25 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΘΕΣ Η ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Προοπτικές ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου από το Ταμείο Ανάκαμψης

-Η Κ. Νοτοπούλου είχε συναντήσεις με φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες της φετινής σεζόν

Την ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης στον κλάδο του τουρισμού με την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών του επεσήμανε σε φορείς και επιχειρηματίες η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, που χθες βρέθηκε στο Ρέθυμνο.

Η κα Νοτοπούλου συνοδευόμενη από τον βουλευτή του νομού, Ανδρέα Ξανθό, τον γραμματέα της Ν.Ε Ρεθύμνου Θοδωρή Δουλουμπέκη και στελέχη του κόμματος στον νομό, είχε την Κυριακή συνάντηση με επιχειρηματίες του Πλακιά, ενώ χθες συναντήθηκε με εκπρόσωπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, με αυτοδιοικητικούς φορείς του κλάδου και με μέλη του Συλλόγου Ξενοδόχων.

Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι περιορισμένες πληρότητες στα ξενοδοχεία αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε σχετικές δηλώσεις της η τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό συναντήσαμε φορείς, συνομιλήσαμε με επιχειρηματίες του κλάδου. Η πόλη μοιάζει να είναι άδεια αν και σπουδαίος τουριστικός προορισμός. Τα μέτρα ενίσχυσης που έρχονται, έρχονται πολύ καθυστερημένα, αποσπασματικά και αφορούν πάρα πολύ λίγους, ενώ είχαμε και τις δυσάρεστες εξελίξεις με τη Μεγάλη Βρετανία που εξακολουθεί να μας κρατάει εκτός πράσινης λίστας. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να πρασινίσει η χώρα, αλλά και να δώσουμε ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, οι οποίοι ένα χρόνο τώρα περνάνε πάρα πολύ δύσκολα, ζουν το μαρτύριο της σταγόνας και έχουν μείνει παντελώς αβοήθητοι.

Το Ρέθυμνο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα βιώσιμου προορισμού με βιώσιμο τουρισμό. Δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας με το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε δηλαδή ένα μοντέλο τουρισμού ανθεκτικό, πράσινο με κυκλική οικονομία που θα φέρνει τα μέγιστα αποτελέσματα και οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες. Ο τόπος έχει επιχειρηματίες και εργαζόμενους με εξαιρετικές ιδέες. Τώρα είναι η ώρα για τον εναλλακτικό τουρισμό. Να τον κάνουμε πράξη 365 μέρες τον χρόνο. Αυτό όμως προϋποθέτει εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επιβιώνουν από αυτή την κρίση».

Η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τη σημασία του ταμείου ανάκαμψης για τον τουριστικό κλάδο λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στον τουρισμό να θωρακιστεί. Η κυβέρνηση αφήνει άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη, καθώς από ότι μας είπαν και οι φορείς δεν συμμετείχαν σε καμιά διαβούλευση. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται το μέλλον του τόπου, ερήμην της κοινωνίας, ερήμην των παραγωγικών φορέων και ερήμην του κόσμου της εργασίας. Αυτή είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε μαζί, γιατί αν θέλουμε να πιστεύουμε πως ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουμε σε μορφές βιώσιμου τουρισμού».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε: «αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη περίοδο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναθερμάνει την επαφή του με την κοινωνία και τους εργαζόμενος με κρίσιμους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση που αυτή την περίοδο συνεχίζουν να είναι σε μεγάλη δυσκολία και υπάρχει και μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχτεί η τουριστική σεζόν. Με την παρουσία της κ. Νοτοπούλου, που είναι η αρμόδια τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε μια πλήρη εικόνα των προβλημάτων, των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων για να αναπτυχτεί αυτός ο κρίσιμος τομέας στην περιοχή μας. Η εικόνα που έχουμε από τις επαφές που κάναμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη επισφάλεια και αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχτεί η σεζόν. Εμείς θεωρούμε ότι πέρα από την αναγκαία στήριξη από την κυβέρνηση της εργασίας, του εισοδήματος των ανθρώπων, των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να κινηθούνε με ένα βιώσιμο τρόπο στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα αυξημένα υγειονομικά στάνταρ: υψηλού επιπέδου υγειονομικά στάνταρ ως κρίσιμη προϋπόθεση εισόδου στην χώρα το αρνητικό μοριακό τεστ με επαναλαμβανόμενα εβδομαδιαία rapid test και όχι self test που θα γίνονται στο προσωπικό, στους εργαζόμενους στην εστίαση, στον τουρισμό και σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους επισκέπτες».