32 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΒΡΑBEΥΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Πρεσβευτές του τουρισμού του Ρεθύμνου οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες του

- Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον τέως δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της καθοριστικής συμβολής του στην ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- γιορτάστηκε χθες η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Ρέθυμνο, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στη χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη. Παρά την αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού ο τουρισμός άντεξε φέτος και απέδειξε, για μια ακόμα φορά, τη σημασία του για την τοπική οικονομία, καθώς την όποια ανασφάλεια και αβεβαιότητα διαδέχτηκαν οι υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία και οι αυξημένες διεθνείς αφίξεις τον τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας αφενός την ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει και αφετέρου τη δημοφιλία της Κρήτης και του Ρεθύμνου ως τουριστικό προορισμό.

Στο πλαίσιο το εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας τουρισμού η αντιπεριφέρεια, ο δήμος, ο σύλλογος ξενοδόχων και το επιμελητήριο Ρεθύμνου βράβευσαν και φέτος τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της πόλης ως ένδειξη τιμής, αναγνώρισης και προσφοράς στον τόπο και της ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στον τουρισμό του νομού, μιας και αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον τουριστικό κλάδο.

Επισκέπτες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Δανία που κάθε καλοκαίρι επιλέγουν το Ρέθυμνο -μια ή και δυο φορές τον χρόνο για τις διακοπές τους- προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους. Αυτοί οι «επαναλαμβανόμενοι» επισκέπτες αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης μας και των ανθρώπων της στο εξωτερικό. Έρχονται στο Ρέθυμνο κάθε χρόνο επί σειρά ετών, μένουν πολλές φορές στο ίδιο κατάλυμα, που για εκείνους είναι το δεύτερο σπίτι τους, να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες, τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες των ξενοδοχείων, αλλά και να νιώσουν σαν το σπίτι τους, όπως λένε χαρακτηριστικά, αφού η φιλοξενία, η φιλικότητα και η ποιοτική εξυπηρέτηση που απολαμβάνουν στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής αποτελούν τους κύριους παράγοντες που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Παράλληλα, η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του τέως δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη για την καθοριστική συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Στην εισήγηση της η αντιδήμαρχος τουρισμού και πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης Πέπη Μπιρλιράκη, αναφέρθηκε στον εορτασμό της σημερινής ημέρας και στις ευκαιρίες αλλά και τις νέες προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου μέσα από τη χάραξη διαφορετικών και νέων στρατηγικών που θα καταστήσουν τον τουρισμό ανοιχτό για όλους. Μεταξύ άλλων η κ. Μπιρλιράκη ανέφερε: «Η αβέβαιη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία του covid-19, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το κλείσιμο των συνόρων, η σύγχυση και η απώλεια εμπιστοσύνης για τα ταξίδια, ο μαζικός κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος με τις πιο ευάλωτες ομάδες των κοινωνιών μας να έχουν πληγεί περισσότερο από όλους, οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον κλάδο του τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παγκόσμια οικογένεια του τουρισμού, εντούτοις, επέλεξε να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση όχι σαν ένα απροσπέλαστο εμπόδιο, αλλά σαν μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός σχεδίου ανάκαμψης βασισμένο στην πραγματική φύση του τουρισμού ως κινητήρα ευημερίας, ως φορέα ένταξης, ως μέσου προστασίας του πλανήτη μας, ως παράγοντα πολιτισμικής αλληλεγγύης μεταξύ των εθνών και ως κινητήρια δύναμη για την οικοδόμηση ανθεκτικών, βιώσιμων, ισότιμων και χωρίς αποκλεισμούς οικονομιών και κοινωνιών.

Και είναι ακριβώς αυτή η μοναδική ικανότητα του τουρισμού (δηλαδή να διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά), που γιορτάζουμε σήμερα. Το θέμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για το 2021, Τουρισμός για την Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς, αντικατοπτρίζει τη μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρει αυτή η απότομη και βαθιά κρίση, να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός του αύριο και οι άνθρωποί του δεν μπορούν πλέον να στοχεύουν αποκλειστικά στην αύξηση του αριθμού των αφίξεων ή στα γεμάτα αεροδρόμια, αλλά οφείλουν να βλέπουν πέρα ​​από τις στατιστικές, κατανοώντας ότι πίσω από τα μεγέθη και τους αριθμούς, υπάρχουν οι άνθρωποι, οι εμπειρίες, τα συναισθήματα.

