22 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ, ΕΛ.ΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Προβληματισμός για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στην εστίαση

Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού αλλά και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, για να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου, αποτέλεσαν το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, μετά από πρόσκληση της τουριστικής αστυνομίας Ρεθύμνου.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος τουρισμού Δ. Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Σωτήρης Τζατζάκης, ο πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης Μανόλης Τσακαλάκης, ο πρόεδρος και μέλη της Ομοσπονδίας Τουριστικών Κατοικίων & Ενοικιαζόμενών Δωματίων Ν. Ρεθύμνης, ο πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Εστίασης & Αναψυχής Δήμου Ρεθύμνης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Παραλιακής Ζώνης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στον νομό και οι κίνδυνοι τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, αν άμεσα δεν υπάρξει βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου.
Σε σχετικό δελτίο τύπου του συλλόγου ξενοδόχων αναφέρεται:
«Η διοικητής της Τουριστικής Αστυνομίας κα Κανακάκη, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη μη τήρηση των μέτρων σε αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη μας, καθώς και στη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Απηύθυνε θερμή παρότρυνση-προειδοποίηση στους επιχειρηματίες, να εφαρμόσουν πιστά και να διασφαλίσουν, με οποίο κόστος, την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους τους, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να αποφευχθεί η επιβολή των προβλεπόμενων, αυστηρότατων κυρώσεων και προστίμων από την αστυνομία.
Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος υπερθεμάτισε και τόνισε ότι ενώ οι υπηρεσίες δεν επιζητούν την καταστολή αλλά τη συνεργασία, όμως δεν θα διστάσουν να επιβάλλουν ότι κριθεί απαραίτητο για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ανέδειξε την επιβεβλημένη ανάγκη να επιδείξουν όλοι σοβαρότητα και διάθεση συνεργασίας, με πρόκριμα το κοινό καλό και όχι το προσωπικό κέρδος. Εστίασε στον εμβολιασμό των ιδιοκτητών και εργαζομένων στην εστίαση και αναψυχή, χθες όχι αύριο, γιατί θα είναι αργά. Ζήτησε έντονα από τους επιχειρηματίες να συζητούν και να παροτρύνουν συνεχώς το προσωπικό τους, ενημερώνοντας το, ακόμα και με προσωπική γραπτή επιστολή σύστασης ευθύνης, στα πρότυπα της επιστολής που απηύθυνε στους εργαζομένους των ξενοδοχείων της πόλης, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Ο πρόεδρος κ Μ. Τσακαλάκης, οι αντιπρόεδροι και το ΔΣ του Συλλόγου Ξενοδόχων μετέφεραν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της σεζόν. Μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία των ξενοδοχείων τους, τη δυσχέρεια διαχείρισης της ασφάλειας επισκεπτών και προσωπικού. Παραλαληλα, αναφέρθηκαν και στην διαφαινόμενη, ιδιαιτέρως απευκταία, πιθανότητα κλεισίματος των πτήσεων ή επιβολής καραντίνας από χώρες – αιμοδότες του τοπικού τουρισμού. Τέτοια μέτρα είπαν, ισοδυναμούν με το οριστικό τέλος της φετινής τουριστικής χρονιάς.
Ο πρόεδρος των καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής κ. Κλαψινός ζήτησε την απομόνωση των καθ’ έξιν παραβατών, προκειμένου να διαφυλαχτεί η γενικότερη, εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των επιχειρήσεων. Εξέφρασε την υποστήριξη όλων, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων πρόληψης. Διευκρίνισε ότι είναι σε όλους κατανοητή η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας και προστασίας και ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα των σοβαρών επιχειρήσεων.
Ο κ. Μπικάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης Παραλιακής Ζώνης, αναφέρθηκε στη δυσκολία διαχείρισης των πελατών και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου ο κ. Μπικάκης υιοθέτησε την πρόταση της διοικήτριας της τουριστικής αστυνομίας για προσωρινή απομάκρυνση των ναργιλέδων και δεσμεύτηκε να το εισηγηθεί στα καφέ της πόλης, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς. Εξέφρασε την πεποίθηση του για πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να «σωθεί το δάσος και όχι το δέντρο».