14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Προϋπόθεση η συνεργασία των πολιτών για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

- Παρουσία του συντονιστή πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης συνεδρίασε χθες το συντονιστικό όργανο του Ρεθύμνου

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής και έχοντας ήδη τις δυσάρεστες εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος με πυρκαγιά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα την προηγούμενη διετία, με τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες η σωστή προετοιμασία και ο συντονισμός των υπηρεσιών χαρακτηρίζεται απαραίτητη προϋπόθεση όψει της χειμερινής περιόδου.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο προληπτικά όσο και τα έργα που έχουν γίνει είναι προγραμματισμένα να γίνουν, αλλά και η συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αλλά και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και εγκυμονούν κινδύνους συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο περιφερειακός συντονιστής Μανόλης Παραβολιδάκης, η διευθύντρια της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής, δήμαρχοι του νομού, ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ και εθελοντές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις προληπτικού χαρακτήρα αλλά και στη συνεργασία των φορέων και τον συντονισμό των υπηρεσιών με τους δήμους. Ωστόσο, όπως τονίστηκε στη διάρκειά της συνεδρίασης, τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφονται σε επίπεδο νομού οφείλονται εν πολλοίς σε αυθαιρεσίες που έχουν παρατηρηθεί στα ποτάμια και τα ρέματα αλλά και σε συμπεριφορές πολιτών, που εναποθέτουν εκεί απορρίμματα, ηλεκτρικές συσκευές και οικοδομικά υλικά. Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να επιδεικνύον τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον γιατί, όπως ανέφεραν, τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές είναι επικίνδυνες και μπορούν να κοστίσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο περιφερειακός συντονιστής πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Παραβολιδάκης, ανέφερε: «Εν όψει και της νέας χειμερινής περιόδου θεωρήθηκε σκόπιμο να συναντηθούμε, να προετοιμαστούμε και να συζητήσουμε εκκρεμότητες που ενδεχομένως υπάρχουν και που θα χρειαστούν βελτίωση για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η περυσινή χειμερινή περίοδος μας άφησε αρκετές άσχημες εντυπώσεις και προβλήματα τόσο σε περιουσίες όσο και ανθρώπινα προβλήματα. Νομίζω ότι φέτος έχουμε την εμπειρία. Τονίσαμε την αρμοδιότητα και την ευθύνη που ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει, θεωρούμε ότι με τον συντονισμό και την προετοιμασία θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των πολιτών και το περιβάλλον. Θα παρακαλέσω τους πολίτες να μην ρίχνουμε μπάζα στα ρέματα γιατί δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, να προστατέψει καθένας την περιουσία του, το σπίτι του και τις αποθήκες του ή οποιαδήποτε άλλη στέγη. Η ευθύνη είναι μεγάλη προετοιμαζόμαστε σε υψηλό επίπεδο».

 Μ. Λιονή: Αναγκαία η συνεργασία τω πολιτών

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο του 2018 οπότε και περιήλθε στην αρμοδιότητα της αντιπεριφέρειας η καθαριότητα ρεμάτων και μέχρι και σήμερα έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 11,5 εκ. ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα έχουμε πάντα χρήματα. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να καθαρίζουμε ρέματα και ποταμούς και όταν πάει η υπηρεσία να ελέγξει για να πληρωθεί και ο εργολάβος διαπιστώνει ότι μέσα σε αυτούς υπάρχουν μπάζα, ψόφια ζώα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Εμείς σαν υπηρεσίες να κάνουμε το καθήκον μας αλλά πρέπει και οι πολίτες από την πλευρά τους να κάνουν το δικό τους», τόνισε με βάση και πρόσθεσε ότι: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάνω έκκληση στην ευαισθησία όλων των πολιτών ότι δεν μπορούμε να καθαρίζουμε 5-6 φορές τα ίδια σημεία όλο τον χρόνο. Άλλωστε αν δεν διατηρούμε καθαρούς τους ποταμούς για να δεχτούν το νερό που πρέπει να δεχτούν, εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες είμαστε όλοι μας αλλά κυρίως οι παρόχθιοι, επομένως εμείς ότι πέφτει στην αντίληψη μας το διαβιβάζουμε στην αστυνομία και τον εισαγγελέα. Επειδή δεν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό υπάλληλων για να το ελέγχουμε παρακαλώ τους συμπολίτες αυτούς τους ελάχιστους που προχωρούν σε αυτή την ενέργεια να μην το ξανακάνουν γιατί πραγματικά μπορεί να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Η περιφέρεια πάντως διαθέτει αρκετά κονδύλια και για καθαρισμούς και για μελέτες οριοθετήσεων γιατί παρατηρούμε ότι ποταμοί οι οποίοι οριοθετήθηκαν και είχαν ένα εύρος κοίτης 30-40 και στις εκβολές τα διπλάσια μέτρα πλέον έχουν στενέψει τόσο πολύ από τις καταπατήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Και η υπηρεσία μας ακόμα και σήμερα διαπιστώνει πως γίνονται αυθαιρεσίες στα ποτάμια με τσιμέντα με σωλήνες και άλλα. Αυτό θα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα όμως θέλουμε και τη συνεργασία των πολιτών».