Η ανθρώπινη επιθυμία για ταξίδια και εξερεύνηση είναι καθολική και ο τουρισμός πρέπει να είναι ανοιχτός για όλους.

Επιπλέον, εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις εξαρτώνται από έναν ισχυρό και ακμάζοντα τουριστικό τομέα. Τα οφέλη που προκύπτουν πρέπει να γίνονται αισθητά σε κάθε κομμάτι αυτού του ευρέως και πολυδιάστατου τομέα, από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία έως τη μικρότερη οικογενειακή επιχείρηση. Κάθε μέρος του έχει λόγο για το μέλλον του -συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων, των μειονοτήτων, των νέων και όλων εκείνων που διαφορετικά θα κινδύνευαν να μείνουν στο περιθώριο.

Για να αποφέρουν όχι μόνο μισθούς, αλλά και αξιοπρέπεια και ισότητα, οι τουριστικές δραστηριότητες πρέπει να σέβονται τη διαφορετικότητα, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και, κυρίως, τα ατομικά δικαιώματα των πιο ευάλωτων ομάδων, ιδίως των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, των εθνικών μειονοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Ο Τουρισμός Χωρίς Αποκλεισμούς ή Προσβάσιμος Τουρισμός είναι η συνεχής προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι τουριστικοί προορισμοί, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις σωματικές τους ικανότητες, το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία ή άλλους περιορισμούς.

Προκειμένου να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, ο Τουρισμός Χωρίς Αποκλεισμούς έχει ανάγκη από συνεχή επικοινωνία μεταξύ κυβερνήσεων, υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ιδρυμάτων, ταξιδιωτών, επαγγελματιών του κλάδου και απαιτεί, όχι μόνο την προτεραιότητα στη δημόσια υγεία με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων, την αρμονική ανάπτυξη των εδαφών, την προστασία της φυσικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων στρατηγικών, την προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος και την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή τόνισε: «Για το νησί μας, την Κρήτη, ο τουρισμός αποτελεί το κύριο στήριγμα της τοπικής οικονομίας προσφέροντας παράλληλα θέσεις εργασίας και απασχόλησης σε ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού και όχι μόνο. Οι τοπικές κοινωνίες με την ανάδειξη των τοπικών πόρων και των πολιτισμών καθώς εξελίσσονται προοδεύουν, ευημερούν. Η Ελλάδα έχοντας όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει κάθε μορφή τουρισμού και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ, όσο και της απασχόλησης, θα πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτές τις δυνατότητες, βασιζόμενη σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, με γνώμονα τον άνθρωπο, τον σεβασμό του περιβάλλοντος κα τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Η δική μας σταθερή επιδίωξη είναι η εικόνα του τόπου μας να είναι όμορφη και λαμπερή, όπως αξίζει σε έναν τουριστικό προορισμό μεγάλης εμβέλειας και δυναμικής και ο τουρισμός μας να συνδέεται με τον πολιτισμό της Κρήτης».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, μεταξύ άλλων, είπε: «Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και αποτιμώντας την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου που οδεύει στη λήξη της μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, αφού πλέον με την πολύτιμη συνδρομή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, φαίνεται πως κερδίσαμε την άνιση μάχη με τον πάνδημο εχθρό. Επιστρέφοντας σταδιακά στην ελευθερία της επιλογής οργάνωσης της ζωής μας ανεμπόδιστα και με τη σοφία που μας κληροδότησε αυτή η σκληρή δοκιμασία, μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό που μας προσέφερε η άφιξη χιλιάδων ξένων επισκεπτών στο Ρέθυμνο και την Κρήτη. Άλλωστε ο τουρισμός εκτός από βασικός μοχλός οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης, είναι η αναπτυξιακή ατμομηχανή των περισσότερων λειτουργιών του τόπου μας και του νησιού μας, πηγή εσόδων και για χιλιάδες οικογένειες και συνθήκες βιωσιμότητας άλλων τόσων επιχειρήσεων, αποτελεί για τους Κρητικούς τη γέφυρα που ενώνει τους λαούς του κόσμου».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Το φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού είναι ο «τουρισμός για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» και εστιάζει σε μια συνολική ανάκαμψη που υπολογίζει, εκτός από την οικονομία και την κοινωνία και το περιβάλλον. Βιώσαμε και βιώνουμε μια κρίση με δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και βαρύτατες για την κοινωνία, πλήττοντας σοβαρά τις πιο ευαίσθητες ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο. Γι’ αυτό και στην ανάκαμψη που όλοι επιζητούμε πρέπει να συνδέσουμε τη «βιομηχανία τουρισμός» με τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πτυχές του ταξιδιού και να πετύχουμε βιωσιμότητα σε όλα τα σημεία επαφής με τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ευχόμαστε ο τουρισμός να ξεπεράσει και την κρίση αυτή και οι άνθρωποι να βρουν τον δρόμο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στο νέο ξεκίνημα βρισκόμαστε μετά από καιρό στην ευχάριστη θέση να τιμήσουμε επισκέπτες που επί σειρά ετών επιλέγουν το Ρέθυμνο για να περάσουν τον πολυτιμότερο χρόνο τους -δηλαδή τις διακοπές τους- ως ένδειξη αναγνώρισης, φιλίας και αδελφοσύνης. Εκείνοι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας και τους θεωρούμε αληθινούς φίλους της πόλης μας, του πολιτισμού, της χώρας και του λαού μας. Και αφού επιστρέφουν ξανά και ξανά θεωρούμε πως και εκείνοι νιώθουν το ίδιο».

