Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρηματιών για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, με στόχο την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση παλαιών και νέων επιχειρηματιών, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και αφορά τους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών.
Από τα 22,5 εκατ. ευρώ τα 18 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για υφιστάμενες επιχειρήσεις (Μεταποίηση 4.500.000 ευρώ, Τουρισμός 6.300.000 ευρώ, Εμπόριο-Υπηρεσίες 7.200.000 ευρώ) και τα 4.500.000 ευρώ της δημόσιας επιχορήγησης, προορίζονται για υπό σύσταση επιχειρήσεις.
Η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Αναπτυξιακή Κρήτης και τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού, ξεκίνησε χθες από το Ρέθυμνο και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες παρουσιάσεις στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις του νησιού. Μάλιστα, στο νομό Ρεθύμνου θα γίνει και δεύτερη παρουσίαση και συγκεκριμένα την Παρασκευή στο Δημαρχείο Μυλοποτάμου, στο Πέραμα.
«Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει ένα αναζωογονητικό αναπτυξιακό εργαλείο για την επιχειρηματικότητα με την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή του θα είναι ευέλικτη και χωρίς καθυστερήσεις. Ο ενεργός ρόλος που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης, ως επόπτης της αξιοποίησης και αξιολόγησης, θα είναι καθοριστικός παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της άμεσης και ευέλικτης υλοποίησης του προγράμματος» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κατά την παρουσίαση του προγράμματος.
Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων του νησιού που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προκήρυξη του προγράμματος, τονίζοντας πως θα αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, κάλεσαν τους επιχειρηματίες του νησιού, αλλά και τους υποψήφιους νέους επιχειρηματίες, να υποβάλλουν προτάσεις επενδυτικών σχεδίων, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 25 Απριλίου.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής, η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Ανέρχεται σε 456 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, εκ των οποίων τα 22,5 εκ. ευρώ εντάσσονται στον άξονα προτεραιότητας 4 «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Κρήτης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου και αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Κρήτης.
Αναλυτικά
Με 22,5 εκ. ευρώ ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού
• «Τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία» χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα Περιφέρεια και Επιμελητήρια
Εικοσιδυόμιση εκατομμύρια ευρώ για παλιούς και νέους επιχειρηματίες διαθέτει από το ΠΕΠ Κρήτης η Περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού και να τονωθεί η τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα αφορά τους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 25 Απριλίου.
Αρχής γενομένης από το Ρέθυμνο ξεκίνησε χθες η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος από την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή (εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη), τους προέδρους των Επιμελητήριων Κρήτης, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Κώστα Λαμπρινού. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Αναπτυξιακή Κρήτης, και τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού και αναμένεται να τονώσει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευρύτερα την οικονομία του νησιού, ενώ βασικός στόχος θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει ένα αναζωογονητικό αναπτυξιακό εργαλείο για την επιχειρηματικότητα με την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή του θα είναι ευέλικτη και χωρίς καθυστερήσεις. Ο ενεργός ρόλος που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης ως επόπτης της αξιοποίησης και αξιολόγησης, θα είναι καθοριστικός παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της άμεσης, και ευέλικτης υλοποίησης του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.
Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων του νησιού που παραβρέθηκαν στην χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος στο Ρέθυμνο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προκήρυξη του προγράμματος υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης και κάλεσαν τους επιχειρηματίες του νησιού αλλά και τους νέους υποψήφιους επιχειρηματίες, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις προβλεπόμενες ημερομηνίες από 25 Φεβρουαρίου έως 25 Απριλίου 2013.
«Οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι το κυριότερο εργαλείο που διαθέτει η χώρα μας σήμερα, προκειμένου να δώσει οξυγόνο στην πραγματική οικονομία. Να στηρίξει την απασχόληση και να δημιουργήσει ευκαιρίες για χιλιάδες ανθρώπους, που βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, αυτό το πολύτιμο όπλο παραμένει αναξιοποίητο, στο πλαίσιο μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, που λειτουργεί στη λογική των «εύκολων» λύσεων. Εδώ και δύο χρόνια αντί να μπαίνει το μαχαίρι στις σπατάλες του κράτους, μπαίνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντί να αξιοποιούνται πόροι για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, το κράτος κηρύσσει ουσιαστικά στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει σε προτεραιότητα την χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να κινητοποιηθούν έργα και επενδύσεις. Πλέον, δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες ούτε περιθώρια καθυστέρησης. Για την έξοδο από την κρίση, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Κι αυτός περνάει από τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα. Μέσα από νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας, θα παράγουν έσοδα για το κράτος και όφελος για την ελληνική κοινωνία. Ας δώσουν λοιπόν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Ας τους δώσουν την ευκαιρία να επιβιώσουν, να ανασάνουν και να δημιουργήσουν.
