23 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρωτοβουλία του ΕΣΔΑΚ για ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα της ανακύκλωσης

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου o ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που παίρνει για την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων προχώρησε στην προμήθεια ειδικών Κάδων Συλλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών με στόχο τον ευκολότερο διαχωρισμό τους από τα υπόλοιπα απορρίμματα εντός των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων.

Σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους Δήμους – Μέλη του, ο ΕΣΔΑΚ προχωράει στην κατανομή 2.000 κάδων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων – Μελών του Συνδέσμου και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες που δραστηριοποιείται (Ηρακλείου – Λασιθίου – Ρεθύμνου).

Ο ΕΣΔΑΚ ξεκίνησε τη δωρεάν διάθεση των ειδικών αυτών κάδων στους Δήμους – Μέλη του προκειμένου να συντονίσουν τη διανομή στα σχολεία της περιοχής τους, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την καλλιέργεια συνείδησης ανακύκλωσης, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι μαθητές στο θέμα της διαλογής των διαφόρων υλικών στην πηγή.

Στους ειδικούς κάδους θα συλλέγονται συσκευασίες από πλαστικά, χαρτιά, αλουμίνιο, γυαλί, λευκοσίδηρο.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών στα ζητήματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην ανακύκλωση. Για την ενημέρωση και τον καλύτερο συντονισμό της δράσης πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021 η πρώτη συνάντηση, ξεκινώντας από την Π.Ε. Ηρακλείου, με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Ζαχαρία Καλογεράκη και τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ: «Η Ημέρα περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία δράσεων, παρεμβάσεων και έργων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Επιλέξαμε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να συνεργαστούμε για τη συγκεκριμένη δράση, καθώς οι μικροί μαθητές μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για να περάσουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης στη πηγή που σκοπό έχει τη μείωση της ταφής των απορριμμάτων που πρέπει να αποτελέσει στόχο όλων μας».

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της ΕΣΔΑΚ για την οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της δράσης ευαισθητοποίησης των μαθητών σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη συνεργασία, συμβάλλει σημαντικά στη γενικότερη προσπάθεια προστασίας της φύσης, για μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον.

Ο κ. Μπελαδάκης δήλωσε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου έχει τοποθετήσει τα θέματα περιβάλλοντος σε άμεση προτεραιότητα και υποστηρίζει αλλά και ενισχύει πρωτοπόρες δράσεις, στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιοκλιματικών δράσεων, καθώς έτσι υλοποιούνται οι βασικές αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις οποίες κατά το σχεδιασμό προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, ο προσανατολισμός στην πρόληψη και επίλυση περιβαλλοντικών θεμάτων, η άμεση δράση σε τοπικό επίπεδο και η δημιουργία υγιών στάσεων απέναντι στο περιβάλλον.

Η προϊστάμενη του ΚΕΣΥ Ηρακλείου κ. Ελένη Μαράκη ευχαρίστησε τον ΕΣΔΑΚ για την πρωτοβουλία του, επισημαίνοντας ότι: «Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια και η διάθεση δωρεάν κάδων ανακύκλωσης στους δημόσιους χώρους και τα σχολεία και ότι η δράση αυτή προωθεί την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούμε τα απορρίμματα, αντιμετωπίζοντάς τα ως πόρο ενέργειας, ενισχύοντας την ποιοτική και ποσοτική ανακύκλωσή τους, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, ενθαρρύνοντας την κοινωνική συμμετοχή, ώστε σταδιακά ο καθένας από μας να μπορέσει να συμβάλλει στη μετάβαση σε μία νέα εποχή κυκλικής οικονομίας, κερδίζοντας το στοίχημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».