Οι επισκέπτες που βραβεύτηκαν

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πολιτισμού βραβεύτηκαν 27 επαναλαμβανόμενοι τουρίστες που επί σειρά ετών επιλέγουν την πόλη μας για τις διακοπές τους και οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

Mr Arndt Mirko & Mr Paul Frank, Γερμανία, Achillion Palace, έχουν έρθει 13 φορές

Mrs Sabine Schulze & Mr Klaus Schulze, Γερμανία, Aegean Pearl, έχουν έρθει 20 φορές από 3 εβδομάδες

Mrs Winkels Christina, Βέλγιο, Aquila Porto Rethymno, έχει έρθει 21 φορές

Mrs Verhoogh Linda & Mr Raumanns Josef, Ολλανδία, Astali Hotel, έρχονται πάνω από 7 χρόνια

Mrs Betty Groen, Ολλανδία, Asterion Hotel, έρχεται 30 χρόνια

Mrs Bianca Frijns & Mr Maurice Frijns, Ολλανδία, Atlantis Hotel, έχουν έρθει 12 φορές

Mrs Diana Schmalfuss & Mr Joerg Schmalfuss, Γερμανία, Atrium Ambiance Hotel, έρχονται πάνω από 12 χρόνια

Mrs Anelie Karlen & Mr Egon Ternefors, Σουηδία, Axos Hotel, έχουν έρθει 10 φορές

Mrs Moeller Christiane & Mr Krause Walter, Γερμανία, Galena Beach, έχουν έρθει 9 φορές

Mrs Thiele Jutta & Mr Thiele Dieter, Γερμανία, Grecotel Creta Palace, έρχονται πάνω από 21 χρόνια

Mrs Wilmot Anne, Βέλγιο, Iberostar Creta Marine, έχει έρθει πάνω από 20 φορές

Mrs Leroy Patricia Marie, Βέλγιο, Iberostar Creta Marine, έχει έρθει πάνω από 20 φορές

Mrs Sue Stone & Mr Richard Sullivan, Ηνωμένο Βασίλειο, Iberostar Creta Panorama & Mare, έχουν έρθει 11 φορές

Mr Wolfgang Klose, Γερμανία, Ideon Hotel, έρχεται με την οικογ. πάνω από 15 χρονια

Mrs Kerstin Ingeborg & Mr Bert Lennart Akesson, Σουηδία, Ilios Hotel, έχουν έρθει 11 φορές

Mrs Lehmann Renate, Γερμανία, Kriti Beach, έρχεται πάνω από 20 χρόνια

Mr Jorieke Van Der Elst & Mr Peter Schouten, Ολλανδία, Bio Suites Hotel, έρχονται 16 χρόνια

Mrs Eva Petersson, Σουηδία, Leonidas Hotel, έρχεται πάνω από 10 χρόνια

Mrs Tove Toft & Mr Bjorn Toft, Δανία, Mardinik Hotel, έχουν έρθει πάνω από 30 φορές

Mrs Irene Johansson & Mr Fritz Holm, Νορβηγία, Marel Hotel, έρχονται 22 χρόνια

Mrs Deswert Elisabeth & Mr Cauwenbergh Hugo, Βέλγιο, Melrose Hotel, έχουν έρθει 26 φορές

Mrs De Jong Antje & Mr Ten Berg Ijge, Ολλανδία, Minos Mare Hotel, έχουν έρθει 5 φορές

Mrs Ten Berg Johanna & Mr Schuil Wietze, Ολλανδία, Minos Mare Royal, έχουν έρθει 5 φορές

Dr Ingrid Hesekamp – Gieselmann, Γερμανία, Nefeli Hotel, έρχεται πάνω από 30 φορές

Mrs Gisela Schönfelder & Mr Roland Schönfelder, Γερμανία, Pearl Beach, έχουν έρθει 20 φορές από 3 εβδομάδες

Mrs Vanstuivenberg Erbertina, Ολλανδία, Rethymno Mare, έχει έρθει 5 φορές

Mrs Heike Flemming & Mr Rene Flemming, Γερμανία, Rethymno Mare Royal, έχουν έρθει 15 φορές

Mrs Jane Kristine Bakken & Mr Arne Bakken, Νορβηγία, Summer Dream Hotel, έρχονται πάνω από 20 χρόνια

Mrs Linda Hansen & Mr Bent Petersen, Βέλγιο, Theartemis Palace, έχουν έρθει 33 φορές στα 12 χρόνια

Τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του Δ. Αρχοντάκη

Η χθεσινή εκδήλωση, όπως είχε αποφασίσει η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του δήμου Ρεθύμνης, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του τέως δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος όπως τονίστηκε έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη του τουρισμού στο Ρέθυμνο και την Κρήτη.

«Είναι φυσικά σαφές ότι για να αποδώσει μια τέτοια προσέγγιση, ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας απαιτεί ισχυρές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, καθώς οι ιδέες και οι δεσμεύσεις δεν είναι τίποτα αν δεν εφαρμοστούν. Και αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του ανθρώπου του οποίου τη μνήμη τιμάμε σήμερα.

Ο, επί 26 χρόνια δήμαρχος Ρεθύμνης, Δημήτρης Αρχοντάκης, κατόρθωσε με την ευφυΐα του, την υψηλή πνευματική του καλλιέργεια, τις εξαιρετικές του διπλωματικές ικανότητες, τη διορατικότητα, τη σκληρή δουλειά και τη βαθιά, αληθινή του αγάπη για το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του, να θέσει την πόλη μας σε μια αδιάκοπη αναπτυξιακή τροχιά που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, οφείλει πολλά στον Δημήτρη Αρχοντάκη, καθώς, το τρίπτυχο πολιτισμός-περιβάλλον-τουρισμός αποτελούσαν για κείνον τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Ρεθύμνου. Επένδυσε και στους τρεις αυτούς τομείς, επιδιώκοντας την ισόρροπη και συγχρονισμένη εξέλιξή τους.

Ανέδειξε το Ρέθυμνο ως σταυροδρόμι πολιτισμών μέσα από την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της πόλης του Ρεθύμνου και των οικισμών. Όλες οι παρεμβάσεις ανάπλασης, απέδιδαν σεβασμό σε όλα τα μνημεία που άφησαν οι λαοί που έμειναν επί αιώνες στο Ρέθυμνο, κυρίως ως κατακτητές. Παράλληλα, άλλαξε τη νοοτροπία των κατοίκων που αντιλήφθηκαν την αξία των μνημείων και συνέδραμαν στην προστασία τους.

Το Ρέθυμνο, από μια επαρχιακή πόλη με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης, μεταμορφώθηκε χάρη στον Δημήτρη Αρχοντάκη σ’ έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό και μια πόλη με ποιότητα ζωής, φιλική και λειτουργική για τους κατοίκους και επισκέπτες της. Η εξέλιξη και η πρόοδος του Ρεθύμνου θα συνδέονται πάντοτε με τα όνομά του και οι άνθρωποί του θα τον θυμούνται με εκτίμηση αγάπη, σεβασμό κι ευγνωμοσύνη.

Με αυτά τα αισθήματα τιμάμε σήμερα τη μνήμη του και την προσφορά του στον τουρισμό του Ρεθύμνου και τη γενικότερη ανάπτυξή του, τα οφέλη της οποίας θα απολαμβάνουν πολλές ακόμη γενιές», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπιρλιράκη παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα.

Η χθεσινή εκδήλωση έκλεισε με μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης.