28 °C Rethymno, GR
20/09/2021

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 37 ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Προς οριστική κατάργηση το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Σε οριστική αναστολή έναρξης της λειτουργίας φαίνεται πως μπαίνουν 37 σχεδιαζόμενα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας μεταξύ των οποίων έξι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης -και το τμήμα Μουσικών Σπουδών Ρεθύμνου που έχει ΦΕΚ ίδρυσης το Μάιο του 2019, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρότι ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή της.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δόθηκε χρόνος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που ανέλαβε τις αρμοδιότητες της ΑΔΙΠ, να προχωρήσει σε αξιολόγηση των 37 τμημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγησή τους δεν προχωράει από την ΕΘΑΑΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη.

Από τα 37 τμήματα τα έξι αφορούν στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ένα τμήμα είναι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ρέθυμνου.

Αναλυτικά, πρόκειται για τα παρακάτω τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ:

Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων – Σχολή Γεωπονίας (Ηράκλειο)

 • Τμήμα Φυσικοθεραπείας – Σχολή Επιστημών Υγείας (Ιεράπετρα)
 • Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού -Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος)
 • Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής -Σχολή Μηχανικών (Ηράκλειο)
 • Τμήμα Χημικών Μηχανικών -Σχολή Μηχανικών (Χανιά)
 • Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Σχολή Μουσικής και Οπτικοαουστικών Τεχνολογιών (Ρέθυμνο)

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΘΑΑΕ (εθνική αρχή ανεξάρτητης εκπαίδευσης) το μοναδικό φάκελο που εξετάζει είναι του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση να συγχωνευθεί με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος και να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε το 1929 από τον Ελ. Βενιζέλο.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για δημιουργία νέων τμημάτων από τον Κ. Γαβρόγλου, προεκλογικά, για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Τα εν λόγω τμήματα, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, δημιουργήθηκαν:

 • χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
 • χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
 • χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
 • χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Πάντως ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά επίσημη απόφαση που να έχει φτάσει σε γνώση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αναφορικά με την κατάργηση των τμημάτων του.

Διευκρίνισε ωστόσο, πως ακόμα και αν το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ρεθύμνου τελικώς οδηγηθεί σε αναστολή έναρξης λειτουργίας ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, καθώς σχεδιάζεται να ανεγερθούν κτίρια, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στου Γάλλου, τότε όπως επισημαίνει θα έχει προοπτικές ανάπτυξης το τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια επίσημη απόφαση που να είναι εις γνώση μας. Στο ΕΛΜΕΠΑ είχε γίνει αρκετή δουλειά από τις επιτροπές για το σχεδιασμό των νέων τμημάτων. Αυτή τη στιγμή για μας το βασικό είναι να λύσουμε τα θέματα της στέγασης του νέου πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο για το οποίο αυτή τη στιγμή γίνονται συστηματικές ενέργειες. Οι σημερινές εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόμαστε είναι αλήθεια ότι δεν μπορούν άμεσα να στεγάσουν ένα τμήμα Μουσικών Σπουδών, που είναι το τμήμα που έχει ιδρυθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του λειτουργία. Βέβαια έχει γίνει αρκετή δουλειά όσον αφορά τη λειτουργία αυτού του τμήματος σε σχέση με την ακαδημαϊκή του οργάνωση, όμως χωρίς χώρους είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι αλήθεια ότι ένα τμήμα μουσικών σπουδών λείπει από την Κρήτη, είναι ένα τμήμα που η λειτουργία του και το αντικείμενό του δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλες ακαδημαϊκές σπουδές που υπάρχουν στο νησί.

Επειδή η Κρήτη έχει μια παράδοση στη μουσική και είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και το ΕΛΜΕΠΑ ως μεσογειακό πανεπιστήμιο θέλει να έχει ένα ρόλο στη Μεσόγειο, θεωρώ ότι στο μέλλον αρμόζει ένα τέτοιο τμήμα να λειτουργεί στο Ρέθυμνο. Όμως πρέπει να υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές για να υπάρξει μια σωστή οργάνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Ρέθυμνο υπάρχουν άτομα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτό, όπως ο κ. Κουμεντάκης διευθυντής της Λυρικής Σκηνής και ο κ. Κυριακάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμη και Τέχνης, ο οποίος εθελοντικά είχε συνεισφέρει στην ακαδημαϊκή οργάνωση του τμήματος μουσικών σπουδών. Οπότε θεωρώ ότι ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για πλήρη αναστολή, όταν κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος με σωστές δυνατότητες στέγασης και δυνατότητες επένδυσης από την πολιτεία το Τμήμα Μουσικών Σπουδών θα έχει σημαντικές προοπτικές».

Αυτοδύναμο και ανταγωνιστικό το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου απέκτησε αυτοδύναμη λειτουργία μετά το διορισμό των: Μαρίας Μαρκάκη, σε θέση επίκουρης καθηγήτριας με γνωστικό αντικείμενο «Εφαρμοσμένη Οικονομική της Παραγωγικής Δομής» και Ιωάννη Φανουργιάκη, σε θέση επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Υπηρεσιών και Οργανισμών», διαθέτοντας πλέον 9 μέλη ΔΕΠ στο δυναμικό του.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, στις 2 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση του αυτοδύναμου Τμήματος, όπου αποφασίστηκε να εισηγηθεί στην Σύγκλητο του Ιδρύματος την ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» (MSc in Management and Digital Transformation).

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, έχει ως επιστημονικούς στόχους:

 • Την κατάρτιση εξειδικευμένων επιστημόνων που θα συμβάλλουν στις νέες ανάγκες της Διοίκησης και στη διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού επιχειρήσεων και οργανισμών.
 • Τη δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή θεωρητική κατάρτιση και τεχνογνωσία ικανά να καλύψουν με επάρκεια τις ανάγκες που επιβάλλει η ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική εξέλιξη στον τομέα της πληροφορικής και της διοίκησης, αλλά και να αποτελεί τον πυρήνα επιμόρφωσης – κατάρτισης του κοινωνικού συνόλου.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, οργανώνεται σε τρεις κατευθύνσεις: «Επιστήμη Δεδομένων», «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών», «Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Καινοτομία». Η χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται στα τρία εξάμηνα με τις σπουδές στο ΠΜΣ να είναι δωρεάν.

Οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές σε δωρεάν μεταπτυχιακό εντός του Τμήματος.

Επίσης, ειδικά για φέτος οι 10 πρώτοι νεοεισαχθέντες προπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν με υποτροφία στο Τμήμα με δυνατότητα τετραετούς διάρκειας και ποσού που μπορεί να φτάσει τα 10.000 Ε συνολικά.

«Τα παραπάνω καθιστούν πλέον το Τμήμα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ελκυστικό προς τους υποψήφιους φοιτητές και δείχνουν ξεκάθαρα πως το Τμήμα είναι σε φάση ανάπτυξης» σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης.