14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣTO ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΠΕΥΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ

Πιστοποιημένος «φιλικός προς το ποδήλατο» o δήμος Ρεθύμνου

Την ίδια στιγμή που διεξάγονται οι αγώνες πανελλήνιας εμβέλειας (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Short Track & Eliminator) σε Πευκάκια και παραλία από τον ΠΑΣ «Άτλας» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, είχαμε τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου (τουρισμού, επιχειρηματικότητας και εθελοντισμού) κα Πέπη Μπιρλιράκη, η γενική διευθύντρια της εταιρείας “NaToor” κα Βίκυ Καρατζαβέλου, ο Ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Σάββας Τσοπούρογλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣ «Άτλας» κ. Μιχάλης Ταταράκης βρέθηκαν όλοι μαζί και μίλησαν για τη βιώσιμη κινητικότητα, για τη σημασία που έχει το ποδήλατο, για τους αγώνες που δρουν αυτό το διήμερο στο Ρέθυμνο αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια του Άτλαντα να γίνει ακόμη πιο μεγάλος.
Δεν είναι και λίγο… Κάτι λιγότερο από 100 ποδηλάτες βρίσκονται στο Ρέθυμνο ερχόμενοι από διάφορα σημεία της χώρας και η προσοχή –όσον αφορά αυτή τη θεματική- είναι στραμμένη στην πόλη μας.

Π. Μπιρλιράκη: «Η πιστοποίηση ανοίγει νέα προοπτική»

Τη συνέντευξη άνοιξη η κα Πέπη Μπιρλιράκη αναφέροντας: “Έχουμε τη χαρά στο πλαίσιο μιας πολύ μεγάλης διοργάνωσης να εντάξουμε το γεγονός της πιστοποίησης του δήμου Ρεθύμνου ως μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο («bike friendly»). Αυτή η πιστοποίηση θα ανοίξει κι άλλες παρόμοιες δράσεις και θα χαρίσει προοπτική για το μέλλον.
Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο δήμος από το 2007 έχει χαράξει μια πορεία ως προς την βιώσιμη κινητικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποδηλατική βιώσιμη κυκλοφοριακή αγωγή από μικρούς και μεγάλους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια (σ.σ. πάνω στην πράσινη κινητικότητα) γι’ αυτό και έχουμε ενταχθεί σε ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα..
Το γεγονός ότι παραλαμβάνουμε αυτή την πιστοποίηση σημαίνει ότι έχουμε άλλη μια έμπρακτη επιβεβαίωση των κόπων και των προσπαθειών που έχουμε κάνει γιατί τα κριτήρια για να γίνεις δήμος φιλικός προς το ποδήλατο, είναι αρκετά αυστηρά.
Ο δήμος έχει πάνω από 15χλμ ποδηλατόδρομους εντός πόλεως και πάνω από 100χλμ στα χωριά και στην ενδοχώρα. Ένας επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα πιο όμορφα σημεία του νομού, παλιά μοναστήρια, πατητήρια, ελαιώνες εκατοντάδων ετών κ.α.. Πολλά τέτοια στοιχεία όπως τα παραπάνω, ο επισκέπτης μπορεί να τα βρει στο σημείο πληροφόρησης του ποδηλατιστή και να έρθει κοντά μας μαζί με τους συνοδούς του, την οικογένειά του και τους φίλους του. Το Ρέθυμνο έχει την κατάλληλη υποδομή να φιλοξενήσει στα ξενοδοχεία τέτοιους επισκέπτες. Είναι ένα μέρος όπου θα μπορεί να κυκλοφορήσει με άνεση για να δει από κοντά τα μνημεία, τα μουσεία και τις ομορφιές του αλλά και όλα όσα συνδυάζει ως πόλη και ως ενδοχώρα.
Ένα Ρέθυμνο που ως ένα πολύ πλούσιο τουριστικό προϊόν θα είναι σε θέση να εμπλουτίζει τις υπόλοιπες θεματικές μας ενότητες.
Παράλληλα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι μπαίνουμε στη λίστα των 1100 δημοσιογράφων στην Ελλάδα και περί τους 4000 στην Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με πολιτιστικούς και ποδηλατικούς συλλόγους του εσωτερικού και του εξωτερικού ώστε να υπάρχει ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο προϊόν που αποτελεί έναν κρίκο πολύ δυνατό για να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ή αυτό που εμείς λέμε «το Ρέθυμνο όλο το χρόνο».
Ένας δήμος που έχει πολλά να προσφέρει όλες τις μέρες του χρόνου.»

Βίκυ Καρατζαβέλου: «Το Ρέθυμνο κι άλλοι 6 δήμοι στην Ελλάδα…»
Εν συνεχεία τον λόγο πήρε η κα Καρατζαβέλου η οποία συνεχάρη τον δήμο γι’ αυτή την κατάκτηση… «Η «NaToor» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία όπου όραμά της είναι, το ποδήλατο να μπει στη ζωή όλων των Ελλήνων. Το σήμα πιστοποίησης «a bike friendly destination» είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος. Τα υπουργεία θέλουν να αναδείξουν αυτή την τάση που υπάρχει.
Θέλουμε πολίτες και τουρίστες να χαρούν όλες αυτές τις ομορφιές που περιέγραψε η κα Μπιρλιράκη με το ποδήλατο. Εμείς συνεργαζόμαστε με την ελληνική εταιρία προστασίας της φύσης που έχει το σήμα πιστοποίησης των γαλάζιων σημαιών στις παραλίες. Έχουμε μια μεγάλη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και το ποδήλατο που είναι μια ήπια μορφή μετακίνησης την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι.
Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον δήμο Ρεθύμνου. Είναι από τους πρώτους δήμους που πιστοποιείται. Προηγήθηκαν αυτοί της Έδεσσας, της Αλεξανδρούπολης, του Αριστοτέλη, της Σκιάθου, της Λέρου και τώρα του Ρεθύμνου. Είναι όλοι κι όλοι 6 δήμοι στην Ελλάδα πιστοποιημένοι.
Τα κριτήρια είναι αυστηρά. Η πόλη θα πρέπει να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τον πολίτη ή τον τουρίστα, όχι μόνο μέσα από τον κλειστό ποδηλατόδρομο αλλά να χρησιμοποιεί την ίδια την υποδομή της μέσα από τους δρόμους ή μέσα από τις δράσεις που κάνει ο δήμος, ή ο «Άτλας» για παράδειγμα.
Είναι σημαντικό να συνεργάζονται οι δήμοι, να είναι φιλικοί προς το ποδήλατο για να μπορούν οι ποδηλατιστές να χαίρονται τις ομορφιές της χώρας μας.
Το ποδήλατο δίνει τη δυνατότητα –εκτός από το ότι βοηθάει το περιβάλλον- να αντιλαμβάνεται μέσα από τη βόλτα του ο ποδηλάτης το περιβάλλον γιατί κινείται ήπια, δεν είναι σ’ ένα μηχανάκι ή στο αυτοκίνητο όπου κινούνται γρήγορα.
Επίσης ο ποδηλάτης μπορεί να πάει σε διάφορα σημεία που δεν μπορεί να πάει ένα όχημα και, σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος που θα μείνει μέσα σε ένα ξενοδοχείο…
Καλό είναι να ξέρουν οι αυτοκινητιστές ότι ο ΚΟΚ διέπει το ποδήλατο αλλά και το ποιες είναι οι υποχρεώσεις ώστε ένα προσέχουν το δίκυκλο.
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ηλεκτρικό ποδήλατο. Οι δήμοι με πιστοποίηση οφείλουν να έχουν σημεία φόρτισης, κοινόχρηστες μπρίζες. Πρέπει να μας δίνεται η δυνατότητα να φυλάσσουμε το ποδήλατό μας ενώ υπάρχουν πια και επιχειρήσεις του δήμου όπου νοικιάζουν ποδήλατα ή τα ίδια ξενοδοχεία είναι «bike friendly».

 

Σάββας Τσοπούρογλου: «Ανερχόμενη δύναμη ο «Άτλας»
Ο Ταμίας της ΕΟΠ κ. Τσοπούρογλου έπλεξε το εγκώμιο του Άτλαντα καθώς αποτελεί έναν σύλλογο που παρουσιάζει καταπληκτική ανέλιξη τα τελευταία χρόνια. «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στο Ρέθυμνο ως Ομοσπονδία και εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου ευχαριστούμε τον Άτλα Ρεθύμνου και τον πρόεδρο, Μιχάλη Ταταράκη, τον Δήμο Ρεθύμνου, την Αντιδήμαρχο κα Πέπη Μπιρλιράκη και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Ο Άτλας Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια είναι από τις ανερχόμενες ομάδες της Ελλάδας και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα για μία επαρχιακή ομάδα. Έχει πρωταθλητές και στελέχη που βοηθούν στην Εθνική ομάδα.
Καλώ όλο τον κόσμο να παραβρεθεί στα Πευκάκια και την παραλία. Ειδικά στην παραλία θα είναι κάτι πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να διεκδικήσει και του χρόνου το Ρέθυμνο και άλλους αγώνες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προσπάθειες που κάνει ο Δήμος τονώνουν τον αθλητικό τουρισμό.
Σήμερα βρίσκονται αθλητές με τους συνοδούς από όλη την Ελλάδα. Η ποδηλασία και η ελληνική ποδηλασία φροντίζει με όσες δυνάμεις έχει να τονώσει και τον αθλητικό τουρισμό των περιοχών.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και όλα τα σωματεία».

 

Μιχάλης Ταταράκης «Οι καλύτεροι αγώνες που έχουμε δει»
Ο πρόεδρος ΠΑΣ «Άτλας» απέδωσε τιμές σε περιφέρεια, δήμο και ομοσπονδία και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.
«Ο Δήμος, μας έχει δείξει τον δρόμο σε ό,τι αφορά το ποδήλατο. Το έχει εντάξει μέσα στην καθημερινότητα του Ρεθυμνιώτη. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας δύο αγώνες mountain bike. Σήμερα (Παρασκευή 29/10) θα έχουμε το short track στα Πευκάκια. Όσοι καταφέρουν να βρεθούν εκεί θα δουν έναν εντυπωσιακό αγώνα και σας καλώ όλους.
Αύριο (Σάββατο 30/10)στην παραλία του Ρεθύμνου θα γίνει για πρώτη φορά Πανελλήνιο πρωτάθλημα σε αμμώδες τμήμα. Έχει ήδη διαμορφωθεί και θα είναι ίσως ο καλύτερος αγώνας που θα έχουμε δει μέχρι τώρα.
Συνολικά συμμετέχουν 30 σωματεία με 90 αθλητές και μαζί με τους συνοδούς. Φιλοξενούμε περίπου 160 άτομα και τους ευχαριστούμε που βρίσκονται εδώ μαζί μας. Ευελπιστούμε να δούμε εντυπωσιακά αγωνίσματα και τις δύο μέρες.
Ο Δήμος Ρεθύμνου είναι μέσα στις 5 πρώτες πόλεις, εμείς είμαστε στην πρώτη 10άδα των αθλητικών σωματείων της Ελλάδας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου για τη βοήθεια τους και την Ομοσπονδία που έδειξε την εμπιστοσύνη της για να μας δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους αγώνες.
Καλώ όλους τους φίλους του αθλητισμού να έρθουν και να παρακολουθήσουν από κοντά δύο εντυπωσιακούς αγώνες».