28 °C Rethymno, GR
22/05/2022

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

Προτεραιότητα η ασφάλεια της πρόσβασης των μαθητών στο γυμνάσιο – λύκειο Ατσιποπούλου

Το θέμα της ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο – λύκειο Ατσιποπούλου και κυρίως η μεταφορά τους στο σχολικό συγκρότημα αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου το σώμα έλαβε απόφαση, όπως προέβλεπε η τυπική διαδικασία, ότι η μελέτη που έχει γίνει στην περιοχή με την έγκριση της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, δεν επηρεάζει την αστική ή υπεραστική συγκοινωνία. Αυτή την απόφαση απαιτούσε η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί η Αντιπεριφέρεια να εντάξει στο μεταφορικό έργο τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

Όπως διευκρινίστηκε πρόκειται μεν για ένα τυπικό ζήτημα, καθώς η μελέτη στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ήδη υλοποιηθεί με την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη και διαγραμμίσεις.

Το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρό και απασχολεί τη σχολική κοινότητα από την ίδρυση του σχολείου, καθώς τα παιδιά χρειάζεται να περπατούν κοντά ένα χιλιόμετρο για να φτάσουν στο σχολείο, αφού προηγουμένως ειδικά όσοι έρχονταν από το Γεράνι έπρεπε να διασχίσουν την εθνική οδό στο ύψος του Αγίου Αντωνίου (κόμβος Ατσιποπούλου) και από κει να αλλάξουν λεωφορείο και στη συνέχεια πεζοί να φτάσουν στο σχολείο. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ δεν προσεγγίζουν το σχολείο καθώς δεν μπορούν να στρίψουν αριστερά. Για ενάμιση χρόνο τα παιδιά εξυπηρετούνταν από λεωφορείο σχολικό του δήμου που πλέον όμως δεν υπάρχει.

Για την κατάσταση αυτή το τοπικό συμβουλίου Γερανίου έχει εκφράσει προς όλους τους φορείς τη δυσφορία του και την αγανάκτησή του όπως επίσης και του συλλόγου γονέων. Πρόβλημα για το ΚΤΕΛ φαίνεται πως αποτελεί η αριστερή στροφή επί του επαρχιακού δικτύου για να φτάσει το λεωφορείο στο σχολικό συγκρότημα και για αυτό απαιτήθηκε σχετική μελέτη έγκριση και αδειοδότηση της. Πλέον μετά τη χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την έγκριση των μελετών αλλά και την απόφαση ότι δεν επηρεάζεται το έργο της αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας εκτιμάται ότι θα δοθεί λύση και το λεωφορείο θα μεταφέρει τα παιδιά μέχρι το σχολείο εφόσον πλέον θα νομιμοποιείται η Αντιπεριφέρεια να εντάξει το δρομολόγιο στο μεταφορικό έργο των μαθητών.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «έχουμε κάνει μελέτες και την κατάλληλη προετοιμασία για να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά του σχολείου Ατσιποποπούλου που ταλαιπωρούνται για να φτάσουν πεζά στο σχολείο τους. Έχουμε μιλήσει και με την κ Λιονή έχουμε και την έγκριση από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης τον κ. Ψαρουδάκη, ώστε να γίνει η μεταφορά στο έργο του ανάδοχου. Εμείς σαν δήμος ότι μας υπέδειξαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας το κάναμε. Εισηγούμαι με τη μελέτη μας ότι δεν επηρεάζεται ούτε η αστική ούτε η υπεραστική συγκοινωνία. Πρόκειται για μια τοπική κανονιστική ρύθμιση».

Όπως συμπλήρωσε η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πόπη Τζανακάκη, για τη συγκεκριμένη μελέτη έχουν γίνει βελτιώσεις με ελάχιστες διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν με επιπλέον σήμανση, βελτίωση διαγραμμίσεων σύμφωνα με υποδείξεις της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Η μελέτη έχει θεωρηθεί από την αρμόδια υπηρεσία για την αριστερή στροφή. Απλά είναι τυπική διαδικασία της δεύτερης έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που έκανε ερώτηση, αν επηρεάζεται η αστική ή υπεραστική συγκοινωνία.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος στην εισήγηση του αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του θέματος, άλλα και στην ανάγκη κάθε έργο που αφορά σχολείο να συνοδεύεται από την αντίστοιχη κυκλοφοριακή μελέτη. Πρόσθεσε επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης κάμερας στην αριστερή στροφή προκειμένου να υπάρχει εικόνα στους οδηγούς για την κατάσταση που επικρατεί στο δρόμο: «Το θέμα ταλανίζει τα παιδιά και προβληματίζει όλους μας εδώ και αρκετά χρόνια και αναδεικνύει πολύ έντονα ότι όταν σχεδιάζουμε έργα που έχουν χρήστες παιδιά και δημότες θα πρέπει αυτά, να συνοδεύονται από μια κυκλοφοριακή μελέτη. Έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με δυο σοβαρά υποκεφάλαια. Το ένα είναι το γραφειοκρατικό, το οποίο καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε . Το δεύτερο είναι η ασφάλεια. Για τη λύση που δίνουμε με την αριστερή στροφή από Ατσιπόπουλο μέσω της Αγίας Ζώνης δεν είμαι οπαδός, όμως φαίνεται να είναι μοναδική λύση. Προτείνω να κάνουμε μια δαπάνη για μια κάμερα που να βλέπει αυτός που κατεβαίνει τι γίνεται στον κόμβο».

Τόσο ο κ. Νίνος όσο και οι Θωμάς Κρεβετζάκης, ο Σταύρος Βουρβαχάκης και ο Μανούσος Μανουσογιάννης ψήφισαν θετικά.