Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει η περιοχή των Αρμένων εδώ και ένα μήνα περίπου. Αιτία είναι η βλάβη που προκλήθηκε στην αντλία νερού, με αποτέλεσμα οι Αρμένοι, ο Σωματάς, ο Άγιος Γεώργιος, ο Παράδεισος και άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή να μην τροφοδοτούνται με επαρκείς ποσότητες. Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής διαμαρτύρονται για τη «λειψυδρία» των τελευταίων ημερών, καθώς όπως σημειώνουν το νερό τρέχει με το σταγονόμετρο από τις βρύσες και σχεδόν κανονική ροή υπάρχει για περίπου 3-4 ώρες την ημέρα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, η ΔΕΥΑΡ προχώρησε αρχικά στην παροχή νερού μέσω εναλλακτικού σχεδίου τροφοδότησης, από δεύτερη γεώτρηση, ενώ προ ημερών επισκευάστηκε η χαλασμένη πομόνα (αντλία νερού) και τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία.
Ωστόσο, το ένα πρόβλημα διαδέχτηκε το άλλο, καθώς μετά την επανασύνδεση της αντλίας, εκτός λειτουργίας τέθηκε ο ηλεκτρικός πίνακας, με αποτέλεσμα να πάψει εκ νέου η κανονική λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας και η παροχή νερού να «επιστρέψει» μέσω της δεύτερης γεώτρησης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΡ, Γιώργο Παπαδάκη, το πρόβλημα με τον πίνακα δεν έχει διευκρινιστεί αν οφείλεται σε ασυμβατότητα με την πομόνα ή σε διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η δημοτική επιχείρηση έχει αναθέσει σε ηλεκτρολόγο την επισκευή του ηλεκτρικού πίνακα.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδάκης σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε τα εξής: «Η αντλία που τροφοδοτεί με νερό Αρμένους, Σωματά, Άγιο Γεώργιο και την ευρύτερη περιοχή χάλασε μέσα στις γιορτές και εν μέσω των διαδικασιών σύνταξης του νέου προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΡ, επομένως δεν μπορούσαμε να την αντικαταστήσουμε αμέσως.
Τροφοδοτήσαμε, λοιπόν, την περιοχή από μια δεύτερη γεώτρηση, όμως οι ποσότητες δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Πριν από περίπου δέκα μέρες αλλάξαμε την πομόνα που είχε χαλάσει, όμως κάηκε ο πίνακας. Έτυχαν όλα μαζί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μείνουν ξανά χωρίς νερό, τις τελευταίες μέρες. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ ή για ασυμβατότητα της αντλίας με τον πίνακα. Ψάχνουμε το πρόβλημα και επιδιώκουμε να το λύσουμε, γι’ αυτό έχουμε αναθέσει σε ηλεκτρολόγο να φτιάξει νέο πίνακα.
Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχει καθόλου νερό στην περιοχή, απλά οι ποσότητες δεν επαρκούν και ειδικά οι περιοχές που βρίσκονται στα ψηλά σημεία, όπως ο Άγιος Γεώργιος, δεν φτάνει όλες τις ώρες νερό, διότι καταναλώνεται από τους Αρμένους, δηλαδή από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα χαμηλά σημεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα τους αφήσουμε έτσι τους ανθρώπους».
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Αρμένων τονίζουν ότι η έλλειψη νερού έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη, κατηγορούν την ΔΕΥΑΡ για ελλιπή συντήρηση στο δίκτυο υδροδότησης και σημειώνουν την ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο μόνιμη λύση, καθώς ειδικά στους Αρμένους, πέραν των δεκάδων κατοικιών, αναπτύσσεται και έντονη επαγγελματική δραστηριότητα.
Μελέτη για αποχετευτικά δίκτυα στους οικισμούς του Νικηφόρο Φωκά
Εντωμεταξύ με ανακοίνωση η ΔΥΕΑΡ ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η διαδικασία κατάθεσης προσφορών στο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου μελετητή για τη μελέτη αποχέτευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά (Νότιοι οικισμοί. Προσφορές κατέθεσαν 11 ενδιαφερόμενοι και η επιλογή του μελετητή θα γίνει μετά από αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών τους.
Ο προϋπολογισμός για τη μελέτη είναι 499.383,38 ευρώ προ ΦΠΑ και τα χρήματα θα διατεθούν από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡ. Η μελέτη αφορά στην απορρύπανση του συνόλου των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ν. Φωκά, πλην των Ατσιποπούλου, Πρινέ και Γερανίου. Προβλέπεται ο σχεδιασμός των δικτύων αποχέτευσης και τριών μονάδων Βιολογικών Καθαρισμών σύμφωνα με την παρακάτω ομαδοποίηση:
Α) Δίκτυα και μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού, στην οποία θα παροχετεύονται τα λύματα των οικισμών: Κάτω Βαλσαμόνερου, Φραντζεσκιανών Μετοχίων, Γωνιάς, Αθανάτου και Αγίου Ανδρέα.
Β) Δίκτυα και μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού, στην οποία θα παροχετεύονται τα λύματα των οικισμών: Ζουριδίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Γεωργίου, Ρουστίκων, Παλαιλίμνου, Μούντρου, Σαϊτούρων και Καλονύκτη.
Γ) Δίκτυα και μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού, στην οποία θα παροχετεύονται τα λύματα των οικισμών: Άνω Βαλσαμόνερου, Μονοπαρίου, Κάτω Μαλακίου και Άνω Μαλακίου.
Τα υπό μελέτη έργα κρίνονται απαραίτητα, καθώς αποτελούν βασικές υποδομές για την περιβαλλοντική θωράκιση αλλά και ανάπτυξη όλης της Δημοτικής Ενότητας του Ν. Φωκά, τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και την ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής.