29 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΠΟΙΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Προς την καρδιά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (ημερ. θαν. 20.9.1971), το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνει μια παράσταση – αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή μας, διαγράφοντας την τροχιά «προς την καρδιά της ποίησής» του. Μια παράσταση στην οποία ανθρώπινη φωνή και ήχοι πιάνου διαμεσολαβούν για να μεταφέρουν στους θεατές τις ψυχικές εικόνες του Σεφέρη και, τελικά, να τους κατευθύνουν στο ορατό μαζί και μυστικό τοπίο της ενεργειακής υπόστασης του λόγου του ποιητή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού κέντρου Ηρακλείου, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00.

Η παράσταση «Προς την καρδιά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη» εκκινεί από την ανάγνωση ποιημάτων του Σεφέρη, στην οποία «εισβάλλει» και επενεργεί η μουσική αφήγηση, προτρέποντας σε ένα διάλογο μεταξύ ποίησης και μουσικής και διανοίγοντας την προοπτική στον θεατή να βλέπει τις δύο μυθοπλασίες τη μία μέσα στην άλλη και διά της άλλης. Μια παράσταση την οποία συνθέτουν ποιήματα του Σεφέρη, επιλεγμένα από τις ποιητικές συλλογές Γυμνοπαιδία, Ημερολόγια καταστρώματος Β’ και Γ’ και Τρία κρυφά ποιήματα που επενδύονται με τους ήχους του Erik Satie, των Radiohead, του Henri Mancini και του Στάθη Άννινου.

Ο λόγος του ποιητή διαβιβάζεται στο κοινό μέσα από τη φωνή του ηρακλειώτη ηθοποιού Κωνσταντίνου Μεταξάκη δημιουργώντας μια συνεκτική ποιητική ατμόσφαιρα και ο μουσικός και συνθέτης Στάθης Άννινος είναι έτοιμος να αυτοσχεδιάσει επί σκηνής και να αλληλεπιδράσει καίρια με τις ποιότητες, την αισθητική και τον χώρο του ποιητή.

Κι όπως ο ίδιος ο Σεφέρης έγραφε στις Δοκιμές του ότι «για να εκφράσει τη συγκίνησή του ένας ποιητής πρέπει να βρει μια σκηνοθεσία καταστάσεων, ένα πλαίσιο γεγονότων, ένα μορφικό τύπο, που θα είναι όπως το πλαίσιο ενός στοχάστρου∙ όταν οι αισθήσεις κοιτάξουν το στόχαστρο, θα βρουν τη συγκίνηση», και αυτό και έπραττε, έτσι και οι δημιουργοί της παράστασης επενδύουν στη συνεχή διολίσθηση της ομιλούσας φωνής στα μουσικά επίπεδα με εξωποιητικούς, μουσικούς ήχους και ηχοτοπία, και τανάπαλιν, για να πολλαπλασιάσουν τη συγκίνηση του ποιητή και να τη διοχετεύσουν στο κοινό με τρόπο μυσταγωγικό.

Απαγγελία: Κωνσταντίνος Μεταξάκης

Μουσική επιμέλεια / Πιάνο: Στάθης Άννινος

Επιλογή των «κυπριακών» ποιημάτων: Μιχάλης Πιερρής

Σύλληψη ιδέας: Γιώργος ΠαλαμιώτηςΦένια Παπαδόδημα (Ελαιώνας Festival)

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00)
  • Το viva.gr, από εδώ: https://bit.ly/2Z1OsV3

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ενημερώνει το κοινό ότι όλες οι κλειστές του Αίθουσες λειτουργούν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 85% της πληρότητάς τους. Για την είσοδο στις παραστάσεις, οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον Covid-19 (ΦΕΚ 4206/12-09-2021 τεύχος Β’).