30 °C Rethymno, GR
15/08/2022

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙΡΟ

Προσαρμογή επιχειρηματιών εστίασης στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

- Αν και είναι απόλυτα σύμφωνοι με την εφαρμογή του μέτρου αποκλειστικής πρόσβασης στους εμβολιασμένους, εν τούτοις εκφράζουν φόβους για σημαντικές οικονομικές απώλειες

Σε εφαρμογή τέθηκαν από χθες και για τους επόμενους έξι μήνες – μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2022 νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα ή δύο -ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται- rapid τεστ την εβδομάδα. Το τεστ θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου – 10 ευρώ ανά τεστ. Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Οι κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και αυτοί της διασκέδασης, θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Το ίδιο και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης.

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, τα καταστήματα εστίασης θα αποτελούν αμιγείς χώρους μόνο για πλήρως εμβολιασμένους. Θα έχουν χωρητικότητα 85% ενώ οι πελάτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, τα οποία θα κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή είτε σε φωτοτυπία. Ειδική αναφορά γίνεται στα παιδιά από 5 έως 11 ετών τα οποία μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης με δήλωση αρνητικού self test τελευταίου 24ώρου, στην οποία θα προβαίνει γονέας ή κηδεμόνας.

Αντίθετα όσοι πολίτες έχουν ανοσία, φυσική διά της νόσησης ή μέσω του εμβολιασμού, θα απολαμβάνουν την καθημερινότητα χωρίς ελέγχους και έχοντας ελεύθερη είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους, τόσο εργασιακούς όσο και ψυχαγωγίας και άθλησης. Διαβατήριο για την ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή νόσησης).

Οι επαγγελματίες εστίασης Ρεθύμνου προετοιμάζονται σιγά-σιγά για τα νέα μέτρα αφού, όπως λένε, πρακτικά αυτά στον νομό θα ξεκινήσουν στο τέλος του επόμενου μήνα μιας και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν ούτως ή άλλως για το φαγητό τους εξωτερικούς χώρους. Από την άλλη αν και οι ίδιοι εμφανίζονται σύμφωνα με το μέτρο θεωρώντας πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να εξασφαλίζεται η υγειονομική ασφάλεια των πελατών τους, εν τούτοις εμφανίζονται προβληματισμένοι υποστηρίζοντας ότι θα καταγράψουν σημαντική μείωση του τζίρου που θα φτάσει το 35-40%, καθώς πολλές παρέες είναι μικτές άρα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Οι ίδιοι πάντως σε επίπεδο σωματείου ενημερώνονται αναλυτικά για τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ, μεταφέροντας τις αντίστοιχες πληροφορίες στους πελάτες, ευελπιστώντας ότι το διάστημα του ενός μηνός που μεσολαβεί μέχρι να αρχίζει να εφαρμόζεται στην πράξη των μέτρο θα είναι αρκετό ώστε να πειστούν οι μέχρι σήμερα επιφυλακτικοί πολίτες και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να απολαμβάνουν όλοι το φαγητό τους και τον καφέ τους. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι οι επιχειρηματίες που προσανατολίζονται στην αξιοποίηση των εξωτερικών τους χώρων στους οποίους θα τοποθετηθούν θερμαντικά σώματα ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν εκεί ανεμβολίαστους πελάτες.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου, Aνδρέας Κλαψινός ανέφερε:

«Ετοιμαζόμαστε σταδιακά για τα νέα μέτρα. Ουσιαστικά τους εσωτερικούς χώρους στο Ρέθυμνο θα ξεκινήσουμε να τους χρησιμοποιούμε από το τέλος Οκτωβρίου λόγω των καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη μας. Όμως δη σήμερα ενημερώνουμε τα μέλη του σωματείου για τις υποχρεώσεις τους καθώς στο εξής απαγορεύεται η είσοδος εντός καταστήματος για τους ανεμβολίαστους. Για τη χρήση wc ή πληρωμής με κάρτας είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικής μάσκας. Παράλληλα αν και δεν έχει ξεκινήσει προς το παρόν κάποια προετοιμασία για την αξιοποίηση εξωτερικών χώρων με προσθήκη θερμαντικών σωμάτων ωστόσο σίγουρα θα συμβεί σε όσα καταστήματα χρησιμοποιήσουν τον χειμώνα εξωτερικό χώρο προκειμένου να εξυπηρετούν ανεμβολίαστους. Αν έχουν ανοιχτές τρεις εισόδους-εξόδους ο χώρος θεωρείται εξωτερικός. Στο εξής κάθε κατάστημα θα διαθέτει ένα άτομο από το προσωπικό του το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τη διαδικασία του έλεγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πελατών. Εμείς θα ενημερώνουμε από τώρα τους πελάτες μου για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Σαν εστίαση θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα τον νομό γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και θέλουμε οι πελάτες μας να νιώθουν ασφαλείς στα κατάστημα μας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι μας είναι και αυτοί εμβολιασμένοι. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι από το μέτρο αυτό θα έχουμε σημαντικές οικονομικές απώλειες, τις οποίες τις έχουμε υπολογίσει, εκτιμώντας ότι η μείωση του τζίρου θα φτάσει το 35-40% γιατί υπάρχουν παρέες μεικτές, με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πελάτες τους οποίους θα χάσουμε. Όμως το σωστό είναι να είμαστε ασφαλείς και αυτό προέχει. Και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε η πλειοψηφία και ότι όσοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί τον επόμενο μήνα θα το κάνουν. Από την άλλη τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και ανέρχονται σε 5.000 ευρώ από την πρώτη παράβαση και γνωρίζουμε οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και δεν θα χαριστούν οι ελεγκτές σε κανέναν. Άλλωστε κανένας συνάδελφος δεν έχει τη δυνατότητα να ρισκάρει και να του επιβληθεί πρόστιμο».