28 °C Rethymno, GR
23/05/2022

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Προσδοκίες και ρεαλισμός για την πολιτιστική διασύνδεση πανεπιστημίου-τοπικής κοινωνίας

Η αναβληθείσα από την προηγούμενη εβδομάδα πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του πανεπιστημίου Κρήτης και του δήμου Ρεθύμνης για την ανάληψη κοινών πολιτιστικών δράσεων έλαβε χώρα χθες στο κτίριο της πρυτανείας στην πανεπιστημιούπολη στον Γάλλο. Μια συνάντηση που αναμενόταν με γάλο ενδιαφέρον και για την οποία πρώτα είχαν ενημερώσει το ρεθυμνιώτικο κοινό τα «Ρ.Ν.».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την πανεπιστημιακή κοινότητα ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης, που ήταν ο εισηγητής και συντόνισε τον διάλογο, ο κ. Μανόλης Τζανάκης, αναπληρωτής Καθηγητής στην Κοινωνιολογία της Ασθένειας και των Ιατρικών Θεσμών, ο κ. Κωνσταντίνος Χρηστίδης, μέλος Ε.Ε.Π. (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με ειδικότητα τα εικαστικά, η κα Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ΠΤΔΕ, ο κ. Άρης Τσαντηρόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, ο κ. Μανόλης Σειραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής, τμήμα Φιλολογίας, στον τομέα Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών.

Από την πλευρά των στελεχών της διοίκησης, η κα Εύα Καψαλάκη, γενική διευθύντρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κα Ελένη Περάκη, υπεύθυνη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, η κα Μαριάννα Κουγιτάκη, υπεύθυνη για τις ομάδες Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των φοιτητών η κα Μαρίνα Ηλιάδη και ο κ. Σίμος Χρονιάρης, φοιτητής, αμφότεροι ασχολούνται με το ραδιόφωνο του Πανεπιστημίου και ο κ. Ανδρέας, από τη θεατρική ομάδα.

Τον δήμο Ρεθύμνου εκπροσώπησαν στη συνάντηση η κα Πέπη Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχος Τουρισμού και ο κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυκλοφοριακών Θεμάτων.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα αναγνωρίζοντας όλοι την ανάγκη να προχωρήσει περαιτέρω η πρωτοβουλία. Κοινή πεποίθηση όλων, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση είναι ότι ήδη γίνονται πολλά πράγματα και στο πανεπιστήμιο και την πόλη -εξαιρώντας την περίοδο της πανδημίας- αλλά αυτό που λείπει είναι μια πιο οργανωμένη συνεργασία και επικοινωνία εκατέρωθεν.

Εκτός όμως από τις διαπιστώσεις, έπεσαν στο τραπέζι και ιδέες που είχαν συζητηθεί στις πρώτες επαφές, αλλά και νέες ιδέες που είτε κάποιοι από τους παρισταμένους είχαν ήδη επεξεργαστεί είτε προέκυψαν στη διάρκεια της συζήτησης. Μια από αυτές είναι η υποδοχή των φοιτητών στο Ρέθυμνο από φορείς του Δήμου που θα τους κάνουν να δουν την πόλη με μια διαφορετική ματιά μέσα από τα αξιοθέατά της και την ιστορικότητά της. Μια άλλη δράση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Χρηστίδης, που όλοι συμφώνησαν ότι είναι πρακτικά πιο εύκολο να σχεδιαστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι «Μουσικές Γέφυρες Επικοινωνίας», ενώ από τον κ. Μυλωνάκη αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους τονίστηκε η ανάγκη για την ύπαρξη χώρων, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Τζανάκης, που θα δώσουν στέγη στις δράσεις των πολιτιστικών ομάδων και στην όσμωση πανεπιστημιακής κοινότητας και των κατοίκων του Ρεθύμνου και της ευρύτερης.

Ένα σημαντικό θέμα που έθεσε ο κ. Σειραγάκης και υπερθεμάτισε ο κ. Τσαντηρόπουλος ήταν αυτό της παραμονής των φοιτητών όλη την εβδομάδα στο Ρέθυμνο, κάτι που αφορά στον προγραμματισμό των μαθημάτων του πανεπιστημίου που στοιβάζονται μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης.

Από την πλευρά τους, οι δύο αντιδήμαρχοι μίλησαν για τη συνεργασία με τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο τόσο σε επίπεδο πρακτικής άσκησής τους όσο και στη συμμετοχή τους σε πολιτιστικά δρώμενα. Σε αυτό το πνεύμα από μια επίσης πρακτική σκοπιά η κα Καλαϊτζιδάκη μίλησε για την ανάγκη τα μουσεία της πόλης να είναι ανοιχτά τα σαββατοκύριακα και να είναι δωρεάν για τους φοιτητές.

Κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, φεστιβάλ. θεατρικές παραστάσεις, ποδηλατικά δρώμενα, καρναβάλι, υποβρύχια μουσεία και πολλά άλλα μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης, δημιουργώντας προσδοκίες, αλλά με ρεαλιστικό χαρακτήρα, αφού συνέβαλαν με τις απόψεις τους και θέτοντας το πλαίσιο τα στελέχη της πανεπιστημιακής διοίκησης με προεξάρχουσα την κα Εύα Καψαλάκη. Από την πλευρά τους οι φοιτητές επέμειναν στο ζήτημα των υποδομών, ενώ υποσχέθηκαν να μεταφέρουν στους συναδέλφους τους τις προτάσεις και δημοκρατικά να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στον οδικό χάρτη που σκιαγραφήθηκε.

Ο αντιπρύτανης Δημήτρης Μυλωνάκης συνοψίζοντας τη συζήτηση πρότεινε μέχρι την επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 14:00 να έχει γίνει καταγραφή των υφιστάμενων και δρομολογημένων δράσεων για να γίνει καλύτερα ο σχεδιασμός και η δημιουργία των ομάδων.