22 °C Rethymno, GR
17/09/2021

ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Προβληματισμός για την έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο της εστίασης

Αρνητικό παραμένει το κλίμα στον κλάδο της εστίασης μετά από ένα και πλέον μήνα από την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους σε εξωτερικούς και μόνο χώρους και με περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας και χωρίς μουσική.

Η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται πως καθυστερεί για τον κλάδο, ο οποίος εκπροσωπεί το 2ο μεγαλύτερο της ελληνικής οικονομίας με 80.000 επιχειρήσεις και 432.000 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων επαγγελματιών, φαίνεται ότι αργεί.

Σε τοπικό επίπεδο η εικόνα είναι απογοητευτική όπως λένε οι επιχειρηματίες, αφού η κίνηση είναι υποτονική και τα καταστήματα δουλεύουν καλά μόνο τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα. Το τριήμερο αυτό όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που καταγράφει μια επιχείρηση που παραμένει ανοιχτή επτά μέρες την εβδομάδα με όλα τα λειτουργικά της έξοδα να τρέχουν.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού έχουν αλλάξει σημαντικά τις καταναλωτικές συνθήκες, αφού όσο έντονη και αν είναι η επιθυμία των πολιτών να βγουν έξω και να διασκεδάσουν εν τούτοις τα οικονομικά δεδομένα δεν τους το επιτρέπουν. Για τον λόγο αυτό είναι αρκετά φειδωλοί στις παραγγελίες τους έχοντας βέβαια περιορίσει την έξοδό τους σε μια φορά την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ανατιμήσεις στους καταλόγους των καταστημάτων, οι οποίες ωστόσο όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης είναι όχι επιθυμητές, αλλά αναγκαίες.

Τα οικονομικά δεδομένα για τον κλάδο είναι άσχημα και ευχή και ελπίδα όλων είναι να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει με τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά καταστήματα σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει την λειτουργιά τους ελλείψει αντικείμενου. Την ίδια στιγμή η ανασφάλεια και ο προβληματισμός κυριαρχούν στους επιχειρηματίες που περιμένουν την επομένη εβδομάδα να λάβουν τα χρήματα από το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να ρεφάρουν. Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τον κλάδο, ενώ ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δεν αποκλείουν το χειμώνα να διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, αφού εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, ανέφερε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς δεν υπάρχει τουρισμός. Η όποια κίνηση υπάρχει άφορα στα σαββατοκύριακα, ωστόσο ο περιορισμός του ωραρίου αποτελεί μεγάλο τροχοπέδη γιατί οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να βγαίνουν για φαγητό πιο αργά. Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια ιδίως τα βράδια του σαββατοκύριακου που επιθυμούν να καθίσουν περισσότερο στα καταστήματα μας. Για το λόγο αυτό περιμένουμε πολύ σύντομα τις ανακοινώσεις για επέκταση του ωραρίου. Σε ό,τι αφορά τις καθημερινές δεν υπάρχει καθόλου κίνηση. Είναι αρκετοί συνάδελφοι που δεν έχουν ακόμα ανοίξει τόσο στην περιοχή του Κιουλούμπαση, ενώ σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τη λειτουργία τους πολλά καταστήματα. Όταν δεν υπάρχει κίνηση είναι αδύνατον ένα κατάστημα να μπορέσει να επιβιώσει, για το λόγο αυτό επιλέγουν να μην επανεκκινήσουν την δραστηριότητά τους πολλοί συνάδελφοι αναμένοντας την ενίσχυση του τουρισμού. Από την άλλη υπάρχουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού, καθώς στα καταστήματά μας εργάζονται πολλοί φοιτητές που πλέον δεν βρίσκονται στην πόλη μας. Την ίδια στιγμή όλα τα είδη, όλα τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει στην πόλη, αντιλαμβανόμαστε ότι ο μισός πληθυσμός δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο και ζουν με επιδόματα και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε όπως μπορούμε τις τιμές. Όμως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για εμάς τους ίδιους. Περιμένουμε την επομένη εβδομάδα να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων από το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά στον κλάδο μας και ευτυχώς θα επωφεληθούν από αυτό αρκετοί συνάδελφοι. Βέβαια γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν υπάρξει τουρισμός τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και πολλοί συνάδελφοι θα διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, αφού αν δεν υπάρχει ρευστό δεν μπορεί να κανένα κατάστημα να συνεχίσει τη λειτουργία του».

Υπενθυμίζεται, η ανάγκη ενός ξεκάθαρου και σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου με δεκαετή ορίζοντα, χωρίς αιφνιδιασμούς για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς, θέτοντας παράλληλα το θέμα της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καφέ και στα αλκοολούχα ποτά αλλά και του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος.

Παράλληλα, έντονες είναι οι διεργασίες μεταξύ των επιστημόνων, οι οποίοι αυτήν την εβδομάδα καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τα τελευταία μέτρα τα οποία έχουν απομείνει από το lockdown και εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή αρκετών δραστηριοτήτων.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, σήμερα, συνεδριάζει εκτάκτως και αναμένεται να θέσει το χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι να μπορέσουν να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. Με δεδομένη την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την αισθητή βελτίωση των δεικτών της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» σε μία σειρά θεμάτων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρχής γενομένης από την απαγόρευση κυκλοφορίας οι επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν την επέκταση του ωραρίου κατά μία ώρα. Έτσι η απαγόρευση κυκλοφορίας, κατά το βασικό σενάριο, από τις 12:30 που ξεκινά σήμερα, θα ξεκινά άμεσα, ίσως και από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τις 01:30 την νύχτα. Η ελάφρυνση αυτή θα επιτρέψει στα καταστήματα εστίασης να διευρύνουν το ωράριο κυκλοφορίας τους αλλά και τους ίδιους τους πολίτες να μπορούν να κυκλοφορήσουν για μια ώρα περισσότερο.

Για την εστίαση τώρα, όπως όλα δείχνουν, τέλος φαίνεται πως μπαίνει στην απαγόρευση της μουσικής με τις πληροφορίες να αναφέρουν είναι πιθανόν η μουσική να επιτραπεί ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πάντως, πως μέχρι στιγμής δεν έχει μπει στην συζήτηση το ενδεχόμενο στα καταστήματα εστίασης να επιτραπούν όρθιοι όπως και οι εσωτερικοί χώροι.

Τέλος, ένα ακόμη θέμα που απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια σε όλη την χώρα είναι το πλαίσιο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις – γάμους και βαφτίσεις.

Το βασικό σενάριο θέλει την ημερομηνία ορόσημο να είναι η 1η Ιουλίου, όποτε και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα επιτραπεί η τέλεση των δεξιώσεων με ανώτατο όριο τα 200 άτομα σε ανοιχτά κτήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ωστόσο, φαίνεται πως ο βηματισμός είναι πιθανόν να είναι ακόμα πιο ταχύς, αφού εντός του μήνα ίσως επεκταθεί το όριο στα 200 άτομα και από 1η Ιουλίου στα 250 ή 300.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, δεν φαίνεται πιθανό το σενάριο να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στα άτομα αλλά σε κάθε βήμα θα τίθεται ένα ανώτατο όριο το οποίο από τον Αύγουστο ίσως ξεπεράσει και τα 350 άτομα.