14 °C Rethymno, GR
24/03/2023

KΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΣΕ SUPER LEAGUE2 ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ FOOTBALL LEAGUE

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Παραμένουν στον «πάγο»…

Αναβολές επί αναβολών, αντιφάσεις επί αντιφάσεων και παρατάσεις επί παρατάσεων.
Το ποδόσφαιρο στις δεύτερες και τρίτες επαγγελματικές του κατηγορίες συνεχίζει να «μένει στον πάγο» με αποτέλεσμα τα αποθέματα υπομονής να τελειώνουν για τους παράγοντες αλλά και για τους τόσους (πάνω 800) ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο «περίμενε»…

Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στον χώρο του ποδοσφαίρου και δη στην Super League2 μέσα στον Αύγουστο από την Εκτελεστική Επιτροπή αλλά, και τελευταία από την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου με το να δικαιώσει τον ΑΟ Χανιά, έχει επιφέρει κάποια τετελεσμένα τα οποία όμως, ακόμα κι αυτά ίσως είναι μετέωρα αυτή τη στιγμή.

Πώς γίνεται αυτό…; Αρχικώς στις 19 Αυγούστου είχαμε την πρόταση της ΕΠΟ να τονίζει ότι το ιδανικό σενάριο είναι οι ομάδες που θα απαρτίζουν τη Super League2 να είναι 18 και εκείνες της Football League 16.

Τις τελευταίες ημέρες κι έπειτα από τη δικαίωση του ΑΟ Χανιά, η πρόταση που είναι άλλωστε και παγιωμένη, αναφέρει συμμετοχή 12 ομάδων στη Super League2.

Η απόφαση αυτή δεν αλλάζει καθώς δεν υπάρχει άλλο ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο για να προβεί κάποιος σε νέα έφεση (το εν λόγω δικαστήριο λειτουργεί με αρειοπαγίτες).
Παράλληλα, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ούτε το υφυπουργείο αθλητισμού να αλλάξει τους συσχετισμούς συμμετοχής των ομάδων.

Εκτός κι αν… Εκτός κι αν πάρει επ’ ώμου ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης τις «αμαρτίες» της αναδιάρθρωσης του 2018 που έφερε σε αδιέξοδο ένα σωρό ομάδες και ο ίδιος εμφανιστεί ως ο εκσυγχρονιστής του χώρου φέρνοντας μια νέα εποχή. Μια νέα εποχή με βαθιές τομές, με μεταρρυθμίσεις, όπου αρκετές ομάδες σε βάθος χρόνου θα πληρώσουν το τίμημα (πρέπει να λιγοστέψουν οι ΠΑΕ και από 48 να γίνουν τουλάχιστον 40 πανελλαδικά).

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και όχι με «ξαφνικό θάνατο». Δεν πρέπει με λίγα λόγια να βγει μια προκήρυξη που θα αναφέρει ότι στο τέλος της σεζόν θα υποβιβαστούν 6 ή 10 ομάδες. Η σταδιακή εξομάλυνση των συσχετισμών και η επαναφορά της κανονικότητας θα πρέπει να γίνει σ’ ένα βάθος διετίας ή τριετίας.

Η ανούσια Football League
Η μόνη εκκρεμής υπόθεση είναι αυτή της Football League. Εκεί συγκεντρώνονται ένα σωρό ομάδες οι οποίες στην πλειοψηφία τους, κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα δίχως οφέλη, δίχως προβολή και επί της ουσίας πρόκειται για ένα τούνελ μέσα από το οποίο θα πρέπει όλοι να το διαβούν μήπως και μπορέσουν να βγουν στην επιφάνεια του ποδοσφαιρικού χώρου.

Μόνον όμως 2 σύλλογοι θα μπορούν να το επιτύχουν στο τέλος μιας πολυπαθούς διαδρομής με το να κερδίσουν την άνοδο στην επόμενη κατηγορία. Αναμφίβολα όμως και πριν φτάσουμε ως τον επόμενο Μάιο, Ιούνιο ή Ιούλιο –σε περίπτωση δημιουργίας του- κάποιες ομάδες δεν θα αντέξουν το οικονομικό βάρος και θα καταρρεύσουν και οι άλλες που θα μπορέσουν να παραμείνουν θα έχουν «αφυδατωθεί» σε όλα τα επίπεδα.

Την Παρασκευή λίγη η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των ομάδων της Football League. Όλες οι ομάδες θα καταθέσουν τα απαραίτητα χρήματα ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσουν εκεί, διεκδικώντας περαιτέρω την δικαίωσή τους για την ενοποίηση των πρωταθλημάτων SL-FL.