28 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ

Προσαρμογή σε νέα μέτρα από σήμερα για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης του Ρεθύμνου

-Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ από σήμερα στους εσωτερικούς χώρους

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα και ως το τέλος Αυγούστου τα νέα μέτρα για τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, τα οποία ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με αυτά από σήμερα και μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν κυρίως με εμβολιασμένους. Ειδικότερα, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωρητικότητας. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν οι ανήλικοι κάτω από το όριο ηλικίας που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι. Οι κλειστοί χώροι τους θα είναι υποχρεωτικά αμιγείς.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπων εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους.

Ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ με τις λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να βρίσκονται σε σύγχυση περιμένοντας διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι επιχειρηματίες του νομού στα «Ρ.Ν.», οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αφορούν στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, όπου κάθε επαγγελματίας θα έχει δικαίωμα να επιλέξει αν το κατάστημά του θα λειτουργεί με αυξημένη πληρότητα έως και 85% και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους πελάτες ή αν θα λειτουργεί ως μεικτό με περιορισμένη πληρότητα στο 50% και υποχρεωτική την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού μοριακού ή rapid test.

Σε γενικές γραμμές οι επιχειρηματίες εστίασης αντιλαμβάνονται το στόχο της κυβέρνησης για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τονίζοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο για να μπορέσει να διαφυλαχτεί πρώτα η δημόσια υγεία και δευτερευόντως βέβαια η οικονομία, η οποία έχει πληγεί βαθύτατα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιχειρηματίες θα ακολουθήσουν τα όσα ο νόμος προβλέπει, χωρίς να έχουν άλλο περιθώριο, άλλωστε, όπως δηλώνουν, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα και παράπονα που έγκεινται στον έλεγχο των πελατών τους, αλλά και στις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στην επιχείρηση τους.

«Με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας το μέτρο είναι σωστό. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Η κυβέρνηση κάνει την προσπάθειά της για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός δεν θα ξεμπερδέψουμε. Στην ουσία το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει από τον χειμώνα και μετά, από Οκτώβρη και μετά, καθώς τώρα τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους, οπότε εκεί δεν υπάρχουν αλλαγές. Θα ισχύουν οι περιορισμοί και τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα. Θα προσαρμοστούμε ελπίζω όλοι μας σε νέα δεδομένα. Το πρόβλημα είναι μην έχουμε αντιδράσεις από τους πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων είναι αρνητές και φανατικοί και ίσως έχουμε αντιδράσεις. Εμείς πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα ακολουθήσουμε όσα ο νόμος προβλέπει και ορίζει. Άλλωστε τα πρόστιμα είναι πολύ αυστηρά και πλέον οι επιχειρηματίες δεν έχουν περιθώρια για περιττά έξοδα», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός.

Αναφερόμενος στα μέτρα ξεκαθάρισε ότι στους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση δεν αλλάζει κάτι. «Τα μέτρα αφορούν περισσότερο τους εσωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και θα πρέπει να μπούμε στο covid.gr, να κατεβάσουμε τη σχετική σήμανση και να την αναρτήσουμε σε εμφανές σημείο στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων μας. Όποιος χρησιμοποιεί εσωτερικό χώρο για να μπει ο επισκέπτης θα πρέπει να το δηλώσει μέσω της εφαρμογής που θα κατεβάσει στο κινητό ή στο τάμπλετ και ο υπεύθυνος του καταστήματος θα πρέπει να ελέγχει τους πελάτες που θα βρίσκονται στο εσωτερικό του χώρου. Να σκανάρει δηλαδή την εφαρμογή στο κινητό ή το τάμπλετ για να του επιτραπεί η είσοδος με το πιστοποιητικό εμβολιασμού αν ο εσωτερικός χώρος του καταστήματός του είναι δηλωμένος ως αμιγής χώρος. Αν είναι μεικτός τότε οι πελάτες θα πρέπει να κάνουν rapid test, να πληρώνουν 20 ευρώ και να μπαίνουν στο κατάστημα αναψυχής, διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά» πρόσθεσε.

«Είναι λίγο ρευστά τα πράγματα, θα πρέπει να δοθεί περισσότερο ερμηνεία εκ μέρους της κυβέρνησης σε πολλά ζητήματα. Πάλι βέβαια καλείται ο εστιάτορας να παίξει εκείνο τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει η πολιτεία και δεν είναι άλλος αυτός ο ρόλος, είναι και δύσκολος και του αστυνομικού και του επιχειρηματία και του ανθρώπου που πρέπει να πει την γνώμη του αν αρέσει ή δεν αρέσει και όλα αυτά» σχολιάζει από την πλευρά του ο εστιάτορας, Όθωνας Χριστουλάκης, και πρόσθεσε ότι: «η όποια προφύλαξη θέλει να κάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάζει στην τήρηση των κανόνων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και η αποφυγή των όρθιων και η αποφυγή συνωστισμού γενικά, της μουσικής και όλα τα άλλα τα οποία γενούν την διασπορά. Αλλά στον εξωτερικό θα ισχύουν όσα ισχύουν μέχρι και σήμερα με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων. Εμείς έχουμε την δυσκολία να αφομοιώσουμε τα μέτρα αυτά, διότι υπάρχει απέναντί μας η αντίδραση της κοινωνίας. Πρέπει τα θέματα αυτοπροστασίας για την ασφάλεια πρώτα την δικιά μας και μετά των συναλλασσομένων μας να είναι κυρίαρχα. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε την αναγκαιότητα κάποιων πραγμάτων. Αλλά πάνω απ’ όλα δεν είμαστε εμείς εκείνοι που πρέπει να επιβάλλουμε τον διαχωρισμό της κοινωνίας».

Τα τρία νέα σήματα για την εστίαση

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει πλέον να εφοδιαστούν με τρία σήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα μαγαζιά ήδη από τις 16 Ιουλίου, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR» που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα τρία νέα σήματα που θα τοποθετούνται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και θα αφορούν τους κλειστούς χώρους είναι τα εξής:

«Χώρος Covid Free» – Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.

«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test).

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Τo app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:

– Πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.

– Κίτρινο που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα απασχολήσει στο μέλλον όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μεικτοί.

– Κόκκινο που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τ.μ. και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάσει αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.