3 °C Rethymno, GR
24/01/2022

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Προχωρούν οι εργασίες στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης του δημαρχείου Ρεθύμνου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στατικής ενίσχυσης του δημαρχείου της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου και σύμφωνα μετ τις εκτιμήσεις, και καλώς εχόντων των πραγμάτων  αυτό θα είναι έτοιμο γύρω στο Πάσχα.

Οι δυσκολίες πολλές ως προς την υλοποίηση του έργου, καθώς αυτό είναι αφενός σύνθετο και πολύπλοκο από τεχνικής πλευράς και αφετέρου λόγω των συνθηκών της πανδημίας υπάρχουν προβλήματα  και καθυστερήσεις.

Ήδη στην τελευταία συνεδρίαση της, η οικονομική επιτροπή του δήμου Ρεθύμνου χορήγησε παράταση ως τον Μάρτιο του 2022 στον ανάδοχο που έχει αναλάβει το έργο που αφορά σε παρεμβάσεις για άρση επικινδυνότητας και στατικής ενίσχυσης του κτιρίου λαμβάνοντας υπόψη όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση «Την ικανοποιητική εξέλιξη της πορείας υλοποίησης του έργου,τις αντικειμενικές δυσχέρειας, λόγω της φύσης και θέσης του έργου και τον ικανοποιητικό χρονικό προγραμματισμό των επόμενων εργασιών εισηγούμαστε την γενική παράταση συμβατικής προθεσμίας τριών μηνών, έως 1/3/2022».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων παράλληλα με τις εργασίες στατικής ενίσχυσης υλοποιούνται και οι παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου: «το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι εργασίες που υλοποιούνται είναι εκτεταμένες, καθώς επιπρόσθετα γίνονται αναμορφώσεις στις αίθουσες και τα γραφεία, αλλά και τοποθέτηση ορισμένων δικτύων (ΔΕΗ, τηλέφωνα, οπτικές ίνες)» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι: «Είναι ένα έργο δύσκολο, γιατί μιλάμε για ένα κτίριο που λειτουργούσε και στο οποίο πρέπει να γίνουν οικοδομικές εργασίες. Προσπαθούμε να προστατέψουμε το χώρο, τα έπιπλα και ότι υπάρχει μέσα και αυτό έχει μια αντικειμενική δυσκολία. Ωστόσο το έργο προχωράει και εκτιμούμε ότι το κτίριο θα είναι έτοιμο περίπου το Πάσχα».

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ανέρχεται σε 670.000€ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).σε ότι αφορά το έργο στατικότατος του κτιρίου είναι συνολικού προϋπολογισμού 295.000€, κονδύλια που καλύπτονται από πόρους του Δήμου.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, αφορούν σε:

  • Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.
  • Κατασκευή οριζόντιων, μόνιμων προβόλων αλουμινίου, πλάτους 1,5m στην εσωτερική τοιχοποιία του κτιρίου.

Ειδικά στην ενιαία διαφανή επιφάνεια της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λόγω του μεγέθους της και του νότιου προσανατολισμού της, συμβάλει δραματικά στην αύξηση των ψυκτικών φορτίων της αίθουσας, οι παρεμβάσεις έχουν λειτουργικό αλλά και αισθητικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα θα γίνει επίστρωση της τζαμαρίας με ανακλαστικές μεμβράνες με ειδικό σχεδιασμό ώστε τα εμφανή σημεία να αποτελούν εικαστική παρέμβαση και θα τοποθετηθούν τέσσερις εξωτερικές τέντες με αυτόματο ηλεκτροκίνητο μηχανισμό περιτύλιξης, οι οποίες θα απεικονίζουν θέματα εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης και του Νομού μας γενικότερα.

Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους.

  • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης.
  • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 KW, στο δώμα του κτιρίου.

 

Που έχουν μεταφερθεί και λειτουργούν προσωρινά οι υπηρεσίες του δήμου

Οι παραπάνω εργασίες, οι οποίες είναι και δύσκολες και χρονοβόρες υποχρέωσαν την δημοτική αρχή να «μεταφέρει» τις υπηρεσίες εκτός του δημαρχείου και να υπενθυμίσουμε ότι έχουν μεταστεγαστεί και λειτουργούν σε άλλα δημοτικά κτίρια ως εξής:

  • Στο κτίριο του Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου, για θέματα Δημοτολογίου, Ληξιαρχείου, Πρωτοκόλλου, Πολιτικών Γάμων και εν γένει θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα της Διοικητικής Υπηρεσίας. Εκεί, θα μεταφερθεί και το Τμήμα Εξυπηρέτησης κοινού της Οικονομικής Υπηρεσίας (Διοικητικό Τμήμα και Ταμείο).
  • Στο κτίριο της Κοινωνικής Μέριμνας, στην οδό Μαρκέλλου / Μασταμπάς όπου θα μεταφερθούν οι εξής υπηρεσίες: Πρόεδρος και Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (Γραφείο Προσωπικού), Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Καταστημάτων, Γραφείο ΟΓΑ, Γραμματεία Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Γραφείο διαχείρισης φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, έκδοσης πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας και παραρτήματος Ληξιαρχείου πρώην Δήμου Νικ. Φωκά.
  • Στο Κέντρο Νέα Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης (Κέντρο Νέων), έχει ήδη μεταφερθεί και λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ.