9 °C Rethymno, GR
31/01/2023

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους

• Ευρεία σύσκεψη προγραμματίζεται στην αντιπεριφέρεια μετά τις εκλογές


Μεγάλες διαστάσεις εξακολουθεί δυστυχώς να παίρνει στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, την ίδια ώρα που και οι κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το Ρέθυμνο είναι ο πρώτος νομός πανελλαδικά στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από τους νέους.
Τα πρόσφατα περιστατικά που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων, φαίνεται πως ευαισθητοποίησαν και κινητοποίησαν τους θεσμικούς εκπροσώπους του Ρεθύμνου, οι οποίοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αναζητήσουν νέους τρόπους παρέμβασης στην κοινωνία, ώστε το πρόβλημα με τα «γερά ποτήρια» του νομού μας, να περιοριστεί αν όχι να εκλείψει.
Το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου, Βαγγέλη Μανιουδάκη, ξεκίνησε μια νέα «σταυροφορία» για την πάταξη του καταστροφικού αυτού φαινομένου. Ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία με τη συνδρομή της αντιπεριφέρειας, αλλά και του πανεπιστημίου Κρήτης ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν σε στρογγυλό τραπέζι και συντονισμένα πλέον να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.
«Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες ενέργειες για την πάταξη αυτού του φαινομένου, όμως το πρόβλημα παραμένει. Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κρήτη και δη το Ρέθυμνο είναι πολύ ψηλά πανελληνίως σε κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους. Άρα είναι ιερή υποχρέωσή μας να κάνουμε κάτι και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, από αυτή την καταστροφική συνήθεια που κυριαρχεί στο νησί. Έτσι, το προηγούμενο διάστημα έγινε μια συνάντηση στο επιμελητήριο, όπου η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ανέλαβε να οργανώσει μαζί με το επιμελητήριο και το πανεπιστήμιο μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σκεφτείτε ότι και μόνο μία ζωή να γλιτώσουμε, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας», σχολίασε με έμφαση ο κ. Μανιουδάκης.

Μαίρη Λιονή: «Θέλουμε να είναι μια ουσιαστική παρέμβαση και όχι μία ακόμη σύσκεψη»
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στην αντιπεριφειάρχη, Μαίρη Λιονή, ένα πλήρης φάκελος με τα στοιχεία και τις προτάσεις που καταρτίζει αυτό το διάστημα το επιστημονικό προσωπικό του κέντρο πρόληψης της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Και αυτό διότι η κα Λιονή έχει ήδη αναθέσει στο κέντρο πρόληψης την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου που θα γίνει και η οποία θα τεθεί επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζει πιθανότατα μετά τις εκλογές στα γραφεία της αντιπεριφέρειας.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε μία ακόμη σύσκεψη, αλλά μια ουσιαστική παρέμβαση που θα έχει διάρκεια και αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, διότι το θέμα είναι ιδιαίτερο σοβαρό», τόνισε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» η κα Λιονή. Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «η πρόταση που θα μας καταρτίσει το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου πρόληψης του νομού μας θα αποτελέσει την βάση για μια σειρά παρεμβάσεων που θα προγραμματίσουμε, εντός και εκτός των σχολικών μονάδων. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από τους μαθητές μας, από τους ίδιους τους νέους και τους γονείς τους, έως τον κάθε καταστηματάρχη που σερβίρει αλκοολούχα ποτά, αλλά ακόμα και τον κάθε πολιτιστικό σύλλογο που διοργανώνει εκδηλώσεις και πανηγύρια».
Εξάλλου, από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου το κέντρο πρόληψης της περιφερειακής ενότητας έχει διανείμει σε οκτώ σχολικές μονάδες ένα νέο ερωτηματολόγιο σχετικά με το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους. Μάλιστα στην παρούσα φάση βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων, τα οποία θα εξετάσει με τη δέουσα προσοχή και φυσικά θα τα συμπεριλάβει στην πρόταση που ετοιμάζει με τελικό αποδέκτη την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία τελευταίας έρευνας του κέντρου πρόληψης είχαν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους ξεκινά κυρίως στην επαρχία και από πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα πολλές φορές ήταν έπειτα από παρότρυνση των ίδιων των γονέων. Επιπλέον, στις ηλικίες από 15 έως και 19 ετών οι νεαροί Ρεθυμνιώτες φαίνεται να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά με υψηλή συχνότητα κάθε εβδομάδα και σε ποσότητες ικανές να καταστήσουν τους ίδιους τους χρήστες εξαρτημένους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από τις κατά καιρούς έρευνες του κέντρου, όσο και από την αυξημένη προσέλευση νέων στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρόληψης, όπου ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.