Παρεμβάσεις όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα, μπορούν σίγουρα να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως περισσότερες. Και ως Επιμελητήριο Ρεθύμνης θα συνεχίσουμε να τις διεκδικούμε και να τις υποστηρίζουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ανέφερε πως το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει ένα ικανό αριθμό θέσεων εργασίας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρκετό χρόνο να προετοιμαστούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Θέλουμε να υπάρξει συμμετοχή από τις επιχειρήσεις, θα δώσουμε μια τόνωση στην αγορά με σκοπό να «χτυπήσουμε» την ανεργία που είναι ένα βασικό ζητούμενο και να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του νησιού μας και τις υπηρεσίες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης είπε: «Στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, τα Επιμελητήρια και η Περιφέρεια ενισχύουμε τις κρητικές επιχειρήσεις υφιστάμενες και νέες, δίδοντας ώθηση στην ανάπτυξη και στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η ανάπτυξη με τα 22.5 εκ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι καλύτερες προτάσεις που θα αξιολογηθούν αντικειμενικά».
«Οι επιχειρήσεις βιώνουν καθημερινά ένα γολγοθά. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προκήρυξη του προγράμματος στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ. Είναι κάτι που χρειάζονταν οι επιχειρήσεις του νησιού και αναμένουμε να δώσει ανάσα και κίνητρα για νέες επενδύσεις που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας» τόνισε ο κ. Θωμάς Χαριτάκης, πρόεδρος ΕΒΕ Λασιθίου.
Τα επιμελητήρια του νησιού θα ενημερώσουν με αναλυτικές παρουσιάσεις σε όλους τους νομούς τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Η αρχή έγινε χθες από το Ρέθυμνο, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Επιμελητήριο για να παρακολουθήσει τα όσα το πρόγραμμα περιλαμβάνει αλλά και τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θέτει, στις υπόλοιπες πόλεις του νησιού έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συναντήσεις:
– Χανιά 11/2 7:00 μ.μ. Επιμελητήριο Χανίων.
– Άγιος Νικόλαος 13/2 7:00 μ.μ. Επιμελητήριο Λασιθίου.
– Πέραμα Μυλοποτάμου 8/2 6:00 μ.μ.
– Κίσσαμος 12/2 6:00 μ.μ.
– Σητεία 14/2 6:00 μ.μ.
– Αναμένεται να καθοριστούν ημερομηνίες ενημέρωσης του προγράμματος στην Ιεράπετρα και σε άλλους δήμους της ενδοχώρας της Κρήτης.
– Σκοπός του Προγράμματος:
Η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής, η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
– Προϋπολογισμός του Προγράμματος:
Ανέρχεται σε 456,0 εκ. ευρώ για το σύνολο των 13 Διοικητικών Περιφερειών της χώρας και των πέντε Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, εκ των οποίων τα 22,5 εκ. ευρώ εντάσσονται στον άξονα προτεραιότητας 4 «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Κρήτης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου και αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Κρήτης.
-Φορείς Διαχείρισης – Υλοποίησης Προγράμματος:
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΥΔ ΕΠΑΕ), ο ενδιάμεσος φορέας του ΕΠΑΕ (ΕΦΕΠΑΕ) και η Περιφέρεια Κρήτης.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Κρήτης συμβάλλει στην:
• Εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων επιλεξιμότητας επιχειρήσεων (καθεστώς ενίσχυσης, ποσοστά Δημόσιας Χρηματοδότησης, επιλέξιμοι ΚΑΔ κτλ.).
• Στελέχωση των επιτροπών αξιολόγησης (πρόεδρος και πλειοψηφία μελών) και συνεπώς: α) στην εποπτεία της διαδικασίας αξιολόγησης και β) στην επιλογή των προς χρηματοδότηση προτάσεων.
• Στελέχωση των επιτροπών παρακολούθησης μετά την ένταξη και συνεπώς στον έλεγχο επί ζητημάτων τροποποίησης των σχεδίων, επιλεξιμότητας επενδυτικών μεταβολών, παραλαβής ολοκληρωμένων έργων κ.τ.λ.
– Επιλέξιμες Επιχειρήσεις:
Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν στις θεματικές ενότητες «Μεταποίηση», «Τουρισμός» και «Εμπόριο-Υπηρεσίες» η επιλογή των οποίων σχετίζεται με το δηλούμενο/ους (προτεινόμενο/ους) επιλέξιμο/ους ΚΑΔ σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του Οδηγού του Προγράμματος και σε περίπτωση πρόθεσης ενίσχυσης δύο ή περισσότερων ΚΑΔ, όλοι οι δηλούμενοι προς ενίσχυση ΚΑΔ πρέπει να ανήκουν στην ίδια Θεματική Ενότητα.
Ενισχύονται υφιστάμενες και νέες -υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, ως ακολούθως:
1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις: αυτές που μέχρι την 31. 12. 2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και που θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους Κ. Α. Δ. πριν την υποβολή της πρότασής τους, ενώ ενισχύονται με την ακόλουθη κατανομή Δημόσιας Επιχορήγησης ανά θεματική ενότητα:
Περιφέρεια Συνολική Δ/Δ Μεταποίηση Τουρισμός Εμπόριο –
Κρήτης σε € (€) (€) Υπηρεσίες (€)
18.000.000,00 4.500.000,00 6.300.000,00 7.200.000,00
2. Νέες – υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των υφιστάμενων. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης και οι υπό σύσταση πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης, ενώ στο σύνολό τους ενισχύονται με το ποσό των 4. 500. 000 ευρώ Δημόσιας Επιχορήγησης.
– Όρια Προϋπολογισμών, Ποσοστά Ενίσχυσης.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου δύναται να κυμαίνεται:
• από 30.000,00 ευρώ έως 300.000,00 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση»,
• από 20.000,00 ευρώ έως 300.000,00 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα «Τουρισμός» και
• από 20.000,00 ευρώ έως 100.000,00 ευρώ για τη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο-Υπηρεσίες».
Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε έργου μπορεί να υπερβαίνει τα παραπάνω μέγιστα όρια, ενώ αποκλείονται οι προτάσεις και απεντάσσονται τα έργα των οποίων ο προϋπολογισμός παραβιάζει τα παραπάνω ελάχιστα όρια.
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους ή/και δάνειο. Το δάνειο μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, ενώ οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα μπορούν να κάνουν χρήση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος JEREMIE, τα οποία διατίθενται μέσω των Τραπεζών.
– Διάρκεια υλοποίησης Επενδυτικών Έργων.
Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15) μήνες για τις Θεματικές Ενότητες «Μεταποίηση» και «Τουρισμός» και τους δώδεκα (12) μήνες για τη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο -Υπηρεσίες», ενώ υπάρχει η δυνατότητα τρίμηνης παράτασης μετά από αίτημα του δικαιούχου, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει την 30/06/2015.
– Επιλέξιμες Δαπάνες – Υποβολή Προτάσεων.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών, καθώς και του συνόλου των νομικών δεσμεύσεων έκαστου έργου για την περιφέρεια Κρήτης, ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης στο πρόγραμμα, ενώ ως ημερομηνία λήξης, η συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει την 30/06/2015 σε περιπτώσεις παρατάσεων υλοποίησης. Οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών με αντίστοιχα τα όριά τους ανά θεματική ενότητα, επί του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού έκαστου έργου είναι τα ακόλουθα:
Α/Α Κατηγορία Δαπάνης Μέγιστο επιλέξιμο ποσό ή ποσοστό
στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό του έργου
Μεταποίηση Τουρισμός Εμπόριο Υπηρεσίες
1. Κτίρια, εγκαταστάσεις
και περιβάλλον χώρος 60% 80% 60%
2. Μηχανήματα – Εξοπλισμός 100% 100% 100%
3. Μεταφορικά Μέσα
(επαγγελματικής χρήσης) 15.000€ 15.000€ 10.000€
4. Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις
Προστασίας Περιβάλλοντος και
Εξοικονόμησης Ενέργειας 100% 100% 100%
5. Δικαιώματα τεχνογνωσίας 20% 20% 20%
6. Πιστοποίηση συστημάτων
διασφάλισης ποιότητας 6.000€ 6.000€ 6.000€
7. Λογισμικό 30.000€ 30.000€ 10.000€
8. Προβολή – Προώθηση 20.000€ 30.000€ 10.000€
9. Συμβουλευτικές υπηρεσίες 10.000€ 10.000€ 10.000€
10. Λειτουργικές δαπάνες μόνο για
τις νέες- υπό σύσταση μικρές επιχειρήσεις
(ποσοστό χρηματοδότησης 25%) 40% 40% 40%
Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 25 Μαρτίου στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www. ependyseis. gr, www. ependyseis. gr/mis <http://www. ependyseis. gr/mis>). Μετά το τέλος της προθεσμίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή νέας πρότασης. Οι Φυσικοί Φάκελοι Υποψηφιότητας (σε έντυπη μορφή ένα αντίγραφο), υποβάλλονται το αργότερο εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων σε ένα από τα Καταστήματα της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στα γραφεία των τεσσάρων επιμελητηρίων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων ή στα γραφεία της Αναπτυξιακής Κρήτης, σημείο το οποίο έχει ήδη δηλωθεί κατά την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης.