23 °C Rethymno, GR
22/09/2021

Ο ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Πλησιάζει τον τίτλο του Gran-Maitre ο Νικόλας Θεοδώρου

Τις πτυχές του μοναδικού και τεράστιου ταλέντου του ξεδιπλώνει και στην Αμερική ο Νικόλας Θεοδώρου. Ο Ρεθεμνιώτης σκακιστής σαρώνει τις πρωτιές και κυριολεκτικά βρίσκεται μία ανάσα από μία σπουδαία διάκριση. Τον τίτλο του Gran-Maitre, τον οποίο θα επιχειρήσει να «σφραγίσει» στο διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας.

Ο 21χρονος Νικόλας Θεοδώρου έκανε τα πρώτα του βήματα στον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου, αλλά εδώ και πολλά χρόνια… έχει ανοίξει τα φτερά του και κυριολεκτικά δεν έχει ταβάνι. Οι επιτυχίες, οι διακρίσεις και οι τίτλοι που έχει στο παλμαρέ του σε αυτήν την ηλικία αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και του άνοιξαν τον δρόμο για την υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Saint Louis, το οποίο οι Αμερικάνοι το αποκαλούν «Μέκκα του σκακιού». Σπουδάζοντας  Engineering Physics, συνδυάζει το αγαπημένο του άθλημα και μάλιστα δίπλα στον κορυφαίο και μετρ του είδους, τον Κοσταρικανό μετρ Αλεχάντρο Ραμίρεζ Αλβάρεζ.

«Χτίζει» πολύ δυνατό όνομα και στις Η.Π.Α. – Έφτασε τις δύο νόρμες…

Πριν από δύο μήνες, ο Νικόλας Θεοδώρου και η Σταυρούλα Τσολακίδου πρωταγωνίστησαν στις δύο τελευταίες επιτυχίες του Πανεπιστημίου Saint Louis. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική στην κατάκτηση της 1ης θέσης  στο Rapid της online Παγκόσμιας Πανεπιστημιάδας της FIDE. Επίσης, ο Ρεθεμνιώτης σκακιστικής και η Καβαλιώτισσα σκακίστρια πήραν την 2η θέση στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Blitz.

Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Κάθε άλλο. Με την ψυχολογία στα ύψη, ο Νικόλας Θεοδώρου έφτασε στην κορυφή σε δύο ακόμα διοργανώσεις. Αρχικά σε αυτή του Μισούρι και μάλιστα με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες. Με χαρακτηριστική άνεση πήρε την 1η θέση, έχοντας ένα βαθμό διαφορά από τον 2ο της βαθμολογίας Kevlishvili  Robby (Ολλανδία 2495) και δύο βαθμούς από τον 3ο G.M. Repka Christopher (Σλοβακία).

Επίσης, έδωσε το «παρών» στο πολύ υψηλού επιπέδου τουρνουά «Cherry Blossom» που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον. Στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α. ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος και το «παρών» έδωσαν τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Είναι χαρακτηριστικό πως απέναντί του είχε το μεγάλο αστέρι της Ουκρανίας και δη τον G.M. Illya Nyzhnyk (2679), αλλά και τον Κινέζο G.M. Zhou Jianchao 2615. Ο Ρεθεμνιώτης σκακιστής, όμως, απέδειξε γιατί συγκαταλέγεται στην ελίτ. Κατάκτησε την 1η θέση με 7 πόντους σε 9 αγώνες, ισοβαθμώντας με τους Gran-Maitre, Illya Nyzhnyk (2679) και Burke John (2522).

Η κορυφή, εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, συνδυάστηκε με την 2η νόρμα και πλέον απέχει μόλις μία για να «σφραγίσει» τον τίτλο του Gran-Maitre και ουσιαστικά να κάνει το βήμα παραπάνω από τον τίτλο του International-Maitre που ήδη κατέχει.

Στο «κάδρο» το διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας

Οι υποχρεώσεις του Νικόλα Θεοδώρου συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και πλέον στο «κάδρο» έχει μπει το διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας στις 23-30 Ιουλίου. Ο Ρεθεμνιώτης σκακιστής θα του δώσει ιδιαίτερη λάμψη με την παρουσία του. Βρίσκεται στην 7η θέση του ταμπλό και παράλληλα θα διεκδικήσει την 3η νόρμα και δη τον σπουδαίο τίτλο του Gran-Maitre.

Τα «συγχαρητήρια» του ΣΚ.Ο.Ρ.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρεθύμνου έχει κάθε λόγο να νοιώθει υπερήφανος για ένα δικό του παιδί και με ανακοίνωση τον συνεχάρη για τις νέες του επιτυχίες.

Μεταξύ άλλων τονίζει: «Δεν πέρασε ένας μήνας που μιλούσαμε για την εκπληκτική εμφάνιση και τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή που κατέκτησε ο Νικόλας Θεοδώρου με την ομάδα του Πανεπιστημίου του αλλά ο ίδιος φροντίζει συνεχώς να ανεβάζει τον πήχη και τις επιτυχίες του! Συνεχίζοντας την εκπληκτική του αγωνιστική διαδρομή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου βρίσκεται για τις σπουδές του, ο Ρεθυμνιώτης σκακιστής διαγράφει μία τέτοια  πορεία που με την παρουσία του, με τις εμφανίσεις του, με τα αποτελέσματά του μας εντυπωσιάζει συνεχώς, μας καταπλήσσει και μας κάνει περήφανους που ένας τέτοιος αθλητής είναι μέλος της σκακιστικής μας οικογένειας! Ο Νικόλας τον μήνα που μας πέρασε αγωνίστηκε σε δύο Διεθνείς διοργανώσεις διαπρέποντας και στις δύο!

Το αποτέλεσμα αυτό του εξασφάλισε πέρα από τα χρηματικά έπαθλα και τη 2η νόρμα του GM ! Πλέον περιμένουμε όλη την επόμενη εμφάνισή του στο Διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας όπου ελπίζουμε να κατακτήσει και την τρίτη νόρμα του GM που θα είναι και η τελευταία για τον τίτλο. Συγχαρητήρια και πάλι Νικόλα που για άλλη μια φορά μας κάνεις περήφανους!».