. Αυτό κάτι δείχνει. Κάτι σημαίνει. Το σίγουρο πάντως είναι όλοι στο τέλος θα βρουν σπίτι ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουν. Άλλωστε, σπίτια στα αζήτητα στο Ρέθυμνο, δεν υπάρχουν», επεσήμανε.
Επιπλέον, αυτό που διαβλέπει να γίνεται τα επόμενα χρόνια ο κ. Ανδρουλιδάκης, είναι αλλαγή των συσχετισμών στα ενοίκια, με την ένταξη περίπου 2.000 νέων κρεβατιών στην αγορά. «Εκτιμώ ότι ο «χάρτης» θα αλλάξει, καθώς αν υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά, τότε οι τιμές των ενοικίων θα υποχωρήσουν», αρκέστηκε να σχολιάσει.
Μιχάλης Σαμψών: «Η πόλη έχει σπίτια και θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες»
«Η πόλη διαθέτει σπίτια και μάλιστα το 80% αυτών είναι καλοδιατηρημένα και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτά που εκμισθώνονται μέσω Airbnb. Πάντως και φέτος, παρότι η ζήτηση είναι αυξημένη, εκτιμώ ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει έντονο πρόβλημα».
Τα λόγια χρησιμοποίησε ο κτηματομεσίτης, Μιχάλης Σαμψών για να περιγράψει στην εφημερίδα μας, την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του Ρεθύμνου στο κομμάτι της εξεύρεσης κατοικίας, είτε από νέους φοιτητές, είτε από άλλες ομάδες εργαζομένων, που αναζητούν σπίτι για ενοικίαση.
Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο θα αδειάσουν αρκετά σπίτια που σήμερα είναι εκμισθωμένα μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Παρόλα αυτά όμως, στην παρούσα χρονική στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην εξεύρεση μιας γκαρσονιέρας για παράδειγμα ή ενός δυαριού, αλλά στα 3άρια και τα 4άρια που αναζητούν να νοικιάσουν πολλές οικογένειες.
Οι φοιτητές, σύμφωνα με τον ίδιο, αναζητούν σπίτι στο κέντρο όπου όμως οι τιμές των ενοικίων είναι αυξημένες. Και σε καμία περίπτωση, όπως πρόσθεσε, δεν προτιμούν σπίτι στις περιοχές, του Γάλλου, του Μπασταμπά ή των Μισιρίων.
«Τώρα που μιλάμε τα ενοίκια στις εν λόγω περιοχές (Γάλλου, Μασταμπά και Μισίρια) για μία γκαρσονιέρα για παράδειγμα, κυμαίνονται περίπου γύρω στα 250 ευρώ. Όμως οι περισσότεροι φοιτητές ψάχνουν σπίτι στο κέντρο και εκεί δυσκολεύει κάπως η κατάσταση, όχι μόνο στο θέμα της προσφοράς, αλλά και στο θέμα της τιμής των ενοικίων», είπε.
Σε ότι αφορά τέλος στα ενοίκια που ζητά προκαταβολικά η πλειοψηφία των ιδιοκτητών στο Ρέθυμνο, αυτά είναι δύο. Ένα που καταβάλλεται ως εγγύηση και ένα δεύτερο που θεωρείται το τρέχον. «Περιπτώσεις που ακούγονται για πέντε ή έξι ενοίκια που ζητούνται εξαρχής, αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά», σχολίασε ο Μιχάλης Σαμψών.