Τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους για μια πιο πράσινη πόλη, επιχείρησαν να αναπτύξουν ειδικοί γεωπόνοι, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Αστικού Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το γεωπονικό σύλλογο. Ο στόχος ήταν αφενός η ενημέρωση των πολιτών για τις πρωτοβουλίες που μπορούν οι ίδιοι να αναλάβουν και αφετέρου η πληροφόρηση για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και τα οφέλη ενός πιο όμορφου πράσινου Δήμου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές μίλησαν για τη νέα τάση που αφορά τα φυτεμένα δώματα, πρόταση η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους κατοίκους του Ρεθύμνου, για την εφαρμογή της γεωργίας στον αστικό κλοιό και για την αρχιτεκτονική τοπίου και πως αυτή μπορεί να συνδεθεί με το αστικό περιβάλλον.
Οι προτάσεις τους ήταν απλές και ουσιαστικά αφορούσαν τη χρήση πράσινου σε οικίες, δώματα, παρτέρια και την ύπαρξη φύτευσης σε διάφορα είδη έργων, τα οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν.
Ειδικότερα, η κυρία Ν. Γκολφινοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Αστικού Περιβάλλοντος και πρασίνου του Δήμου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως πλέον όλες οι μελέτες που γίνονται σε επίπεδο Δήμου, περιλαμβάνουν κομμάτια πρασίνου.
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις της είπε: «Εκτός από την εφαρμογή των πράσινων στεγών ή τις κάθετες φυτεύσεις στα σπίτια, μπορούμε να αξιοποιήσουμε γειτονιές, ακάλυπτους χώρους, δημοτικές εκτάσεις οι οποίες είναι ανεκμετάλλευτες. Γίνεται γενικά μια προσπάθεια σε όλη την Ευρώπη εγκαταλελειμμένες εκτάσεις από βιοτεχνικά πάρκα, από παλιά στρατόπεδα, να γίνουν χώροι πρασίνου κι αυτό που θέλουμε να περάσουμε σε αυτή την ημερίδα είναι η ευαισθητοποίηση του κάθε δημότη προσωπικά. Να φροντίσει τη γλαστρούλα του, το μπαλκόνι του και βέβαια να σέβεται και να περιποιείται και το δημοτικό πράσινο, γιατί έχει γίνει από εμάς για εμάς. Εμείς συνεργαζόμαστε με την Τεχνική Υπηρεσία και σε όλα τα έργα που γίνονται οι αναπλάσεις, βάζουμε σαν ρεύμα πρασίνου τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας. Όλα τα έργα που γίνονται προβλέπουν πράσινο και είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και με τους υπόλοιπους επιστήμονες και φορείς στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ώστε να προσφέρουμε νέες τάσεις και την επιστήμη μας».
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τάτσης, γεωπόνος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων, αναφέρθηκε αναλυτικά στα φυτεμένα δώματα και τα οφέλη που αυτά έχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα φυτεμένα δώματα είναι εργαλεία. Εργαλεία που έχουν πολλά οφέλη για τα σπίτια που κατασκευάζονται και για το περιβάλλον. Τα σημαντικά οφέλη που έχουμε στη χώρα μας είναι ενεργειακά. Δηλαδή το σπίτι από κάτω δροσίζεται και έχει σημαντική οικονομία στην ενέργεια που δαπανά, είτε για θέρμανση είτε για ψύξη.
Το δεύτερο σημαντικό όφελος είναι ότι σε πόλεις που είναι πολύ ακριβή η γη ή πολύ δύσκολο να βρεις ένα χώρο για να έχεις τον κήπο σου, ανεβαίνεις στην ταράτσα, που βλέπεις στην καλύτερη θέα, και ταυτόχρονα είσαι μέσα στο πράσινο κι έχεις έναν κήπο στον όροφο του κτιρίου.
Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ξανακοινωνικοποιείται ο κόσμος. Δηλαδή σε ένα κτίριο που μένουν τρεις οικογένειες, μαζεύονται τα βράδια στην ταράτσα και θα καθίσουν, θα δροσιστούν, θα φάνε σε δροσιά γιατί αν η ταράτσα ήταν πλακόστρωση δεν αντέχεις να καθίσεις, ενώ όταν έχεις έναν κήπο μπορείς ακόμα και να τον καλλιεργήσεις και να τρως τα τρόφιμα που παράγεις στον κήπο.
Ο κ Τάτσης μάλιστα ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2», το οποίο, όπως είπε, μπορεί να δώσει κίνητρα στους πολίτες για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες. «Προς το παρόν είναι μεμονωμένες πρωτοβουλίες, αλλά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2» πλέον τα φυτεμένα δώματα είναι ο ένας από τους 3 άξονες. Πλέον θα επιδοτείται η οικία του κάθε Έλληνα για να φτιάξει φυτεμένο δώμα στην ταράτσα του και έτσι με οικονομικό τρόπο θα μπορεί να βελτιώσει και το σπίτι του, τις υποδομές, να αυξήσει την αξία του- γιατί τουλάχιστον στο εξωτερικό αυτό- αυξάνει την αξία δηλαδή μπορείς να δώσεις 5.000 ευρώ να φτιάξεις ένα φυτεμένο δώμα και στο σπίτι σου να ανέβει κατά 30.000 ευρώ. Και ταυτόχρονα θα έχεις κι όλα τα οφέλη που είναι λιγότερη ενέργεια για air-condition, λιγότερη ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα και το πιο σημαντικό, θα έχεις ένα ακόμα δωμάτιο στο σπίτι σου, το πιο χρήσιμο δωμάτιο που θα κάθεσαι τα βράδια και θα βλέπεις τα αστέρια».
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις από πλευράς Δήμου ο κ Τάτσης επεσήμανε τη σημασία του πρασίνου, ώστε αυτό να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μελέτης έργου. «Τα φυτεμένα δώματα δεν απευθύνονται μόνο σε μεμονωμένους πολίτες. Για παράδειγμα σε μια μικρή πόλη, που υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης και όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί ένα πάρκιγκ, αυτό καλό θα είναι να έχει ένα φυτεμένο δώμα από πάνω και θα πρέπει να είναι από πάνω μια πλατεία άχαρη, ολόισια όπου κανείς δεν θα μπορεί να περάσει όταν η θερμοκρασία είναι 38 βαθμούς κελσίου. Θα μπορούσε να είναι από πάνω ένα πάρκο κι από κάτω ένα πάρκιγκ. Είναι μια πρόταση που γίνεται κατά κόρον σε άλλες πόλεις. Όχι μόνο στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τα φυτεμένα δώματα πλέον κυριαρχούν σε χώρους στάθμευσης. Στο νέο πάρκο του Νιάρχου στο νέο ιππόδρομο των Αθηνών όλο το καρ παρκ το οποίο είναι περίπου στα 8 στρέμματα, θα είναι από πάνω η συνέχεια του πάρκου και θα είναι ο ελαιώνας του πάρκου. Κι από κάτω αυτοκίνητα».
Από την πλευρά του ο κ. Μανόλης Δασκαλαντωνάκης, γεωπόνος, μίλησε για την εφαρμογή της γεωργίας στο αστικό περιβάλλον και μεταξύ άλλων υπογράμμισε «αυτό που προτείνουμε σήμερα και λίγο πολύ γίνεται από όλους μας στα σπίτια μας, είναι η καλλιέργεια αρωματικών, κηπευτικών, σε κάποια παρτέρια, μικρούς κήπους που έχουμε στις αυλές μας, όπου μπορούμε να καλλιεργούμε οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, δηλαδή δέντρα που εκτός από τον καλλωπιστικό τους ρόλο έχουν και χρηστικό χαρακτήρα, μπορούν να δώσουν προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στις κουζίνες μας, στους φίλους μας σε διάφορες περιπτώσεις κι όχι μόνο για την ιδιωτική μας κατανάλωση, αλλά και για εμπορικό σκοπό.
Η αστική γεωργία είναι μια πρόταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά και από τους Δήμους. Ήδη σήμερα κατασκευάζονται διάφοροι δημοτικοί λαχανόκηποι σε διάφορους Δήμους της χώρας, υπάρχουν χώροι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πράσινο, όπως είναι οι δρόμοι των πόλεων, τα πεζοδρόμια, οι νησίδες στη μέση των λεωφόρων, κενοί χώροι που υπάρχουν αρκετοί μέσα στις πόλεις, κενά οικόπεδα που μέχρι να χρησιμοποιηθούν μέχρι να οικοδομηθούν μπορούν να αξιοποιηθούν με αυτή τη δραστηριότητα. Επίσης ένας άλλος χώρος που μπορεί να αναπτυχθεί η αστική γεωργία είναι τα φυτεμένα δώματα, όπως χρησιμοποιούμε το καλλωπιστικό πράσινο σε αυτούς τους χώρους μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε και κηπευτικά, αρωματικά φυτά μικρά δέντρα που μπορούν να μας δώσουν τους καρπούς τους».