Γ. Μαρινάκης: Γραφειοκρατία και έλλειψη πόρων «φρενάρουν» τα έργα

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε ότι η μετακύληση ευθύνη δεν είναι αποτελεσματική τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες που αφορούν στη γραφειοκρατία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία των δυο τελευταίων ετών στον δήμο Ρεθύμνου και τις ζημιές που ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ την ώρα που η ενίσχυση από την πολιτεία ήταν μόλις 5 εκ. ευρώ χρήματα, τα οποία δόθηκαν φέτος και αφορούν αποκλειστικά την αποκατάσταση των ζημιών χωρίς καμιά παρέκκλιση η προσθήκη νέου έργου. «Όλοι αυτοί οι μεγάλοι σχεδιασμοί που αφορούν μεγάλα και απαραίτητα έργα έχουν ένα πολύ μεγάλο μεταβατικό στάδιο που οφείλεται και στη γραφειοκρατία και αυτό με ανησυχεί. Γι’ αυτό πρέπει παράλληλα με τα μεγάλα έργα, να γίνουν και μικροπαρεμβάσεις με μελέτες ανάσχεσης της ορμής των νερών. Παράλληλα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν είναι η ώρα της μετακύλισης των ευθυνών. Είναι αδιανόητο ένα ρέμα να καθαρίζεται σήμερα και αύριο να γεμίζει από ψυγεία, έπιπλα και στρώματα. Όταν τουλάχιστον η υπηρεσία μας πηγαίνει από τα σπίτια και τα παραλαμβάνει. Είναι κρίσιμες οι μέρες και οι εποχές. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απειλή είναι μπροστά μας. Υπάρχει γραφειοκρατία υπάρχει υστέρηση πόρων. Δεν μπορεί ο δήμος Ρεθύμνης να έχει ζημίες 25 εκ. αποτιμημένες από τα κυβερνητικά υπηρεσιακά κλιμάκια και να λαμβάνει μόλις 5 εκ. ευρώ. Είναι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης για όλους. Γιατί μέχρι τώρα ο συνολικός αποδέκτης της πίεσης είναι ο δήμος. Δεν είναι αποδεκτό πλέον αυτό. Ας μην είμαστε τόσο τυπολάτρες γιατί όταν θα έρθει η καταστροφή δεν θα απολογηθούμε λέγοντας ότι τηρήσαμε τα πάντα στο ακέραιο, ενώ δίπλα μας καταστράφηκαν περιουσίες ή πνίγηκαν άνθρωποι. Από την άλλη όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει και τη έλλειψη προσήλωσης προς τη νομιμότητα. Όταν χτίζουμε στα δάση και καταπατούμε τα ρέματα οι πρώτοι που καιγόμαστε ή πλημμυρίζουμε είμαστε εμείς που δεν σεβαστήκαμε ούτε τον ποταμό αλλά ούτε και την κείμενη νομοθεσία», τόνισε.

Ο δήμαρχος όπως πρόσθεσε παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έντεκα εργολαβίες που έχουν ανατεθεί με το ποσό των 5 εκ. ευρώ με στόχο τα έργα να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

H διευθύντρια της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της περιφέρειας κ. Πλουμίδου ανέφερε ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να ξαναδούν και να εμπεδώσουν το επιχειρησιακό σχέδιο της περιοχής τους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Όπως είπε κάθε φορέας θα πρέπει να κάνει την εκπαίδευση το προσωπικού του, να προχωρήσει στην ανανέωση του εξοπλισμού του, ενώ επεσήμανε πως πλέον η περιφέρεια έχει στη διάθεση της τέσσερα drones έρευνας και διάσωσης, έναν σε κάθε νομό του νησιού. Κλείνοντας την τοποθέτηση της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συμβολή των εθελοντικών ομάδων των οποίων ζήτησε τη στήριξη τους.

Από την πλευρά της η διευθύντρια τεχνικών έργων Ελένη Ρανουτσάκη αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της περιφέρειας που αφορούν στον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου και των ρεμάτων. Η ίδια έκανε έκκληση στους πολίτες να σέβονται το περιβάλλον επισημαίνοντας ότι έχουν επανειλημμένως παρατηρηθεί φαινόμενα που αμέσως μετά τον προβλεπόμενο καθαρισμό ασυνείδητοι πολίτες πετούν ξανά εκεί μπάζα, σκουπίδια και άλλα υλικά.

Τέλος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της υπηρεσίας, η οποία σηκώνει βάρη πολλαπλά από αυτά που μπορεί να αντέξει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.