34 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – ΟΑΚ για το έργο του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι

Έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας Κρήτης και Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι.

Το συγκεκριμένο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» πέρασε στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Ωστόσο μετά την ένσταση που υπήρξε στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε απαιτήθηκε η επαναδημοπράτησή του με συμπληρώσεις και βελτιώσεις, που είχαν να κάνουν με εξειδικεύσεις στη γεωλογική μελέτη, αλλά και διαδικασίες για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας του διυλιζόμενου νερού. Οι συμπληρώσεις αυτές ανέβασαν το κόστος του έργου κατά 2 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία διέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης, ώστε το έργο να προχωρήσει. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 22 εκ. ευρώ. Πλέον απαιτείται μια νέα προγραμματική σύμβαση, η οποία θα απαιτεί και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να μπορέσει στη συνέχεια να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, σε μια πόλη όπου οι διακοπές υδροδότησης αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους της. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.

Σε ένα δεκαπενθήμερο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής υδραυλικών έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες του μεγάλου έργου του Ρεθύμνου που αφορά την άρδευση του ανατολικού μετώπου.

Πρόκειται για έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» που έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€.

Οι εργασίες που αφορούν την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων στην περιοχή των Γιαννουδίου, Μυσσιρίων, Ξηρού Χωριού και Αγ. Μάρκου του δήμου Ρεθύμνου έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας. Η δοκιμαστική λειτουργία, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, θα ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, καλώς εχόντων των πραγμάτων για να ακολουθήσει η διαδικασία της αποκατάστασης των δρόμων. «Έχουμε καθυστερήσει στην αποκατάσταση των δρόμων που κατασκευάστηκαν τα δίκτυα, το γνωρίζουμε και δικαίως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, όμως είναι στον προγραμματισμό μας μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία των δικτύων να προχωρήσουμε».

Ακολούθως ,όπως επεσήμανε, θα ξεκινήσει το κεντρικό κομμάτι του έργου από την Πηγή προς τον Πρίνο.

Υπενθυμίζεται ότι το αρδευτικό έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την άρδευση των εκτάσεων, όπως υποστήριξε ο κ. Μαμαγκάκης ενώ παράλληλα, όπως είπε, θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση της ύδρευσης, καθώς σήμερα, ειδικά στην περιοχή των Μισιρίων, πολλοί ποτίζουν με το νερό της ύδρευσης. Με το έργο αυτό υπολογίζεται ότι περίπου 3 χιλιάδες κυβικά νερού την ημέρα θα εξοικονομούνται από το νερό ύδρευσης.