23 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο για την κίνηση στην αγορά εν όψει χειμώνα

Σημαντική «ανάσα» για τις τοπικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου δόθηκε από την αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται από τα μέσα Ιουλίου και μετά στο Ρέθυμνο και μετά από πολλούς μήνες οι έμποροι είδαν ρευστότητα στα ταμεία τους.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκε και η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που ήταν αμέσως μετά τις θερινές και ο απολογισμός ήταν θετικός για τον εμπορικό κόσμο καταγράφοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι, όπου η αγορά ήταν «παγωμένη».

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την κίνηση του καλοκαιριού, δεδομένων των επιδημιολογικών συνθηκών πλην όμως προβληματισμένος για το χειμώνα που έρχεται, μιας και η υγειονομική κρίση έχει τεράστιες επιπτώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τον επόμενο μήνα οi επιχειρηματίες θα κάνουν ταμείο για τον απολογισμό της σεζόν αλλά και τον οικονομικό προγραμματισμό τους για υποχρεώσεις που τρέχουν. Ειδικότερα, ο κ. Πολιουδάκης ανέφερε: «Η κίνηση που υπήρξε από τις 10 του Ιούλη μέχρι και το τέλος Αυγούστου ήταν μία «καλή τονωτική ένεση» για την αγορά, καθώς η αγορά κινήθηκε μετά από πολλούς μήνες. Την ίδια στιγμή ικανοποιητική ήταν η κίνηση κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Σεπτεμβρίου, καθώς το άνοιγμα των σχολείων οδήγησε τους ντόπιους καταναλωτές στα τοπικά καταστήματα και έχουμε ακόμα και τουρίστες. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε και μας ξάφνιασε ευχάριστα. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Μπροστά μας, έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, οι επιχειρήσεις έχουν πολλές οικονομικές υποχρεώσεις που τις ακολουθούν από τον καιρό που τα μαγαζιά ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν. Επίσης, αυτόν τον καιρό έχουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και από τέλος του Γενάρη θα πρέπει θα πρέπει να πληρωθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επανέλαβε ότι όλο το διάστημα που τα καταστήματα είχαν κατεβασμένα ρολά, ήταν κλειστά, οι οικονομικές υποχρεώσεις εξακολουθούσαν να τρέχουν και να συσσωρεύονται ως χρέη στους επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του εμπορίου το 2020 ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 13,2% και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 9,87%. Φέτος δε, ουσιαστικά χάθηκε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν λιγότερο από 15 ημέρες εντός της περιόδου αυτής.

Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι των επιχειρήσεων, καθώς οι οικονομικές απώλειες των προηγούμενων μηνών ήταν τεράστιες. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ, όπως τονίζει, αν και ήταν στη σωστή κατεύθυνση εν τούτοις δεν ήταν αρκετά για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συνόλου των επιχειρήσεων που μέχρι και σήμερα βρισκόταν κοντά στο λουκέτο, αλλά και και για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να καλύψουν τις σοβαρές απώλειες που έχουν καταγραφεί στις επιχειρήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας.

Τονίζει ότι κάθε φοροελάφρυνση είναι προς όφελος των επαγγελματιών, τόσο για τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και για τον ΦΠΑ, όμως επισημαίνει πως δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό, όπως προσθέτει απαιτούνται γενναιότερες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά και διεύρυνση των μέτρων, έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι επαγγελματίες. Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, η ουσιαστική ελάφρυνση θα αφορούσε την κατάργηση της επιστροφής της, κάτι που θα έδινε ουσιαστική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τα σημερινά μέτρα, όπως είπε, οι περισσότερες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν το 50% και λιγότερες το 30%.

Η διατήρηση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης εταιρικών κερδών επιχειρήσεων και η παράταση στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και απηχούν πραγματικές ανάγκες και πάγιες διεκδικήσεις της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, σημαντικά αιτήματα του Εμπορίου και όχι μόνο, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και η επέκταση του αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες/ μη μισθωτούς, δεν ικανοποιήθηκαν.

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης ανακοινώνει τη διενέργεια των τοπικών εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης – Κρητών Εμπόριο. Οι εκλογές θα διενεργηθούν το διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου 2021 στα παλαιά γραφεία του Επιμελητήριου Ρεθύμνης (Καστρινογιαννάκη 1, Α όροφος).

Υποψηφιότητες για Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Αντιπρόσωποι για Ο.Ε.Σ.Κ – Κρητών Εμπόριο, μπορούν να κατατεθούν έως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι (ώρα 12:00) στην γραμματεία Νεονάκη Στέλλα στο τηλέφωνο 2831055642 (Επιμελητήριο Ρεθύμνης- 2ος όροφος) και στο e-mail esreth@yahoo.gr.

Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, μπορούν να εξοφλήσουν τη συνδρομή τους μέχρι και την ημέρα των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19.

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, ενημερώνει τα μέλη του, ότι η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 στα παλαιά γραφεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης (Καστρινογιαννάκη 1, Α όροφος).

Σε περίπτωση που η Συνέλευση ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα υπάρξει νέα ενημέρωση προς τα μέλη.