12 °C Rethymno, GR
21/01/2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Προγραμματισμός έργων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρέθυμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης με θέμα τον προγραμματισμό των έργων που κρίνονται απαραίτητα για τη λειτουργία του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη αλλά και ευρύτερα των ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Κρήτης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 27.11.2021, μετά από σχετική πρόσκληση του δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννη Ταταράκη και του προέδρου του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη κ. Ιωσήφ Βούρβαχη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη κ. Γεώργιος Ανδρουλιδάκης, ο πρόεδρος Δ.Δ. Μαριού και υδραυλικός ΤΟΕΒ Κουρταλίωτη κ. Εμμανουήλ Σταυγιανουδάκης, ο πρόεδρος Δ.Δ. Σελλίων κ. Ιωάννης Ξερουδάκης, η πρόεδρος Δ.Δ. Μύρθιου κ. Μαρία Καλατζιδάκη, ο ταμίας ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη κ. Απόστολος Ορφανουδάκης και ο αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Βασιλείου Ευάγγελος Καπετανάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Αγίου Βασιλείου κ. Χαρίλαος Δασκαλάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι δυο βασικοί άξονες της συνάντησης περιλάμβαναν το αίτημα χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση του δικτύου του ΤΟΕΒ Κουρταλίωτη, καθώς και την άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών στήριξης του καθοριστικού έργου που αναπτύσσουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων τόσο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας αλλά και σε όλη την Κρήτη.

Το αίτημα χρηματοδότησης αφορά ένα ευρύ πλέγμα εργασιών που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην αποκατάσταση του υφισταμένου δικτύου με τη συνολική χρηματοδότηση να υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ. Ειδικότερα περιλαμβάνονται εργασίες:

Εκσυγχρονισμού με νέες αντλίες για το κεντρικό αντλιοστάσιο του Κουρταλιώτη

Επισκευής των πινάκων μέσης τάσης του κεντρικού αντλιοστασίου Κουρταλιώτη

Επισκευής των ηλεκτρικών πινάκων του κεντρικού αντλιοστασίου Κουρταλιώτη

Δημιουργίας αποθηκευτικής δεξαμενής 500 κ.μ. στο Δ.Δ. Λευκογείων

Δημιουργίας νέου δικτύου άρδευσης 1 χλμ. στο Δ.Δ. Λευκογείων

Αντικατάστασης μεγάλου μέρους προβλημάτων ανοικτού δικτύου ΤΟΕΒ στην περιοχή Πρέβελη

Αντικατάστασης 1χλμ κλειστού δικτύου Δ.Δ. Μαριού

Δημιουργίας νέας δεξαμενής στο Δ.Δ. Σελλιων, καθώς και δικτύων προς την δεξαμενή και διανεμητικό δίκτυο.

Από τη μεριά του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο, που ήδη πραγματοποίησαν από κοινού με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ταταράκη και τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Ρεθύμνου και άμισθο σύμβουλο του δημάρχου κ. Γιώργο Γιακουμάκη σχετικά με το υπό συζήτηση αίτημα αλλά και ευρύτερα για τις ανάγκες της περιοχής σε θέματα αρδεύσεων αλλά και προσβασιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την άμεση εξεύρεση χρηματοδοτικής λύσης με δεδομένο ότι αποτελεί βασικό αναπτυξιακό στόχο να εκσυγχρονιστεί πλήρως το κεντρικό και τα δευτερεύοντα αντλιοστάσια του οργανισμού και να αντικατασταθούν τα προβληματικά δίκτυα, δημιουργώντας παράλληλα μια δεξαμενή με αποθεματικό χαρακτήρα μαζί με το νέο δίκτυο που θα διασφαλίζει την συνεχή παροχή νερού και την αύξηση στα αρδευόμενα στρέμματα σε όλη την περιοχή.

Ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα αιτήματα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Κρήτης και συγκεκριμένα να ενισχυθεί η κρατική επιχορήγηση προς το αγροτικό τιμολόγιο, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στους ΟΕΒ, να επιχορηγηθούν οι οργανισμοί ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο πλαίσιο που επιχορηγήθηκαν οι δήμοι και να απαλλαγούν από την καταβολή ΦΠΑ και τέλος έγινε αναφορά και στο πάγιο αίτημα των οργανισμών να συνδεθούν οι ενισχύσεις με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ΟΕΒ. Κλείνοντας, ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου και τον προέδρο του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη για την πρόσκληση και τη γόνιμη και σταθερή συνεργασία, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους για την ουσιαστική συμμετοχή, ενώ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μια συνολική παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς για το σύνολο των ζητημάτων που τέθηκαν.