24 °C Rethymno, GR
29/05/2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Πριν το καλοκαίρι η διακήρυξη του έργου των φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θετικές είναι οι εξελίξεις για το μεγάλο έργο ΣΔΙΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικού ύψους 230 εκ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί πριν το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, η προχθεσινή απόφαση έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου ΣΔΙΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτέλεσε την πρώτη καλή είδηση, καθώς το έργο του πανεπιστημίου Κρήτης περιλαμβάνεται μαζί με αυτό της Θεσσαλίας και της Θράκης στα εγκεκριμένα κονδύλια ύψους 193 εκ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια που απαιτούνται θα προέλθουν από τους ιδιώτες αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών που θα δημιουργηθούν.

Το έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το μεγαλύτερο των παραπάνω και προβλέπει την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στο Ηράκλειο, καθώς και νέο αμφιθέατρο.

Το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα προσεχή 30 χρόνια.

Παράλληλα, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιπρύτανης υποδομών, Κώστας Σπανουδάκης, έως το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να συνεδριάσει και η διυπουργική επιτροπή για το θέμα που αφορά στην  τροποποίηση του έργου «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών πανεπιστημίου Κρήτης», σε ό,τι αφορά την αποπεράτωση του υφιστάμενου παλιού μεγάλου αμφιθεάτρου και να εγκρίνει την ανέγερση νέου κτιρίου αμφιθεάτρου.

Την σχετική απόφαση έχει λάβει η σύγκλητος του πανεπιστήμιου Κρήτης στην συνεδρίασή της τον περασμένο Ιούλιο σε  συνέχεια της συμφωνίας που κατέληξαν η πρυτανική αρχή, οι εκπρόσωποι της γενικής γραμματείας ΣΔΙΤ και οι πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες για την υλοποίηση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει και την κατασκευή μεγάλου αμφιθεάτρου προτείνοντας τη λύση της κατασκευής νέου αμφιθεάτρου αντί της αποπεράτωσης του παλιού κτιρίου της δεκαετίας του 1990.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, ήδη εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την πανεπιστημιούπολη Γάλλου από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πλέον μετά την τροποποίηση της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής ο διαγωνισμός του μεγάλου έργου του πανεπιστημίου Κρήτης θα προκηρυχτεί και μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο πριν το καλοκαίρι.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Σπανουδάκης, ανέφερε:

«Η χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είναι μείζονος σημασίας. Περιμένουμε ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει η Διυπουργική επιτροπή, στην οποία έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα προ μηνών. Παράλληλα στο τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί το τέταρτο μέρος του ανταγωνιστικού διαλόγου, στα νομικά θέματα. Εκτιμούμε ότι στη σύγκλητο του Μαρτίου θα κλείσει ο ανταγωνιστικός διάλογος. Άρα αυτές οι προϋποθέσεις, δηλαδή, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής και η ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, δημιουργούν τις συνθήκες για την διακήρυξη του έργου. Ήδη την Τρίτη εγκρίθηκαν και οι ειδικοί όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η υφιστάμενη πανεπιστημιούπολη δεν είχε μέχρι σήμερα εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Εκεί προβλέπεται και η κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών και είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτελούσε προϋπόθεση για την διακήρυξη του έργου, η οποία και θα γίνει πριν το καλοκαίρι».

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.

Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑμεΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα.